charchalakis kythira
Φωτογραφία Αρχείου

Απάντηση στο δελτίο Τύπου της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Πρώτα ο Άνθρωπος» επιχείρησε να δώσει με ανάρτησή του στο facebook ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Χαρχαλάκης δεν απαντά στα όσα αναφέρει η μείζονα και αφορούν την εναλλακτική διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Αντιδήμαρχος Γεώργιος Κομηνός (Ζορμπάς) στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε ότι το 2022 εστάλησαν για επεξεργασία 376 τόνοι όπου έγιναν δεκτοί οι 212, ενώ εφέτος μόλις 12 τόνοι!

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την παράταξη Χαρχαλάκη ότι επί διοικήσεώς της ανακύκλωση στα Κύθηρα δεν γίνεται. Σημειώνεται ότι το Kythera.News έχει αναδείξει το ζήτημα της ανακύκλωσης και η παραδοχή Κομηνού επιβεβαιώνει όχι μόνο τα στοιχεία του ρεπορτάζ αλλά και τις πληροφορίες που φτάνουν στο Kythera.News, σύμφωνα με τις οποίες δεν γίνεται ανακύκλωση στα Κύθηρα. Σε κάθε περίπτωση οι αριθμοί του κ. Κομηνού δείχνουν πως το έργο στο Λαχνό, που έφτασε σχεδόν τα €10.000.000 με δαπάνες των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων, δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα την Δημοτική Αρχή, δεν φαίνεται η τελευταία να ενδιαφέρεται αν άραγε θάβονται τα ανακυκλώσιμα στον ΧΥΤΥ και εντέλει το κρυφτό συνεχίζεται πίσω από τους «πλίνθους» του Αντιδημάρχου που τουλάχιστον μας έχει συνηθίσει να τους ξεστομίζει με ειλικρίνεια! Διαβάστε όμως παρακάτω τι απάντησε ή δεν απάντησε ο Δήμαρχος Κυθήρων.

«Πλίνθοι και κέραμοι…Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί το δελτίο τύπου της μείζονος μειοψηφίας για την πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. Σύγχυση και απουσία προτάσεων, ανεδαφική κριτική για πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως η πρόσφατη τεράστια επιτυχία της Δημοτικής Αρχής για τη διαχείριση των υγρών λυμάτων με την έγκριση ποσού 28.000.000€ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την οποία λύνεται οριστικά το πρόβλημα των λυμάτων στο μισό νησί. Επειδή, όμως, ο επικεφαλής και τα μέλη της μείζονος μειοψηφίας μάλλον δεν διαβάζουν τις ανακοινώσεις του Δήμου, τους πληροφορούμε (εκ νέου) για τα εξής:

  1. Το μεγάλο έργο της αποχέτευσης του Νοτίου Τμήματος, περιλαμβάνει ως υποέργο την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου μισού μεγαβάτ στο Δημοτικό Αμαξοστάσιο στα Φράτσια. Μέσω αυτού, θα συμψηφίζεται μεγάλο μέρος της κατανάλωσης ενέργειας όχι μόνο αυτού του έργου αλλά γενικότερα των δημοτικών καταναλώσεων. Η μείζων μειοψηφία ΔΕΝ το ψήφισε, καθώς στην τελευταία Οικονομική Επιτροπή ήταν ΑΠΟΥΣΑ! Και όχι μόνο δεν το ψήφισε, αλλά προτείνει να δαπανηθούν αυτά τα χρήματα για την κατασκευή 10 ή 15 compact βιολογικών καθαρισμών! Δηλαδή να συντηρεί ο Δήμος δεκάδες κοστοβόρες εγκαταστάσεις, αντί να αξιοποιήσει την ΕΕΛ Καψαλίου, που μπορεί να διαχειριστεί λύματα 8.000 κατοίκων και με το έργο που εξασφαλίσαμε θα αναβαθμιστεί σε μονάδα Γ΄ Βαθμού με το νερό να διατίθεται για άρδευση. Είναι προφανές ότι το έργο αυτό, δημιούργησε στην αντιπολίτευση σοβαρό υπαρξιακό πρόβλημα, τόσο μεγάλο που διαδίδει στους κατοίκους του Καψαλίου ότι θα καταστραφεί ο οικισμός λόγω των λυμάτων! Απίστευτα ψεύδη, παραπληροφόρηση, παραπλάνηση, όταν και οι πρωτοετείς φοιτητές του ΕΜΠ γνωρίζουν ότι το νερό επεξεργασίας Γ΄ βαθμού είναι πεντακάθαρο και χρησιμοποιείται για άρδευση! Τους καταλαβαίνουμε και θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν να εκτίθενται στον κυθηραϊκό λαό.
  2. Οι αφαλατώσεις αποτελούν τη μοναδική βιώσιμη λύση στο θέμα του νερού, όπως αποδεικνύεται από την πολυετή χρήση τους σε δεκάδες ελληνικά νησιά. Στην περίπτωση των Κυθήρων, που υδρεύονται κυρίως με γεωτρήσεις, οι αφαλατώσεις είναι περισσότερο απαραίτητες καθώς θα ανακουφίσουν τις γεωτρήσεις, έστω κατά τόπους. Για το κόστος λειτουργίας τους, οι Δήμοι επιχορηγούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω του Υπουργείου Ναυτιλίας και το κόστος αυτό ΔΕΝ μετακυλίεται στους δημότες. Και μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας, σύντομα όλες οι δημοτικές καταναλώσεις θα συμψηφίζονται από την παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ. Γιατί δεν μας λέει η μείζων μειοψηφία τις δικές της προτάσεις; Προτάσεις σαφείς, συγκεκριμένες, κοστολογημένες και εφαρμόσιμες. Προτείνει να καταργήσουμε τις γεωτρήσεις; Να μην λειτουργήσουμε τις αφαλατώσεις; Τί ακριβώς προτείνει; Τίποτε δεν προτείνει γιατί εξαντλείται σε φαμφαρονικές φούσκες.
    Πάντως, εμείς, πληροφορούμε τον Κυθηραϊκό Λαό, ότι ΑΠΟΝΤΕΣ είναι οι συνάδελφοι της μειοψηφίας από τα συλλογικά όργανα. Ο επικεφαλής της μείζονος, έχει εφεύρει μια δική του «παρουσία» στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής: όταν μας κάνει την τεράστια τιμή να εμφανίζεται (σπανίως πλέον) εφαρμόζει το εξής: «είμαι παρών αλλά δεν είμαι, ψηφίζω αλλά δεν ψηφίζω, μιλάω αλλά δεν μιλάω, με βλέπετε αλλά λείπω, έχω άποψη αλλά μην την γράψετε»!

Τα συμπεράσματα δικά σας…»

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × 1 =