Εκτενές ρεπορτάζ δημοσιεύει το Notia.gr με τίτλο: «Δήμος Αλίμου και κάτοικοι ενωμένοι για να γίνει το Πνευματικό Κέντρο Κυθηρίων φάρος πολιτισμού». Όπως αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος των Νοτίων Προαστίων δίνεται «μάχη» από κάτοικους της Κυθηρούπολης και τον Δήμο Αλίμου ώστε να μην κατεδαφιστεί το Πνευματικό Κέντρο στην περιοχή Κυθηρίων και στη θέση του να ανεγερθούν 4 πολυκατοικίες με αντιπαροχή (συγκρότημα με 48 διαμερίσματα). Διαβάστε παρακάτω πώς κατέγραψε το Notia.gr τις τελευταίες εξελίξεις.

Δήμος Αλίμου και κάτοικοι ενωμένοι για να γίνει το Πνευματικό Κέντρο Κυθηρίων φάρος πολιτισμού

Στη συνάντηση της επιτροπής κατοίκων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (28/2/2024), ο Δήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις ενέργειες που χρειάζονται να γίνουν, μετά και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να προσφύγει στη δικαιοσύνη, κατά του Τριφυλλείου Ιδρύματος.

Το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε με 24 υπέρ και 4 λευκά (Γιούργας, Μπελιά, Ορφανός και Κορομπίλη):

α) την προσφυγή στη δικαιοσύνη, με βάση το άρθρο 503 το Αστικού Κώδικα, με τακτική αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα κατά της Διοίκησης του Τριφυλλείου Ιδρύματος:

– Να παραλείψει να γκρεμίσει το κτήριο.

– Να του επιβληθεί να αποπερατώσει το κτήριο σύμφωνα με τους όρους της δωρεάς του 2004 και

β) την υποστήριξη των κατοίκων στην προσπάθεια να ανασυστήσουν τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Κυθηρίων Αλίμου.

Κονδύλης: Ο Δήμος μπαίνει μαχητικά μπροστά

“Ο Δήμος μπαίνει μπροστά μαχητικά όπως έχει μπει και σε άλλες περιπτώσεις που έπρεπε να προασπίσει το κοινωνικό συμφέρον. Όπως έγινε με την ηχορύπανση στην παραλία και με τα ψηλά κτίρια που σακατεύουν την πόλη” είπε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση.

Καταφέραμε να ακυρώσουμε την άδεια κατεδάφισης του Πνευματικού Κέντρου και η Πολεοδομία του Δήμου διαπίστωσε πολεοδομικές αυθαιρεσίες του ακινήτου” είπε ο Ανδρέας Κονδύλης.

Για την επανασύσταση του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Η Μυρτιδιώτισσα» είπε: “Αν βρεθούν 10 – 12 άτομα από τους πρώην εταίρους μπορεί να επανασυσταθεί ο συνεταιρισμός. Το δικαίωμα το έχουν και οι κληρονόμοι τους. Θα ανακαλέσουν τη δωρεά και το ακίνητο μαζί με τα πέντε οικόπεδα θα περάσουν από το Τριφύλλειο στον συνεταιρισμό. Αν θέλετε μπορεί να βοηθήσει ο Δήμος στην αποπεράτωση του Πνευματικού Κέντρου. Σήμερα που μιλάμε εάν είχαμε το κτίριο στα χέρια μας υπάρχουν προσκλήσεις του ΕΣΠΑ και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαμε να πάρουμε επιχορήγηση και να το αποπερατώσουμε” είπε ο Δήμαρχος, οποίος παρουσίασε συνοπτικά το ιστορικό του Πνευματικού Κέντρου Κυθηρίων, από το 1969 έως σήμερα.

Στις 10 Μαρτίου οι εκλογές του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Περιοχής Κυθηρίων Αλίμου “Η Μυρτιδιώτισσα”

Εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων ανακοινώθηκε η συμμετοχή του Ιωάννη Βάρδα στις εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στον σύλλογο.

Ο κ. Βάρδας, γενικός γραμματέας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Η Μυρτιδιώτισσα» επί 23 χρόνια και πρώην πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κυθηρίων Αλίμου, είπε:

“Ο σύλλογος πάντα αγωνιζόταν για την περιοχή έχουμε κάνει μεγάλους αγώνες στο παρελθόν για τα λύματα που ήθελαν να φέρουν στο Πανί και για το βυρσοδεψείο και τη μονάδα με το αέριο. Για όλα αυτά κάναμε γενικές συνελεύσεις. Κάλεσα τον πρόεδρο του συλλόγου τον κ. Φατσέα και του είπα ότι δεν μπορούν 5 άτομα να καθορίζουν τη στάση σε 6-7 χιλιάδες κόσμου που μένουν στην περιοχή. Θέλουμε ο σύλλογος να ξαναγίνει όπως ήταν παλιά. Γνωριζόμασταν με τα μικρά μας ονόματα. Τα τελευταία χρόνια δεν πήγαμε ούτε μία εκδρομή”.

