Αίσθηση έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η δημοσιογραφική έρευνα του AdelinFM για την παράνομη χωματερή δίπλα στο δάσος του Ποταμού, στην διαδρομή προς Αγία Πελαγία. Το δημοσίευμα «Πυριτιδαποθήκη ο δρόμος πλησίον του πευκοδάσους Ποταμού Κυθήρων» είναι αρκετά αποκαλυπτικό. Με αφορμή την εξαιρετική δουλειά που επιτελούν στον AdelinFM θέτουμε στην διάθεση των αναγνωστών επιπλέον υλικό με ένα βίντεο στο σημείο της «Φονομάνδρας», καθώς και φωτογραφίες που πάρθηκαν μέσα στην παράνομη χωματερή και αποκαλύπτουν την θλιβερή κατάσταση. Επισυνάπτεται και σχετικός χάρτης.

«Φονομάνδρα», μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή δίπλα στο δάσος Ποταμού

Σε μία συνολική απόσταση περισσότερων από 350μ που διανύσαμε αντικρίσαμε συστηματικές αποθέσεις οικοδομικών αποβλήτων κάθε μορφής, μεγάλα φύλλα του καρκινογόνου αμιάντου, ξερά κλαδιά, παλιά κουφώματα, σκουπίδια. Οι εικόνες μόνο θλίψη προκαλούν αλλά υπάρχουν και ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν αρμοδίως από τις Αρχές:

  • Γνωρίζει την κατάσταση ο Δήμος Κυθήρων
  • To Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κυθήρων είναι ενήμερο για την κατάσταση στην περιοχή ή άλλες περιοχές κι αν ναι τι μέτρα πήρε;
  • Τι θα συμβεί αν στο σημείο υπάρξει πυρκαγιά, όταν οι βορειοανατολικοί άνεμοι του Αυγούστου βοηθήσουν την εξάπλωσή της; Γνωρίζουν ότι μετά το δάσος βρίσκεται ο οικισμός 1000 και πλέον κατοίκων του Ποταμού, καθώς και τα Τριφυλλιάνικα; 
  • Το Δασονομείο Ποταμού Κυθήρων έχει γνώση της κατάστασης, κι αν ναι, ποιες ήταν οι ενέργειές του;
  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ο Δήμος Κυθήρων και το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας επ’ αυτού;
  • Θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι;
  • Θα μπει απαγορευτική μπάρα στην παράνομη χωματερή;

Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους θεσμικούς αρμοδίους αλλά και τους υποψηφίους δημάρχους να τοποθετηθούν επί των στοιχείων της δημοσιογραφικής έρευνας.

Που είναι η Φονομάνδρα

Η Φονομάνδρα βρίσκεται ακριβώς πάνω από το ιδιαιτέρου φυσικού κάλους φαράγγι της Παλαιόχωρας με την Βυζαντινή Πρωτεύουσα των Κυθήρων (μεσαιωνικός οικισμός Αγίου Δημητρίου, σημείο F στον χάρτη). Δείτε τον χάρτη παρακάτω.

Η Φονομάνδρα

 

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eighteen + 17 =