adespota-kythira

Το Kythera.News ανοίγει τον φάκελο-αδέσποτα, που απασχολεί φορείς, κοινότητες και απλούς πολίτες όλο και εντονότερα τα τελευταία χρόνια.

Είναι δεδομένο ότι στα Κύθηρα παρατηρείται μια αύξηση στον αριθμό των αδέσποτων ζώων τα τελευταία χρόνια. Και όταν μιλάμε για αδέσποτα στο νησί, εννοούμε κυρίως τις γάτες που περιφέρονται πέριξ των διαφόρων οικισμών και κοινοτήτων, με σημείο αιχμής την περιοχή πέριξ του λιμανιού, όπου και εγκαταλείπεται μεγάλος αριθμός κάθε καλοκαίρι, από παραθεριστές που αποφασίζουν, ότι δεν θέλουν πλέον να ασχοληθούν με ένα ζωάκι, το οποίο, προφανώς έβλεπαν περισσότερο ως μπιμπελό, παρά ως ύπαρξη.

Στα πλαίσια του ρεπορτάζ, επικοινωνήσαμε με φορείς, ειδικούς και απλό κόσμο. Ένα πρώτο συμπέρασμα που εξάγουμε, αφορά στην αναγκαιότητα μιας πιο στοχευμένης συνεργασίας μεταξύ των πάντων. Έτσι, θα απλοποιηθούν οι αναγκαίες κινήσεις στον όλο προγραμματισμό που αφορά τόσο στην σίτιση όσο και στην στείρωση των αδέσποτων.

Φυσικά, το οικονομικό σκέλος είναι πρωταρχικής σημασίας, δεδομένου ότι υπάρχουν σήμερα εθελοντές πολίτες που δαπανούν μεγάλα ποσά από το υστέρημά τους για να ταΐζουν παρατημένα ή εξαθλιωμένα γατάκια που συχνάζουν στις περιοχές διαμονής τους. Το παρήγορο είναι, ότι, αναμένεται, από φέτος, αυτοί οι άνθρωποι να ανακουφιστούν στις προσωπικές τους δαπάνες, δεδομένου ότι θα οριστεί, σύμφωνα με την πληροφόρησή μας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, προϋπολογισμός για την σίτιση των αδέσποτων.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος είναι ήδη σε διαδικασία εκσυγχρονισμού του Αγροτικού Κτηνιατρείου στη Χώρα, με παράλληλη δημιουργία δομής φιλοξενίας και θεραπείας αδέσποτων σε χώρο πλησίον του οικήματος. Ο χώρος του κτηνιατρείου αναμένεται να είναι έτοιμος σε ένα περίπου μήνα και η δομή μέχρι το καλοκαίρι. Υπάρχει, μάλιστα, σκέψη, ο χώρος να φυλάσσεται (έστω όχι με το καθεστώς του μονίμου υπαλλήλου), ενώ αναμένεται να δέχεται την επίσκεψη κτηνιάτρου μία φορά τον μήνα, ο οποίος θα παραμένει για λίγες μέρες, φροντίζοντας για τις ανάγκες των ζώων.

Αυτά είναι, μικρά μεν, σημαντικά δε, βήματα προς την σωστή κατεύθυνση διαχείρισης του προβλήματος. Αρκεί να μην παρατηρηθούν στο μέλλον, θέματα, όπως αυτό που είχε προκύψει πέρυσι με την παρεξήγηση ανάμεσα στον Δήμο και την κτηνίατρο του νησιού, Κατερίνα Σταθάτου (η οποία έχει προσφέρει πολλά στο θέμα των αδέσποτων), λόγω της οποίας οι στειρώσεις άργησαν να ξεκινήσουν, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός των γατιών να αυξηθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες.

Υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν και πρέπει –σύμφωνα και με την νέα νομοθεσία περί αδέσποτων– να γίνουν. Όπως, για παράδειγμα, να οργανωθεί ηλεκτρονικά από τον Δήμο, ένα δίκτυο ενημέρωσης πολιτών, ώστε να διευκολύνεται η δυνατότητα υιοθεσίας ζώων από ενδιαφερόμενους πολίτες. Ή, πάλι, να δημιουργηθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου, ειδικός λογαριασμός για την προστασία των αδέσποτων (άρθρο 23 του νέου νόμου) και να καταγράφονται τα ζώα στο «Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Ενώσεων». Όλα αυτά, όμως, προϋποθέτουν μια πιο αγαστή συνεργασία Δήμου – Φιλοζωικών Οργανώσεων, τομέας στον οποίο χωλαίνει το νησί την δεδομένη στιγμή. Θα μπορούσε, τέλος, ο Δήμος να σκεφτεί να δώσει κίνητρα για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων στους πολίτες, όπως, για παράδειγμα, μειωμένα δημοτικά τέλη ή απαλλαγή από αυτά για τους ενδιαφερόμενους.

Λύσεις υπάρχουν πολλές και, όπως ήδη αναφέραμε, οι περισσότερες διαμορφώνονται από τις συμβατικές υποχρεώσεις Δήμου και λοιπών φορέων, όπως αυτές απορρέουν στα πλαίσια της νέας νομοθεσίας.

Το Kythera.News θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να καταγράφει τις εξελίξεις γύρω από ένα θέμα που μας αφορά όλους, όχι απλά στο σκέλος της φιλοζωίας, αλλά στην γενικότερη ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση γύρω από τα κοινά, που οφείλουμε να διαμορφώσουμε, αν θέλουμε μια κοινωνία καλύτερη για μας, τα παιδιά μας και τα ζώα μας. Δεσποζόμενα και αδέσποτα.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

six − three =