kythira-efkairies-katoikia

Τα Κύθηρα, μπορεί να μνημονεύονται από τον ποιητή, ως ο τόπος του ανεκπλήρωτου ονείρου, οι ευκαιρίες, εντούτοις, που προσφέρουν στον χώρο των ακινήτων, αρκούν για να στεγάσουν κάτι παραπάνω από όνειρα θερινής νυχτός. Για την ακρίβεια, η προσφορά είναι τέτοια, που καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα απαιτήσεων, είτε πρόκειται για μόνιμη κατοικία είτε για επαγγελματική στέγη. Αυτό διαπιστώσαμε, στην προσπάθειά μας να αναζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες σε ιστότοπους αγοραπωλησιών ακινήτων, όπου η διάθεση κατοικιών και επαγγελματικών χώρων για τα Κύθηρα, χαρακτηρίζεται από ποικιλία και τιμές για όλα τα βαλάντια.

Κατοικίες: Από ερείπια μέχρι μεζονέτες

Διακρίνουμε δύο τάσεις. Από τη μία, στα τουριστικά θέρετρα αλλά και στις περιοχές που γειτνιάζουν με αυτά, εντοπίζουμε μια, ως επί το πλείστον, ολιστική προσέγγιση. Τα ακίνητα είναι συνήθως πρόσφατης κατασκευής, ολοκληρωμένα και διατίθονται με όλη τους την επίπλωση και πολλά έξτρα καλούδια, με το ανάλογο αντίτιμο φυσικά. Μπορεί για κάποιους, τα €3614/τ.μ., να θεωρούνται υπερβολικό ποσό, όταν όμως μιλάμε για μεζονέτα στον Αβλέμονα, τα δεδομένα διαφοροποούνται.

Από την άλλη, όσο προχωρούμε προς την ενδοχώρα, κάποιες συνιστώσες διαφοροποιούνται. Οι τιμές είναι περισσότερο προσιτές, ξεχωρίζουν κατασκευές, προσεγμένες στην λεπτομέρειά τους αλλά θα συναντήσουμε και παλαιά κτίσματα που χρίζουν επισκευής και άλλα που δεν διαθέτουν επίπλωση. Υπάρχει, μάλιστα, και περίπτωση όπου πωλούνται τα ερείπια οικίας και το οικόπεδο εντός του οποίου αυτή βρίσκεται.

Ξενοδοχεία: Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά

Επενδυτικές ευκαιρίες, δεν λείπουν για όσους αναζητούν επαγγελματική στέγη στα Κύθηρα. Εδώ, την μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν τα μεγάλα τουριστικά θέρετρα σε βορρά και νότο, με τα δύο κεφαλοχώρια της ενδοχώρας (Ποταμός – Λιβάδι) να αποτελούν τις μόνες εξαιρέσεις μη (άμεσης) γειτνίασης με τη θάλασσα.

Ενδιαφέρον, εδώ, παρουσιάζει η έμφαση στη λεπτομέρεια. Σίγουρα, υπάρχουν τιμές που δείχνουν, εν πρώτοις, δυσπρόσιτες (αν όχι εξωφρενικές). Επειδή, όμως, στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για value for money επένδυση μιας ζωής, παίζει μεγάλο ρόλο η παρουσίαση. Υπάρχουν, δηλαδή, περιπτώσεις, που, ενώ η τιμή δείχνει αλμυρή, ο χώρος αποζημιώνει ως ολοκληρωμένο project. Συχνά, μάλιστα, αυτό συνοδεύεται από μια εκτενή παρουσίαση στον ιστότοπο, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναλυτική απαρίθμηση των χαρακτηριστικών του κτιριακού συμπλέγματος και ευελιξία στην επαναδιαπραγμάτευση της τιμής. Οπότε, αυτομάτως η περίπτωση αναβαθμίζεται, χωρίς αυτό να αναιρεί περιπτώσεις όπως αυτή ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Πλατειά Άμμο, το οποίο πωλείται στην ιδιαίτερα ελκυστική τιμή των €692/τ.μ. και συνοδεύεται, επίσης, από μια προσεγμένη παρουσίαση για τους ενδιαφερόμενους.

Εν κατακλείδι, στα Κύθηρα δεν λείπουν οι περιπτώσεις εκείνες, οι οποίες μπορούν να συγκινήσουν έναν ιδιώτη που αναζητά ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του ή τον επαγγελματία που ψάχνει την σοβαρή επενδυτική ευκαιρία. Σίγουρα, το νησί, με δεδομένη την βραχεία σε διάρκεια τουριστική σεζόν, παρουσιάζει μια δεδομένη ένδεια όσον αφορά την ζήτηση, σε σχέση με την προσφορά. Όμως, σε αυτή τη ζωή, όλοι πορευόμαστε ανάλογα με τα δεδομένα. Και συχνά, η προσαρμοστικότητά μας στις επιταγές τους, καθορίζει, εν πολλοίς, το πώς αυτά θα εξελιχθούν μέσα στον χρόνο. Άλλωστε, σωστή επένδυση, δεν νοείται αν δεν αντέχει στο στοίχημα του χρόνου.

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 + fourteen =