kythira-sygkomidi-elias

Καλύτερη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή ελιάς στα Κύθηρα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού. Φυσικά, περιμένουμε και τις πολυπόθητες βροχοπτώσεις, απαραίτητες για το “δέσιμο” του καρπού. Εδώ, παρατηρείται μια μικρή ανησυχία, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια οι βροχές που “έπεσαν”, δεν κρίνονται επαρκείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, λόγω της “φτωχής” σεζόν 2020-21, η περυσινή παραγωγή κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, που, όπως μας μεταφέρθηκε χαρακτηριστικά, «δεν έφτασε καν για να καλύψει τις ανάγκες των φούρνων σε παξιμάδια».

Από την άλλη, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την ακρίβεια, απόρροια της ενεργειακής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία έχει θέσει σε συναγερμό επιβίωσης τον αγροτικό κόσμο. Το ξέφρενο ράλι των τιμών ενέργειας, λιπασμάτων και εφοδίων, επέφερε εκτίναξη του κόστους παραγωγής, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην τελική τιμή στην οποία θα διατεθεί το ελαιόλαδο Κυθήρων και η οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 4-4,5 ευρώ το κιλό.

Βεβαίως, η πρώτη εμπορική κίνηση της νέας ελαιοκομικής περιόδου για την Ελλάδα με την πώληση 300 τόνων αγουρέλαιου της ποικιλίας “Αθηνολιά”, από τον Συνεταιρισμό των Αγίων Αποστόλων στη Λακωνία στην τοσκανέζικη Alta Maremma προς 4,90 ευρώ το κιλό, δημιουργεί προσδοκίες και στα Κύθηρα. Κι αυτό γιατί όταν αρχίσουν οι “λαδιές” στα γειτονικά λακωνικά χωριά που αποτελούν βαρόμετρο για την εγχώρια παραγωγή, το περιθώριο για ακόμα καλύτερες τιμές προς όφελος και του Τσιριγώτη παραγωγού, θα μείνει ανοικτό.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × 3 =