Kythira – olive harvest: Expectations for a better crop and price in the face of uncertainty

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί των Κυθήρων δίνουν στο Kythera.News την εκτίμησή τους για το πώς θα κυλήσει η φετινή χρονιά στην παραγωγή της ελιάς και στην διάθεση του ελαιόλαδου.

Καλύτερη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή ελιάς στα Κύθηρα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού. Φυσικά, περιμένουμε και τις πολυπόθητες βροχοπτώσεις, απαραίτητες για το “δέσιμο” του καρπού. Εδώ, παρατηρείται μια μικρή ανησυχία, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια οι βροχές που “έπεσαν”, δεν κρίνονται επαρκείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, λόγω της “φτωχής” σεζόν 2020-21, η περυσινή παραγωγή κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, που, όπως μας μεταφέρθηκε χαρακτηριστικά, «δεν έφτασε καν για να καλύψει τις ανάγκες των φούρνων σε παξιμάδια».

Από την άλλη, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την ακρίβεια, απόρροια της ενεργειακής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία έχει θέσει σε συναγερμό επιβίωσης τον αγροτικό κόσμο. Το ξέφρενο ράλι των τιμών ενέργειας, λιπασμάτων και εφοδίων, επέφερε εκτίναξη του κόστους παραγωγής, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην τελική τιμή στην οποία θα διατεθεί το ελαιόλαδο Κυθήρων και η οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 4-4,5 ευρώ το κιλό.

Βεβαίως, η πρώτη εμπορική κίνηση της νέας ελαιοκομικής περιόδου για την Ελλάδα με την πώληση 300 τόνων αγουρέλαιου της ποικιλίας “Αθηνολιά”, από τον Συνεταιρισμό των Αγίων Αποστόλων στη Λακωνία στην τοσκανέζικη Alta Maremma προς 4,90 ευρώ το κιλό, δημιουργεί προσδοκίες και στα Κύθηρα. Κι αυτό γιατί όταν αρχίσουν οι “λαδιές” στα γειτονικά λακωνικά χωριά που αποτελούν βαρόμετρο για την εγχώρια παραγωγή, το περιθώριο για ακόμα καλύτερες τιμές προς όφελος και του Τσιριγώτη παραγωγού, θα μείνει ανοικτό.

📢 Stay informed!

Follow Kythera.News on Viber. Be the first to hear the island's news.

News Feed

Χανιά – Κτηματολόγιο: Ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρει…

Στις 25 Μαρτίου 2026 γράφαμε σε αυτήν εδώ τη στήλη ότι...

Απάντηση Ανδρέα Μαριάτου στο άρθρο του Σταύρου Μεγαλοκονόμου

Αγαπητέ Σταύρο,Ναι, είναι δημοκρατική υποχώρηση (στην καλύτερη περίπτωση) να...
00:02:34

Αυλέμονας: Διαμαρτυρίες για τις εργασίες ανάπλασης εν μέσω τουριστικής περιόδου

Έντονη διαμαρτυρία για τον χρόνο και τον τρόπο εκτέλεσης...

Η ντροπή των Κυθήρων

Πρωϊνό Σαββάτου και ανοίγοντας τις ιστοσελίδες των τοπικών μέσων,...
03:15:43

Το Καμένο Πρόσωπο της Ελλάδας – Η Αχρηστοκρατία

Οι "Αντιθέσεις" έριξαν την αυλαία της τηλεοπτικής περιόδου, με...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Recent Articles

Popular Categories

spot_img