Βαριές καταγγελίες του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα κατά του Πειραιώτη Υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Κώστα Κατσαφάδου, τον οποίο εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε για «οικογενειοκρατία» στον κινεζικό κολοσσό.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κουτσούμπας έκανε ονομαστική αναφορά σε μια σειρά από εργαζόμενους της κινεζικής εταιρίας με το επώνυμο Κατσαφάδος, υπονοώντας ότι όλοι είναι συγγενείς του Υφυπουργού Ναυτιλίας Κώστα Κατσαφάδου, και κατά κάποιο τρόπο λειτουργούν υπέρ των πολιτικών συμφερόντων του τελευταίου.

Μάλιστα, αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα ο κ. Κουτσούμπας – σύμφωνα με τα οποία εμπλέκεται και το όνομα του γαλάζιου υφυπουργού Κώστα Κατσαφάδου και άλλων προσώπων με το ίδιο επίθετο – τα κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, προτρέποντας «να ελεγχθούν και κάποια στιγμή να υπάρξει απάντηση για τις συνωνυμίες, γιατί πολλοί Κατσαφάδοι, εκτός των άλλων μαζευτήκαν».

Ολόκληρη η ομιλία του γ.γ. του ΚΚΕ

Παρά το γεγονός ότι είμαστε εν μέσω μιας τραγικής κατάστασης, με τα καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων και με την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, δεν υποτιμάμε κανένα ζήτημα, μικρό ή μεγαλύτερο, ούτε τη σημερινή συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Το αντίθετο. Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα ακόμη κι όταν πρόκειται να ασχοληθούμε με θέματα που εσείς επιλέγετε κύριοι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να στήσετε ακόμα έναν καβγά. Έναν αποπροσανατολιστικό κι αποκρουστικό καβγά που στην καλύτερη περίπτωση προκαλεί το λαό που δοκιμάζεται από ένα νέο κύμα πανδημίας, το οποίο φαίνεται να είναι πιο φονικό από όσο το 1ο και το 2ο μαζί.

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Γιατί δεν είμαστε στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ούτε φυσικά στο τέλος της. Μετράμε ήδη 20 μήνες από την έναρξη της πανδημίας και γύρω από αυτό το ζήτημα έχει συσσωρευτεί και επιστημονική γνώση και εμπειρία. Παρόλα αυτά βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, σε όλες τις περιοχές από τη Λάρισα, τη Λαμία και πάνω, η κατάσταση έχει ξεφύγει. Σας έχει ξεφύγει! Και προς τα κάτω, στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση χειροτερεύει. Δεν το λέμε εμείς, το λένε καθημερινά τα ρεκόρ που σπάνε το ένα μετά το άλλο. Το φωνάζουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές οι οποίοι παρά το ότι έχουν εξαντληθεί, συνεχίζουν να δίνουν μια τιτάνια μάχη για να σώσουν ανθρώπινες ζωές!

Αλλά εσείς το βιολί σας! Επιμένετε να μιλάτε για “πανδημία ανεμβολίαστων”, παρότι το σωστό είναι να μιλάμε για πανδημία νόσησης των ανεμβολίαστων, γιατί και οι εμβολιασμένοι μπορεί να κολλήσουν, αλλά μόνο ή κυρίως οι ανεμβολίαστοι νοσούν βαριά και κινδυνεύει η ζωή τους. Αλλά το λέτε έτσι, γιατί σας βολεύει να κρύβετε την ευθύνη σας για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων, αφού οφείλεται και σε δικές σας ανεπάρκειες και παλινωδίες. Σας βολεύει να επικεντρώνετε μόνο σε ένα μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας, σημαντικό φυσικά αναμφίβολα, αναμασώντας τη γνωστή καραμέλα της ατομικής ευθύνης για να μένουν στο απυρόβλητο όλες οι υπόλοιπες ευθύνες σας. Γιατί αν είχατε ακούσει το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ή έστω και αργότερα, γιατί ποτέ δεν είναι αργά, τα πράγματα θα ήταν εμφανώς καλύτερα.

