lockdown-covid-19

Την παράταση του lockdown και των περιοριστικών μέτρων στην Αττική, φαίνεται να προκρίνουν οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας, κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην συνεδρίαση της Παρασκευής, 19/02.

Παρά το ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μια σταθεροποίηση της κατάστασης στο λεκανοπέδιο, η πίεση που εξακολουθεί να δέχεται το ΕΣΥ, δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό.

Αυτό που ανησυχεί πρωτίστως τους λοιμωξιολόγους, είναι η αυξητική τάση στα μεταλλαγμένα κρούσματα κορονοϊού που κυκλοφορούν στη χώρα και που, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ανέρχονται σε 495 για την βρετανική μετάλλαξη και σε 7 για την νοτιοαφρικανική.

Παράταση μέτρων πέραν της 28ης Φεβρουαρίου

Είναι δεδομένο ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ασφυκτιά, κάτι που αποδεικνύει και το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει έπειτα από διαπραγμάτευση, επιπλέον κλίνες ΜΕΘ αλλά και απλές κλίνες covid από τις ιδιωτικές κλινικές. Με αυτό ως δεδομένο αλλά και με βάση τις μετρήσεις των επιδημιολογικών δεδομένων, που δείχνουν μια σταθεροποιημένη διασπορά, που δεν παρουσιάζει προσώρας εμφανείς πτωτικές τάσεις, είναι πολύ πιθανό τα μέτρα να παραταθούν και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, που είχε ορισθεί ως καταληκτική ημερομηνία. Οι σχετικές ανακοινώσεις μάλιστα, ίσως μεταφερθούν για την επόμενη βδομάδα.

Διπλή μάσκα

Σε ό,τι αφορά στη διπλή μάσκα, αύριο Παρασκευή, 19/02, αναμένεται να γνωστοποιήσουν την απόφασή τους οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη χρήση της. Η επιτροπή των ειδικών, συνεδρίασε για το θέμα τις προηγούμενες ημέρες και αναμένεται να εισηγηθεί τις αποφάσεις της στην κυβέρνηση.

Μάλιστα, είχε δημιουργηθεί και μία υποεπιτροπή για να μελετήσει το θέμα της διπλής μάσκας και της αποτελεσματικότητάς της. Με βάση τα πρώτα στοιχεία, οι δύο μάσκες φαίνεται ότι βελτιώνουν την προστασία, φθάνοντας ακόμη και το 95%, γεγονός που ενισχύει τη θέση των ειδικών ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προβληματισμός σχετικά με το εάν θα πρέπει να γίνει ισχυρή σύσταση ή να υπάρχει υποχρεωτικότητα στο μέτρο.

Πάντως τα δύο σημείο που θα πρέπει να φορούν διπλή μάσκα οι πολίτες είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ.

«Κοκκινίζουν» άλλες 2 περιοχές

Στο μεταξύ, 13 περιοχές της χώρας ανησυχούν τους ειδικούς και τις Αρχές καθώς παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που βρίσκονται μονίμως πια στο κόκκινο, παρατηρείται αύξηση και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες όπως στην Αχαΐα, στην Εύβοια, στο Ρέθυμνο, στην Ηλεία, στην Κορινθία, στη Θάσο, στην Αργολίδα, στη Βοιωτία, στην Κεφαλονιά, στην Κάλυμνο, στην Κάρπαθο, στα Γιάννενα και στο Ηράκλειο.

Πληροφορίες του ethnos.gr, αναφέρουν ότι πιθανώς τα Ιωάννινα και η Κάλυμνος θα μπουν στην κόκκινη ζώνη του υγειονομικού χάρτη.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × three =