Ο δικηγόρος Αριστείδης Καραμπασιάδης που έχει προσφέρει σημαντικό έργο στον αγώνα που δίνουν ο Δήμος και οι κάτοικοι, είπε:

“Στις 10 Μαρτίου έχουμε εκλογές, δεν είμαι εναντίον κανενός είμαι μόνο υπέρ της ποιότητας ζωής και των δικαιωμάτων που έχουμε σαν δημότες. Να επισημάνω ότι από το Δ.Σ του συλλόγου 3 μόνο, δύο τακτικά μέλη και ένα αναπληρωματικό, ψηφίσαμε υπέρ του να παραμείνει πολιτιστικό κέντρο. Είναι ο κ. Παναγιώτης Σεμιτέκολος, η κυρία Βαρβαρήγου και ο κύριος Μπλέτσας, αναπληρωματικό μέλος. Εκτός των τριών μελών που θα είναι πάλι υποψήφιοι, νέοι υποψήφιοι θα είναι η κυρία Καλομοίρη, ο κύριος Κασιμάτης και ο κύριος Γιάννης Βάρδας.

“To ακίνητο αυτό δόθηκε από τις οικονομίες των κατοίκων αποκλειστικά για να γίνει Πολιτιστικό Κέντρο. Ένας κοινωφελής χώρος για όλους εσάς εντός του οποίου θα λειτουργεί αμφιθέατρο, αναγνωστήριο, βιβλιοθήκη, χώρος νεότητας, γηροκομείο, λαογραφικό μουσείο, αίθουσα εκδηλώσεων και αίθουσα συσκέψεων. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας από όλους όσους είμαστε εδώ, που να προτιμά να γίνουν πολυκατοικίες. Ακούστηκε από το Τριφύλλειο ότι θα γίνουν πολυκατοικίες γιατί δεν αρκούν τα χρήματα για να αναγερθεί το υπάρχον κτήριο. Να θυμίσω ότι ο συνεταιρισμός έδωσε εκτός από το κτίριο αυτό άλλα 5 οικόπεδα περί τα 300 τετραγωνικά και παραπάνω το καθένα, τα οποία έχουν αξία σήμερα άνω των τριών εκ. ευρώ. Mε τα χρήματα αυτά γίνεται η αποπεράτωση. Το δεύτερο που λένε είναι ότι το κάνουν για να λειτουργήσει το Γηροκομείο στα Κύθηρα. Το ακίνητο δεν δόθηκε ποτέ και με κανένα τρόπο για να λειτουργήσει το Γηροκομείο. Έχει δική του περιουσία και η περιουσία που έχει είναι μυθώδης σύμφωνα με μία πρώτη έρευνα που κάναμε. Έχουμε βρει περίπου 83 ακίνητα φιλέτα, από την Ερμού, τα Βριλήσσια, την Κηφισιά, μέχρι και εμπορικό κέντρο στην Αυστραλία. Επιπλέον παίρνουν δωρεές και τις συντάξεις των ηλικιωμένων. Όταν θα ολοκληρωθεί θα είναι μία γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των Κυθήρων και του Αλίμου.

Μία τελευταία έκκληση προς τα μέλη του Τριφυλλείου πριν μιλήσουν τα δικαστήρια: Θα ήθελα να σκεφτούν, αν θα ήθελαν να μνημονεύονται σαν αυτούς που έκαναν ένα φάρο πολιτισμού των Κυθήρων στην Αττική ή αν θα είναι αυτοί οι οποίοι θα κάνουν άλλες 4 πολυκατοικίες. Εμείς σαν κάτοικοι και Δήμος Αλίμου αυτό θα το ακυρώσουμε νομικά με κάθε τρόπο που υπάρχει“.

Στη συνάντηση που έγινε στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου προβλήθηκε ένα βίντεο για το ιστορικό του Πνευματικού Κέντρου

Επιστολή στον Δήμαρχο: Θα τρίζουν τα κόκαλα των ιδρυτών

Ο Ανδρέας Κονδύλης διάβασε μία επιστολή που του έστειλε κάτοικος της περιοχής. Ο πατέρας της ήταν ένας από τους ιδρυτές του συνεταιρισμού που δώρισε τα οικόπεδα:

“Δήμαρχε κάνε κάτι για να εμποδίσεις τη μετατροπή του πολιτιστικού κέντρου σε πολυκατοικίες όπως ήταν πάντα ο προορισμός. Θα τρίζουν τα κόκαλα των ιδρυτών, μεταξύ αυτών και ο πατέρας μου, και των μελών του οικοδομικού συνεταιρισμού που δώρισαν όλα αυτά τα οικόπεδα για τους συγκεκριμένους σκοπούς. Όλα αυτά τα οικόπεδα ανήκαν στον συνεταιρισμό και θα μπορούσαν να είχαν πωληθεί και να μοιράζονταν τα χρήματα στα μέλη του, όμως δεν το έκαναν γιατί είχαν ένα όραμα για την περιοχή τους”.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

7 + two =