Κύθηρα 1966

Η Χώρα και το Καψάλι ασπρόμαυρο φιλμ 8mm.

Πίσω από τα μικρά λευκά σπιτάκια με τα λιθόστρωτα δρομάκια, το Κάστρο ή “Μάτι της Κρήτης”, ή Φορτέτσα στην Χώρα των Κυθήρων και πάνω από τις ασπρισμένες στέγες των σπιτιών η αναδυόμενη Χύτρα, με τις σεμπρεβίβες της και την θαλάσσια σπηλιά, που στο τέλος της υπάρχει ένα καταφύγιο για φώκιες.

Ο φακός επιστρέφει στο κάστρο κατηφορίζοντας προς το Καψάλι, ένα γραφικό λιμάνι που σύμφωνα με τον μύθο, η Αφροδίτη ακούμπησε τον μαστό της . Πίσω από το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα οι δυο απάνεμοι κόλποι, απέναντί στην κορυφή του λόφου αμυδρά, ο φάρος και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και κατά μήκος της ακτής σπιτάκια γραφικά.

Το Καψάλι απομακρύνεται καθώς ο κινηματογραφιστής επαναφέρει το οπτικό πεδίο και ο φακός αιχμαλωτίζεται από ένα δεμένο γαϊδουράκι. Πίσω του η οχύρωση του κάστρου και από κάτω στον μέσα Βούργο παραταγμένα τα μικρά λευκά εκκλησάκια. Ξεχωρίζει του Αγίου Αθανασίου.

Μεταβολή ξανά του οπτικού πεδίου και ο φιδωτός στενός δρόμος έρχεται κοντά μας. Ένα αμάξι κινείται στο οδόστρωμα και μια γυναίκα βιαστική κατηφορίζει καθώς ο φακός την παρακολουθεί.

Ανηφορίζουμε στο κάστρο, στα πόδια μας το Καψάλι με το υπέροχο αρχοντικό, τις δεμένες βαρκούλες και το πλοίο αρόδο και στο πλάι μας το εκκλησάκι της Παναγιάς με κανόνια διάσπαρτα στο έδαφος. Μια ματιά στο ανάγλυφο έμβλημα και απόψεις της χώρας που είναι χτισμένη κατά μήκος της κορυφής. Λίγες ακόμα απόψεις της Χώρας και του Κάστρου, και το φιλμ κλείνει με ένα ζευγάρι που περπατά στις πολεμίστρες.

Ανηφορίζουμε στο κάστρο, στα πόδια μας το Καψάλι με το υπέροχο αρχοντικό, τις δεμένες βαρκούλες και το πλοίο αρόδο και στο πλάι μας το εκκλησάκι της Παναγιάς με κανόνια διάσπαρτα στο έδαφος. Μια ματιά στο ανάγλυφο έμβλημα και απόψεις της χώρας που είναι χτισμένη κατά μήκος της κορυφής. Λίγες ακόμα απόψεις της Χώρας και του Κάστρου, και το φιλμ κλείνει με ένα ζευγάρι που περπατά στις πολεμίστρες.

Δημιουργός / Συλλογέας
Bonar, Andrew Graham

✅ Δείτε περισσότερα γι’ αυτό το φιλμ:
http://159.69.215.168/aylon/dl/el/item.html?id=1105

✅ Εγγραφείτε στο κανάλι Aylon Film Archives στο YouTube για περισσότερα παλιά φιλμ από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!
https://www.youtube.com/channel/UCRJv70kZPMU8ctHMZvGf_ZQ

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Ισχυρό παραμένει το αφήγημα των ελληνικών μετοχών

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι πλέον η «φθηνή» αγορά...

Ικανοποίηση Τραμπ για τη συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Τουρκίας-Πακιστάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Κυριακή «πολύ ευτυχής»...

Νέα ένταση στο Αιγαίο: Η Τουρκία ανακήρυξε δύο θαλάσσια πάρκα. Άμεση αντίδραση από ΥΠΕΞ

Η Τουρκία προχώρησε στην επίσημη ανακήρυξη δύο «Εθνικών Θαλάσσιων...

Η Αψίδα του Καραβά μέσα στον χρόνο

Σχεδόν έναν αιώνα ιστορίας κουβαλά η χαρακτηριστική Αψίδα του...
00:00:55

Δεύτερο διαδοχικό ασημένιο μετάλλιο ο Εμμανουήλ Καραλής, 4ο χρυσό ο Ντουπλάντις

Όπως το 2024 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου στη...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img