“ExperienceEU” με θέμα “Promotion of Agricultural Products”

Κρασί, ξύδι, τυροκομικά προϊόντα και κυρίως κασέρι, αλλά και ελιές και λάδι από την Κεντρική Μακεδονία πρόκειται να «ταξιδέψουν» στα βάθη της Ασίας και συγκεκριμένα στην Κίνα, την Ιαπωνία και το Χονγκ – Κονγκ, με σκοπό να εντυπωσιάσουν την ασιατική αγορά τροφίμων και να διεκδικήσουν μια θέση σε αυτήν. Ήδη, επιχειρήσεις του διατροφικού χώρου από την Κεντρική Μακεδονία έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους για συμμετοχή στις αποστολές που πρόκειται να γίνουν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «ExperienceEU», με σκοπό την προώθηση γεωργοδιατροφικών προϊόντων σε τρίτες χώρες.

Το έργο του συντονισμού των παραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας αναλαμβάνει η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία γνωστοποίησε την έγκριση της πρότασης για χρηματοδότηση του έργου από ευρωπαϊκούς πόρους. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, Κώστας Κιλτίδης, «το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από την οινοποιία, την οξοποιία, τους παραγωγούς τυροκομικών προϊόντων αλλά και όσους ασχολούνται με την ελιά και το λάδι».

Ενδιαφέρον και για τους χυμούς φρούτων, τις κομπόστες και το γιαούρτι

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής στις αποστολές και όσων ασχολούνται με τη χυμοποιία. «Το κεράσι της Έδεσσας, για παράδειγμα, έχει ένα πολύ μεγάλο βάθος παραγωγής, δεδομένου ότι καλλιεργείται σε εκτάσεις 60.000 στρεμμάτων. Επίσης στη λίστα των προϊόντων που θα προωθηθούν στην ασιατική αγορά θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η κομπόστα του ροδακίνου που ενδιαφέρει τις περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας» τονίζει, χαρακτηριστικά. Θέση στα προϊόντα που θα προβληθούν στην ασιατική αγορά διεκδικεί και το γιαούρτι της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Κιλτίδη η παρουσία δυνατών μεταποιητικών εταιρειών γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κεντρική Μακεδονία είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Σε κάθε περίπτωση εξετάζονται ζητήματα όπως η δυνατότητα κάλυψης της ενδεχόμενης ζήτησης αλλά και η αντοχή των τροφίμων που θα χρειαστεί να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στον προορισμό τους.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος που θα υλοποιήσουμε με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών της Μαδρίτης από την Ισπανία και με το Διατροφικό Επιμελητήριο της Μπρατισλάβας από τη Σλοβακία, θα γίνουν επαφές και συζητήσεις ενώ θα υπάρξουν και επισκέψεις ομάδων δημοσιογράφων σε τρίτες χώρες, προκειμένου να γίνουν γνωστά και στις ενδιαφερόμενες περιοχές τα προϊόντα που θα προκριθούν μετά από την έρευνα που θα γίνει στην Κεντρική Μακεδονία» πρόσθεσε ο κ. Κιλτίδης.

Γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα «άντεξαν» στην πανδημία

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι τα «δυνατά χαρτιά» της Κεντρικής Μακεδονίας είναι τα τυροκομικά προϊόντα και κυρίως το κασέρι για την παραγωγή του οποίου απαιτούνται μεγάλες ποσότητες γάλακτος, το λάδι, η ελιά, το κρασί και το ξύδι. Δεν παραλείπει, άλλωστε, να αναφέρει ότι οι κλάδοι των γαλακτοκομικών και των τυροκομικών προϊόντων όχι μόνο κατάφεραν να αντέξουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά πέτυχαν ακόμη και μεγέθυνση των οικονομικών τους δραστηριοτήτων. Στον αντίποδα υπήρξε συρρίκνωση στην οινοποιία, αλλά και στο λάδι και την ελιά. «Αυτό είναι που διακηρύττουμε: ότι ο γεωργοδιατροφικός τομέας – από τη φύση του – αποδεικνύει πως μπορεί να αντέξει σε πολεμικές καταστάσεις όπως η πανδημία που βιώνουμε, αλλά και να μεγεθυνθεί λόγω της υψηλής διατροφικής αξίας συγκεκριμένων προϊόντων διατροφής για την ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού» προσθέτει ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.