Φτάνετε μάλιστα στο σημείο να λέτε με περίσσιο θράσος και κυνισμό ότι γιατροί θα αναγκαστούν να επιλέξουν ποιος ασθενής θα διασωληνωθεί! Πρόκειται για ομολογία ότι η πολιτική σας στην υγεία, πολιτική εμπορευματοποίησης -όλοι την ακολουθήσατε- έχει χρεοκοπήσει, γιατί αυτή ευθύνεται για τα χάλια των δημόσιων νοσοκομείων.

Αν η πανδημία εξελίσσεται σε Λερναία Ύδρα, όπως είπατε πρόσφατα κ. Μητσοτάκη, αυτό συμβαίνει γιατί η κυβέρνησή σας εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα μέτρο για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, που έχει “φρακάρει” ξανά, με αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού κι έκτακτη χρηματοδότηση. Γιατί η κυβέρνησή σας ακόμα και τώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας δοκιμάζεται, αρνείται να προχωρήσει στην επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων της Υγείας, οι οποίες εξακολουθούν να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενες τα κενά του δημοσίου συστήματος. Για να μην πω πόσα εκ. ευρώ εισπράττουν καθημερινά τα διάφορα διαγνωστικά για τα rapid test, ενώ αυτά θα έπρεπε να ήταν δωρεάν και για όλους σε κάθε χώρο δουλειάς με ευθύνη των επιχειρήσεων.

Αν η πανδημία εξελίσσεται σε Λερναία Ύδρα είναι γιατί η κυβέρνηση σας δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας και μείωσης του κινδύνου σε χώρους μεγάλης διασποράς, όπως είναι τα Μέσα Μεταφοράς, τα σχολεία και οι μεγάλοι χώροι δουλειάς. Μάλιστα εν μέσω πανδημίας, στα σχολεία προχωρήσατε και σε συγχωνεύσεις τμημάτων, ενώ την ίδια στιγμή για μικροκομματικούς λόγους αφήνετε εκτός μέτρων και ουσιαστικών περιορισμών τις εκκλησίες. Γιατί η κυβέρνησή σας δεν οργάνωσε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημερωτική εκστρατεία.

Κι όταν μιλάμε για σοβαρή ενημερωτική εκστρατεία για τον εμβολιασμό, δεν εννοούμε απλά μια διαφημιστική καμπάνια, όπως αυτή με τις λίστες Πέτσα που συζητάμε, αλλά μια ενημερωτική εκστρατεία που θα ακουμπά και στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Θα ακουμπά δηλαδή σε Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, Αποκεντρωμένα Ιατρεία τα οποία με σύγχρονες υποδομές και όλο το απαραίτητο προσωπικό θα διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία, άλλα ιδρύματα που τυχόν υπάρχουν.

Όλα αυτά δηλαδή που κάνει το ΚΚΕ, όχι μόνο σε φορείς, δομές, χώρους, όπου το ίδιο έχει την ευθύνη, αλλά παντού, από το πρωί μέχρι το βράδυ, με καμπάνιες ενημέρωσης, πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις, ακόμα και επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται στους συνανθρώπους μας. Ζητήματα βέβαια, που δεν προβάλλονται ούτε από τα ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση σας έχει κλείσει τα αυτιά, δεν αξιοποιεί τις προτάσεις των υγειονομικών, των συλλόγων τους:

– Δεν έχει επεξεργαστεί ένα καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.

– Με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων.

– Με δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό, εφαρμογή της φαρμακοεπαγρύπνησης.

– Με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες.

– Με επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.

– Με μια εμβολιαστική εκστρατεία με ευθύνη του κράτους, εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα ερωτήματα, με ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού.

Πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση με τον εμβολιασμό, αν για παράδειγμα ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ως βασικό στοιχείο στη σύνθεση του επιστημονικού προσωπικού των Κέντρων Υγείας είχε ουσιαστικό ρόλο; Αλλά αυτά θα μας πουν ορισμένοι δεν γίνονται, είναι μαξιμαλιστικά. Προφανώς ό,τι αφορά τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, είναι ουτοπικό κι ανέφικτο, γιατί εφικτό για εσάς είναι μόνο ό,τι συμφέρει τα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα της υγείας, όπως και σε άλλους τομείς.

Κυρίες και κύριοι, για να έλθω πιο συγκεκριμένα και στο θέμα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα Μέσα Ενημέρωσης.

