Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 στην αίθουσα Κυθηραϊκού Συνδέσμου, στη Χώρα Κυθήρων, και ώρα 18:30-21:30, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κύθηρα: Ιστορίες που χτίζουν γέφυρες» το οποίο υλοποιήθηκε κατά τα σχολ. έτη 2019-20, 2020-21 και 2021-22 από το 6ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αττικής σε συνεργασία με μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς Α/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης των Κυθήρων, και με την υποστήριξη του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών και του Κληροδοτήματος Nicholas Anthony Aroney.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κύθηρα: Ιστορίες που χτίζουν γέφυρες» αποτελεί βιογραφική προσέγγιση της μεταναστευτικής ιστορίας των Κυθήρων, διαγενεακή και διαπολιτισμική έρευνα της ιστορίας της μετανάστευσης των Κυθήριων και σκοπό έχει να συγκροτήσει ένα αρχείο μνήμης τιμώντας τους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι ξεκινώντας από τα Κύθηρα με διαφορετικά όνειρα και κάτω από διαφορετικές συνθήκες πήραν μέρος στο δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης με προορισμό την Αυστραλία.

Οι προσωπικές ιστορίες των Κυθηρίων που αναδύθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και μαζί τα τεκμήρια που η κάθε οικογένεια έχει διατηρήσει, θα παρουσιασθούν στην εκδήλωση. Συγκεκριμένα, θα παρουσιασθούν οκτώ συνεντεύξεις, διανθισμένες με δραστηριότητες μαθητών/τριών που υλοποιήθηκαν με αφόρμηση το υλικό αυτό. Στο προσεχές διάστημα οι συνεντεύξεις θα είναι διαθέσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο σε ψηφιακή πλατφόρμα.

Η εκδήλωση αφιερώνεται στη μνήμη της συναδέλφου Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων Αναστασίας Μεσσάρη.

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το 6ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής, Μεθώνης 117, 185 46 Πειραιάς, τηλ.: 210-41  33 730, ώρες: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 14:00, e-mail: 6pekesat@sch.gr.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Κύθηρα: Ιστορίες που χτίζουν γέφυρες»

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Κυθήρων, Χώρα Κυθήρων

 

18:00 – 18:30 Προσέλευση
18:30 – 19:00 Χαιρετισμοί

Παναγιώτης Πεφάνης, Οργανωτικός Συντονιστής 6ου ΠΕΚΕΣ Αττικής

Γεώργιος Λεοντσίνης, Ομότιμος Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών

Ελένη Τζωρτζοπούλου, Σωματείο Φίλων Μουσείων Κυθήρων

Γεώργιος Κομηνός, Αντιδήμαρχος Παιδείας Κυθήρων

19:00 – 21:00 Συνέντευξη του Αθανασίου Ζαντιώτη από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Νηπιαγωγείου Ποταμού Κυθήρων. Συντονισμός από την προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Αννίτα Χατζή. Ο μάρτυρας θα απαντήσει σε ερωτήσεις των παιδιών που αφορούν την μεταναστευτική του εμπειρία στην Αυστραλία.

Εισαγωγή και παρουσίαση από την Κυριακή ΜέλλιουΣ.Ε.Ε. Νηπιαγωγών 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής.

Βασιλική Χλέντζου, Παρουσίαση της προφορικής μαρτυρίας από την Αρχοντία Μαντζαρίδου, Σ.Ε.Ε. Δασκάλων 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής.
Δημήτρης Λουράντου, Παρουσίαση της προφορικής μαρτυρίας από την Μαρία Λουράντου, Διεθύντρια στο Δημοτικό Σχολείο Χώρας-Καρβουνάδων Κυθήρων.
Μιχάλης Πρωτοψάλτης και Φίλιππος Σκλάβος, Παρουσίαση των προφορικών μαρτυριών από την Σταυρούλα Πρωτοψάλτη, Δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Χώρας-Καρβουνάδων Κυθήρων.  
Ευανθία Δούβρη Πρωτοψάλτη, Παρουσίαση της προφορικής μαρτυρίας από την Ελένη Μπάλιου, Σ.Ε.Ε. Αγγλικής 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής.
Δημήτρης Παυλάκης και Μανώλης Κασιμάτης, Παρουσίαση των προφορικών μαρτυριών από τον Γιώργο Λουράντο, Καθηγητή Θεολογίας, Αναπληρωτή Διευθυντή Γυμνασίου Κυθήρων.
«Μετανάστες»: Θεατρική δράση σε ψηφιακή μορφή από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Κυθήρων.

Εισήγηση: Νάγια (Παναγιώτα) Μποέμη, Σ.Ε.Ε. Θεατρικής Αγωγής 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής. Παρουσίαση: Μαρία Πετροχείλου, μαθήτρια Λυκείου Κυθήρων.

21:00 – 21:30 Κλείσιμο της εκδήλωσης Προβολή της εισαγωγικής ταινίας παρουσίασης του αρχείου προφορικών μαρτυριών στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κύθηρα: Ιστορίες που χτίζουν γέφυρες»

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

7 − 3 =