kyr-mitsotakis-simantiki-gia-tin-kyvernisi-i-nafpigiki-viomixania

Με μια εξαιρετικά επιθετική και προκλητική ρητορική εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για το αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, ο κ. Μητσοτάκης ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε το οκτάωρο ως «φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν», ενώ ισχυρίστηκε πως οι αλλαγές που σχεδιάζονται θα ισχύουν μόνο αν τις ζητήσει ο εργαζόμενος.

«Η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας», είπε κατά την εισήγησή του ο Κυρ. Μητσοτάκης. Και συνέχισε: “Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκόπης με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου”.

Επιχειρώντας να κάνει το μαύρο άσπρο, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ακόμα πως “το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει”. Και συνέχισε λέγοντας πως η ελστικοποίηση είναι δικαίωμα του εργαζόμενου: “Έκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος”.

Ευχολόγια για τα εμβόλια τη στιγμή που φουντώνουν παγκοσμίως οι αναβολές

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς ως “σύμμαχο” για την υπέρβαση της πανδημίας, αποφεύγοντας να πάρει θέση για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις αναβολές εμβολιασμών διεθνώς τόσο με το εμβόλιο της Johnson & Johnson όσο και με αυτό της AstraZeneca. Αρκέστηκε μόνο στις ευχές και στον ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πώς “παρακολουθούμε και εμείς τις εξελίξεις”. Και κατόπιν συνέχισε: “Πιστεύω, ελπίζω, εύχομαι ότι η καθυστέρηση των δεδομένων για το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα είναι προσωρινή, όμως σε καμία περίπτωση -και θέλω να το επαναλάβω αυτό- κανείς δεν αμφισβητεί την ασφάλεια, αλλά κυρίως και τη σημασία των εμβολίων για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία”.

M. Ξενογιαννακοπούλου: Τόσο απλά και τόσο λειτουργικά… ο κ.Μητσοτάκης καταργεί το οκτάωρο!

συριζα

Σε δήλωση της η τομεάρχισσα εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε σχετικά με τα όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης για τις προωθούμενες αλλαγές:

«Η ομιλία σήμερα του κ.Μητσοτάκη στην Κ.Ο. της ΝΔ αποτελεί μνημείο πρόκλησης και εμπαιγμού των εργαζομένων. Αναφέρθηκε στον εργασιακό οδοστρωτήρα λέγοντας ότι «η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας», εννοώντας προφανώς την πραγματικότητα της κρίσης, της μείωσης των μισθών, της απορρύθμισης και της ελαστικής εργασίας χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις και έλεγχο, που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιβάλλει. Εξάλλου, κατά τον κ.Μητσοτάκη οι αγώνες και οι θυσίες του εργατικού κινήματος και τα κοινωνικά δικαιώματα είναι ένα «φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν»! Αναφερόμενος στο αντεργατικό νομοσχέδιο και στην επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, δήλωσε ότι «ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο». Να θυμίσουμε στον κ.Μητσοτάκη ότι η Συνθήκη της Λισσαβώνας αναφέρει το δικαίωμα στην απεργία και στη συλλογική διαπραγμάτευση, και ο ν.1264/82 κατοχύρωσε για πρώτη φορά στη χώρα μας τις βασικές συνδικαλιστικές ελευθερίες, αποτυπώνοντας το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης, που αμφισβητεί η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία! Όμως, η κορυφαία στιγμή της ομιλίας του κ.Μητσοτάκη είναι αναμφίβολα η αποστροφή του ότι η κατάργηση του οκταώρου μετά από 100 χρόνια «είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος. Τόσο απλά. τόσο λειτουργικά.» Η εργασιακή ζούγκλα της φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι το «αφήγημα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κοινωνία του 21ου αιώνα! Οι εργαζόμενοι θα δώσουν ηχηρή απάντηση στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και θα δώσουμε με αποφασιστικότητα τη μάχη στη Βουλή και στην κοινωνία!»​

ΚΚΕ: Τον λόγο έχουν οι εργαζόμενοι

Σε σχόλιο του σχετικά με την ομιλία Μητσοτάκη το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει: «Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά σημείωσε πως “εξισώνεται, επιτέλους, η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων. Ένα πάγιο αίτημα του ΚΚΕ πραγματοποιείται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση”. Αυτό που ξέχασε ο πρωθυπουργός, είναι πως με τους νόμους των 3 μνημονίων, που ψήφισαν και εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, οι μισθοί, με βάση τους οποίους υπολογίζονται οι αποζημιώσεις, έχουν μειωθεί στο μισό. Οι αποζημιώσεις στις οποίες αναφέρεται έχουν ήδη εξισωθεί προς τα κάτω, ενώ με τους νόμους για την απελευθέρωση των απολύσεων έχουν δοθεί όλα τα εργαλεία στην εργοδοσία για να πληρώνει ακόμα μικρότερες αποζημιώσεις. Για παράδειγμα, αν ο εργοδότης προειδοποιήσει λίγους μήνες πριν τον εργαζόμενο για την απόλυσή του, η αποζημίωση που πληρώνει πέφτει και στο μισό. Ο κ. Μητσοτάκης επιστρατεύει φτηνά κόλπα για να νομιμοποιήσει τις ανατροπές του αιώνα. Τον λόγο πλέον έχουν οι εργαζόμενοι».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two − 1 =