Εμείς, όπως ήδη έχουμε πει θα ψηφίσουμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να προκύψει και κάτι θετικό απ’ αυτή. Και δεν έχουμε αυταπάτες, γιατί εκτός όλων των άλλων, θυμόμαστε πολύ καλά και την τύχη που είχε η τροπολογία του ΚΚΕ, πριν 1,5 χρόνο, η οποία αντιμετώπιζε αρκετά από τα θέματα που θέτει η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Τι προέβλεπε σε γενικές γραμμές, η τροπολογία μας; Προέβλεπε:

  • Τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων υποχρεωτικά σε όλα τα Μέσα (έντυπα και ηλεκτρονικά), όταν τα μηνύματα αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία,
  • Την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αλλά και
  • Την έρευνα για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, στο πλαίσιο της κρατικής διαφήμισης.

Θέλετε να σας θυμίσω ποια ήταν η στάση όλων σας απέναντι στην τροπολογία του ΚΚΕ; Δηλαδή, ποια ήταν η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία τάχα θέλει έλεγχο και των προηγούμενων ετών, αλλά και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητάει έλεγχο για τη λίστα Πέτσα; Την απορρίψατε κι εσείς της ΝΔ κι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα δύο φορές. Γιατί; Γιατί προφανώς κανέναν σας δεν βόλευε μια τροπολογία με ένα τέτοιο περιεχόμενο. Γιατί όλοι σας θέλετε να συντηρείται αυτή η κατάσταση. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν αδιαφανή μηχανισμό σχέσεων και διαπλοκής με τα ΜΜΕ ή με ένα μέρος αυτών. Και όλοι σας έχετε ανάγκη έναν τέτοιου είδους μηχανισμό χειραγώγησης του ελληνικού λαού. Ένα μηχανισμό με αποστολή να εξωραΐζει την αντιλαϊκή πολιτική σας.

Βέβαια, δεν θεωρούμε ότι ένα τέτοιο ζήτημα λύνεται με κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις –αλλά ακόμη κι αυτές τις αρνείστε. Δε λύνεται ουσιαστικά και στην έκταση που πρέπει, γιατί το ζήτημα είναι πολύ βαθύτερο κι έχει να κάνει με τη σύμφυση των κυβερνήσεων, του ίδιου του κράτους με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ανάμεσα τους και τα διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ζητάτε να εξεταστούν τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ –οι γνωστές λίστες Πέτσα για τις διαφημιστικές καμπάνιες για την πανδημία. Συμφωνούμε να εξεταστούν! Όμως τελικά η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, από μόνη της είναι μια “λίστα Πέτσα”! Με την έννοια, όχι μόνο της σταθερής, πολλές φορές προκλητικής χρηματοδότησης, αλλά και των προνομίων που απολαμβάνουν μεγάλες επιχειρήσεις -ανάμεσά τους και επιχειρήσεις των Μέσων Ενημέρωσης.

Για παράδειγμα: Ανεξάρτητα από το νόμιμο ή το παράνομο του πράγματος, ήταν ή δεν ήταν πρόκληση, εν μέσω πανδημίας με τα νοσοκομεία να έχουν γονατίσει λόγω των ελλείψεων, με τον κόσμο να στοιβάζεται στα μέσα μεταφοράς λόγω υποχρηματοδότησης και τόσα άλλα, η κυβέρνηση της ΝΔ να χαρίζει στους καναλάρχες μία ολόκληρη δόση από αυτή που έπρεπε να καταβάλλουν για τις άδειες;

Ήταν ή δεν ήταν πρόκληση η κυβέρνηση της ΝΔ στην αρχή της πανδημίας, με τον νόμο για την ενοικίαση υπηρεσιών υγείας σε ιδιωτικές κλινικές -που είχε μάλιστα το θράσος να τη βαφτίζει επίταξη- να αυξάνει το ποσό που έπρεπε να καταβάλλει το κράτος σε ιδιώτες επιχειρηματίες; Είναι ή δεν είναι πρόκληση, για παράδειγμα, ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στους μεγάλους ομίλους της λεγόμενης «πράσινης» και «ψηφιακής» ανάπτυξης;

