paratheristes-tis-istorias
Με αφορμή την επιστροφή των κυθηραϊκών αρχαιοτήτων από τον Πειραιά στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, η ταινία μας καλεί σε ένα άλλο ταξίδι, στοχαστικό, γεμάτο ωστόσο απορίες και μόνο σκιές απαντήσεων: γιατί σκαλίζουμε το παρελθόν, τι προσδοκούμε να βρούμε, τι μπορούμε να μάθουμε και –εν τέλει– ποιοι είμαστε μέσα στο μεταβαλλόμενο ιστορικό πλαίσιο…

Η επιστήμη της αρχαιολογίας έχοντας αποβάλλει το προσωπείο της τυχοδιωκτικής, ατομικής και συχνά ηρωοποιημένης δράσης, αναδεικνύεται ως πρόσφορο μέσο για την πραγμάτωση αυτού του ταξιδιού.

paratheristes-tis-istorias

Η ταινία-ντοκιμαντέρ του Γιώργου Διδυμιώτη, «Παραθεριστές της Ιστορίας» δημιουργήθηκε με αφορμή της επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων, στο πλαίσιο του έργου «Επισκευή, Διαρρύθμιση και Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων» για το Ε.Π. «Αττική» της Προγραμματικής Περιόδου «ΕΣΠΑ 2007-2013» με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς Πόρους.

Η ταινία είναι παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

paratheristes-tis-istorias

Η ταινία έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου και έχει αποσπάσει τις παρακάτω διακρίσεις:

• το 1ο Βραβείο ταινίας ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στο 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (docfest) που πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα μεταξύ 13-18 Νοεμβρίου 2018 (http://www.docfest.gr/anakoinoseis). Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής, η ταινία βραβεύτηκε για τον εξαιρετικό συνδυασμό της ιστορικής τεκμηρίωσης και της ποιητικής ματιάς με την οποία προσεγγίζεται το θέμα.

• την 1η Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας που πραγματοποιήθηκε στις 26-30 Μαρτίου 2019 στην πόλη Nyon της Ελβετίας για την ιδιαίτερα ποιητική αφήγηση που ταξιδεύει το θεατή στην νησιωτική εποποιία των Κυθήρων, για την ακρίβεια των λέξεων που περιγράφουν και συντροφεύουν την ανασύνθεση της ιστορίας ενός νησιού που γίνεται σταυροδρόμι και συνάμα υπόκειται στα παιχνίδια της φύσης, για τη ωδή στον παππού, ερασιτέχνη αρχαιολόγο, αλλά και εξαιτίας της συνειδητοποίησης ότι η ιστορία του παρελθόντος είναι σημαίνουσα και σημαντική στη διαδικασία της κατανόησης του παρόντος. Για όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με το σκεπτικό της Κριτικής Επιτροπής αποδίδεται η 1η Ειδική Μνεία για την κινηματογραφική γραφή της ταινίας οι Παραθεριστές της Ιστορίας.

Βιογραφικό Σκηνοθέτη: Ο Γιώργος Διδυμιώτης κατάγεται από τα Κύθηρα και είναι 43 χρόνων. Σπούδασε κινηματογράφο και Μ.Μ.Ε. στην Αγγλία. Από το 1999 εργάζεται ως σκηνοθέτης και μοντέρ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Ενδεικτική φιλμογραφία: 2011 Σεβαστή μου μητέρα, 2003 Το κελεπούρι

Σκηνοθεσία – μοντάζ: Γιώργος Διδυμιώτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης
Ηχοληψία: Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος
Συνθέτης πρωτότυπης μουσικής: Χλόη Καμπέρου
Κείμενο: Δημήτρης Κουτραφούρης
Επιστημονική επιμέλεια: Κυριακή Ψαράκη

Διαθέσιμο για 14 μέρες στο ERTFLIX.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

17 − six =