Πίσω από τα μικρά λευκά σπιτάκια με τα λιθόστρωτα δρομάκια, το Κάστρο ή “Μάτι της Κρήτης”, ή Φορτέτσα στην Χώρα των Κυθήρων και πάνω από τις ασπρισμένες στέγες των σπιτιών η αναδυόμενη Χύτρα, με τις σεμπρεβίβες της και την θαλάσσια σπηλιά, που στο τέλος της υπάρχει ένα καταφύγιο για φώκιες.

Ο φακός επιστρέφει στο κάστρο κατηφορίζοντας προς το Καψάλι, ένα γραφικό λιμάνι που σύμφωνα με τον μύθο, η Αφροδίτη ακούμπησε τον μαστό της. Πίσω από το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα οι δυο απάνεμοι κόλποι, απέναντί στην κορυφή του λόφου αμυδρά, ο φάρος και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και κατά μήκος της ακτής σπιτάκια γραφικά.

Το Καψάλι απομακρύνεται καθώς ο κινηματογραφιστής επαναφέρει το οπτικό πεδίο και ο φακός αιχμαλωτίζεται από ένα δεμένο γαϊδουράκι. Πίσω του η οχύρωση του κάστρου και από κάτω στον μέσα Βούργο παραταγμένα τα μικρά λευκά εκκλησάκια. Ξεχωρίζει του Αγίου Αθανασίου.

Μεταβολή ξανά του οπτικού πεδίου και ο φιδωτός στενός δρόμος έρχεται κοντά μας. Ένα αμάξι κινείται στο οδόστρωμα και μια γυναίκα βιαστική κατηφορίζει καθώς ο φακός την παρακολουθεί.

Ανηφορίζουμε στο κάστρο, στα πόδια μας το Καψάλι με το υπέροχο αρχοντικό, τις δεμένες βαρκούλες και το πλοίο αρόδο και στο πλάι μας το εκκλησάκι της Παναγιάς με κανόνια διάσπαρτα στο έδαφος. Μια ματιά στο ανάγλυφο έμβλημα και απόψεις της χώρας που είναι χτισμένη κατά μήκος της κορυφής. Λίγες ακόμα απόψεις της Χώρας και του Κάστρου, και το φιλμ κλείνει με ένα ζευγάρι που περπατά στις πολεμίστρες.

Αρχείο A. G. Bonar.

Δημιουργός: Andrew Graham, για το ψηφιακό αρχείο της Aylon Film Archives

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × four =