Αλλά μη μας προκαλείτε κι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, που ανακαλύψατε ξαφνικά πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης, λες και πρόκειται για αποκλειστικό προνόμιο της κυβέρνησης της ΝΔ. Όλες, μα όλες οι αστικές κυβερνήσεις στην περίοδο της διακυβέρνησής τους επιδίδονται σ’ αυτή την πρακτική, στην προσπάθεια δηλαδή να εξωραΐσουν την αντιλαϊκή πολιτική τους αξιοποιώντας διάφορα κατά καιρούς μέσα, όπως είναι και οι δημοσκοπήσεις που μάλιστα ορισμένες βγάζουν μάτι. Πως αλλιώς θα παραπλανήσουν, θα παγιδεύσουν, θα ενσωματώσουν εργατικές λαϊκές δυνάμεις, αν δεν αξιοποιήσουν και διάφορα διαχρονικά, για το σκοπό αυτό, εργαλεία; Δεν χρειάζεται να πάμε και πολύ μακριά.

Δεν ήταν πράξη χειραγώγησης της κοινής γνώμης η ενιαία, πανομοιότυπη σχεδόν, προβολή την περίοδο εκείνη, ότι όλοι σας ψηφίζατε τα μνημόνια στο όνομα δήθεν της σωτηρίας του λαού; Το γεγονός ότι τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, όλοι σας τις ονομάσατε αμυντικές –ενώ είναι καραμπινάτα επιθετικές- αφού μετατρέπουν τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο, τι ήταν; Το ότι ισχυριζόσασταν ο ένας, σε συνέχεια του άλλου, στο όνομα τού ότι δήθεν θα σώσετε τις συντάξεις των επόμενων γενιών την ίδια ώρα που διαλύατε την κοινωνική ασφάλιση, τι ήταν;

Ακόμα και την έννοια της προόδου, την φέρατε στα μέτρα της πολιτικής σας που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω, αφαιρώντας βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, αντί να προχωράμε μπροστά, στην κατεύθυνση ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών. Πού φτάσαμε; Να λέει ο πρωθυπουργός πως η πολιτική της κυβέρνησης του, δηλαδή η πολιτική που εξασφαλίζει κέρδη και προνόμια στους λίγους, θυσιάζοντας τα εργατικά δικαιώματα, είναι προοδευτική. Τι είναι όλα αυτά; Δεν είναι πράξεις χειραγώγησης;

Για να μην αναφέρω αυτά που δεν λέγονται και δεν προβάλλονται, όπως η πρόσφατη είδηση του θανάτου ενός εργάτη την ώρα της δουλειάς, είδηση που απουσίασε από τα ΜΜΕ είτε παρουσιάστηκε, όπως ήθελε η συγκεκριμένη εταιρεία.

Και μιας και αναφέρομαι σε αυτό, να κάνω μια παρένθεση. Όντως πολλά και διάφορα ακούγονται και λέγονται στο λιμάνι του Πειραιά, το τελευταίο διάστημα.

Όπως αποκαλύπτει ο «Ριζοσπάστης» σήμερα, γίνονται εγκρίσεις προσλήψεων από πολιτικά γραφεία, για κάποιους που κάνουν κουμάντο στο ποιος θα μπει στη δουλειά, για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ακόμα και την υποχρεωτική εγγραφή σε ένα εργοδοτικό σωματείο ως προϋπόθεση για την πρόσληψη. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν υπεύθυνα οι εργαζόμενοι, «διακρίνουν γύρω τους και κοντά τους κομματάρχες και οικογενειοκρατία, ότι πλέον δεν υπάρχει μόνο ο δρόμος του μεταξιού, υπάρχει και ο δρόμος του λιμανιού που ξεκινάει από την Κουντουριώτου στον Πειραιά και φτάνει μέχρι το ΣΕΜΠΟ».