Πρόγραμμα για την προώθηση των προϊόντων της Κ. Μακεδονίας σε Ελλάδα και Κύπρο

Στο μεταξύ, ένα ακόμη πρόγραμμα για την προώθηση των προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας, στην Ελλάδα και την Κύπρο, αυτή τη φορά, έλαβε τις σχετικές εγκρίσεις για τη χρηματοδότησή του από ευρωπαϊκούς πόρους. Το πρόγραμμα με ακρώνυμο «Euphoria» στοχεύει στην ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας. Η πρόταση έτυχε θετικής αξιολόγησης από την Ειδική Υπηρεσία Καταναλωτών, Υγείας, Γεωργίας και Τροφίμων (CHAFEA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνη εθνική αρχή είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ανακοίνωση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης

H Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας/ΑΣ-ΠΚΜ ανακοινώνει την έγκριση της πρότασης για χρηματοδότηση του έργου “ExperienceEU” με θέμα “Promotion of Agricultural Products”, μέσα στα πλαίσια του προγράμματος προώθησης γεωργοδιατροφικών προϊόντων σε Τρίτες χώρες, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με αίσθημα ευθύνης και ικανοποίησης η ομάδα υλοποίησης του όλου εγχειρήματος με Διαχειριστή του Έργου, τον Πρόεδρο της ΑΣ-ΠΚΜ τον κ. Κωνσταντίνο Κιλτίδη και με Τεχνικό Σύμβουλο την κ. Λίνα Τσαλταμπάση της εταιρείας ΟECON Group, καθώς και την Συντονίστρια έργων της ΑΣ-ΠΚΜ, κα. Δάφνη Καψάλα, απευθύνει πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να συμμετάσχουν στο εν λόγω έργο.

Το τριετές έργο θα υλοποιηθεί από την ΑΣ-ΠΚΜ, το Επιμελητήριο Επιχειρήσεων Τροφίμων της Σλοβακίας/FOOD CHAMBER OF SLOVAKIA και συντονιστή εταίρο την Ομοσπονδία Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών της Ισπανίας/SPANISH FOOD AND DRINK INDUSTRY FEDERATION. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 2.580.918,51 ευρώ και η συνολική χρηματοδότηση των εταίρων 2.064.734,81 ευρώ (20% ιδία συμμετοχή). Το αναλογούν ποσό για την ΑΣ-ΠΚΜ είναι της τάξης των 814.669,47 ευρώ (20% ιδία συμμετοχή) για τις δράσεις που θα αναπτυχθούν στην Κίνα, Ιαπωνία και Χoνγκ-Κονγκ.

Ο αναμενόμενος αντίκτυπος είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σχετικά με τα πλεονεκτήματα των γεωργικών προϊόντων της Ένωσης και συγκεκριμένα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας/ΠΚΜ, καθώς και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κατανάλωσης των σχετικών γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΠΚΜ, η βελτίωση της προβολής τους και η αύξηση του μεριδίου αγοράς τους. Σημαντικό πλεονέκτημα του Προγράμματος είναι ότι τα Προϊόντα της Περιφέρειας μας έχουν τη δυνατότητα να προβάλλονται ως Επώνυμα Ευρωπαϊκά Προϊόντα με τη σήμανση της κάθε εταιρίας. Με αυτό τον τρόπο το Πρόγραμμα αυτό είναι άμεσα ανταποδοτικό στις συμμετέχουσες εταιρίες δίνοντας υπεραξία στις Εξαγωγές τους στις εν λόγω χώρες.

Οι ενέργειες προώθησης και ενημέρωσης στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης συνίστανται στις ακόλουθες δραστηριότητες: Δημόσιες σχέσεις, Εκδηλώσεις, Δημιουργία Ιστότοπου -Μέσων κοινωνικής δικτύωσης, Διαφήμιση στον Τύπο, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στο Διαδίκτυο, Εργαλεία επικοινωνίας και Δημοσιεύσεις, πακέτα με υλικό για τα ΜΜΕ, διαφημιστικά αντικείμενα, Διαφημιστικά βίντεο, Εκδηλώσεις, Περίπτερα σε εμπορικές εκθέσεις, Σεμινάρια, ημερίδες, συναντήσεις μεταξύ επιχειρήσεων (B2B), Προώθηση στα σημεία πώλησης (POS) κ.α.

Καλούνται οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που ενδιαφέρονται να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους στις χώρες της Κίνας, Ιαπωνίας και Χoνγκ-Κονγκ να επικοινωνήσουν άμεσα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δάφνη Καψάλα, d.kapsala@agromacedonia.grT.: 2313 330 306

Λίνα Τσαλταμπάση, lina@oecon.grt.lina@agromacedonia.gr, Τ.: 2310 256 360

Σχολιάστε!