Και όντως η καταγγελία κεντρίζει το ενδιαφέρον, αφού στην Κουντουριώτου στεγάζεται το γραφείο του υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Κώστα Κατσαφάδου. Κι αν ακολουθήσουμε τη διαδρομή της διαπλοκής που γράφεται στον τύπο, βλέπουμε όλως συμπτωματικώς ότι operatormanager στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, στον ΣΕΠ ΑΕ, είναι κάποιος ονόματι Νίκος Κατσαφάδος… Ενώ διευθυντής προσωπικού στην θυγατρική της COSCO, DPort, είναι επίσης κάποιος Μιχάλης Κατσαφάδος…

Κι επειδή στο Λιμάνι οι αποστάσεις είναι μεγάλες πρέπει να φροντίσουν να υπάρχει και κάποιος καλός και γνωστός εκπαιδευτής οδηγών, για να τους πηγαίνει και ξανά όλως τυχαίως και αυτός ονομάζεται Νίκος Κατσαφάδος… Και οι συμπτώσεις δεν σταματούν εδώ. Γιατί ένα άλλο αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στους χώρους δουλειάς υποτίθεται για ελέγχους ασφαλείας του λιμανιού, αλλά στην πραγματικότητα για να κάνει κατήχηση στους εργαζόμενους για να προστατεύουν την εταιρία, να μη διεκδικούν κλπ κλπ, το οδηγεί ένας που ονομάζεται Θεόδωρος Κατσαφάδος…

Ιδιαίτερα μετά τον επιτυχημένο απεργιακό αγώνα εκεί γίνονται «πράματα και θάματα». Τα συμπεράσματα όλα δικά σας.

Καταθέτω για τα πρακτικά τα σχετικά δημοσιεύματα με τα στοιχεία, για να τα ελέγξετε και κάποια στιγμή να μας απαντήσετε για τις συνωνυμίες, γιατί πολλοί Κατσαφάδοι, εκτός των άλλων μαζευτήκαν. Τέλος η παρένθεση.

Βλέπετε, η διαπλοκή έχει πολλούς δρόμους, εκτός από λεωφόρους και στενά μονοπάτια και συνδέεται με χίλια νήματα με την εξουσία και το κράτος και τους μηχανισμούς του. Κι αυτά συμβαίνουν με όλες τις κυβερνήσεις.

Για να μη μιλήσω ξανά για την απουσία προβολής της δραστηριότητας, των θέσεων του ΚΚΕ που ορισμένες φορές φτάνει στα όρια της λογοκρισίας.

Και είναι τουλάχιστον υποκρισία να υποστηρίζει κανείς πως το δικαίωμα του λαού στην αντικειμενική ενημέρωση μπορεί να διασφαλιστεί όσο τα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται στην ιδιοκτησία μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Αλλά το καθεστώς ιδιοκτησίας –τα “μεγάλα πορτοφόλια” που είχε πει και ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ– δεν τα ακουμπάει κανείς. Ούτε εκείνος που το έλεγε βέβαια τα ακούμπησε. Οπότε, αυτά τα περί χειραγώγησης της κοινής γνώμης, λες και προετοιμάζεστε να γράψετε έκθεση ιδεών στις πανελλήνιες ή στο γυμνάσιο, προσέξτε πώς τα πετάτε. Γιατί ράμματα υπάρχουν για τη γούνα όλων σας. Ολόκληρη η δήθεν αριστερή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν απλά μια πράξη χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ήταν κάτι πολύ χειρότερο. Ήταν μια ακόμη ελεεινή πράξη χειραγώγησης όλων όσοι τα προηγούμενα χρόνια αντιστάθηκαν με ειλικρίνεια, βγήκαν στους δρόμους ενάντια στα μνημόνια, ενάντια στην ΕΕ και τους περίφημους συμμάχους σας.

Κυρίες και κύριοι,

Θα ψηφίσουμε την πρόταση για την εξεταστική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτά τα περί «δημόσιας ενημέρωσης η οποία είναι κοινωνικό αγαθό» και «αντικειμενικότητας των μέσων μαζικής ενημέρωσης ως προϋπόθεση της δημοκρατίας» που λέτε στην πρότασή σας, όταν μάλιστα κουμάντο στην ενημέρωση κάνουν συγκεκριμένα αφεντικά, μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν πείθουν ούτε τα μικρά παιδιά.

Αλλά πού θα πάει. Ο λαός θα καταλάβει αργά ή γρήγορα, ότι «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του μέρα».

Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει, τόσο το καλύτερο για τον ίδιο και την πατρίδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fourteen + 18 =