kostas-skrekas-syntoma-ypoxreotiki-eggyitiki

Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να νομοθετηθεί η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής μαζί με κάθε παλιά και νέα αίτηση για ΑΠΕ, σύμφωνα με όσα είπε χθες από το Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Όπως είπε, η σχετική ρύθμιση θα μπει τις επόμενες 2-3 εβδομάδες στο νέο νομοσχέδιο που θα έρθει για την ανακύκλωση πλαστικών και διαχείριση απορριμμάτων.

Στόχος είναι, είπε, όσον αφορά την απαίτηση εγγυητικής μαζί με τις υφιστάμενες και νέες αιτήσεις που θέλουν να κατασκευάσουν ΑΠΕ, «αυτοί που έχουν διάθεση και οικονομική δυνατότητα να επενδύσουν, να μπορούν και να το πραγματοποιήσουν».

Επίσης, τόνισε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο ένα νέο ειδικό χωροταξικό, ώστε να χωροθετηθούν εκείνες οι περιοχές που μπορούν οι επενδυτές να έρθουν και να επενδύσουν χωρίς να χάσουν χρόνο και χρήματα και έτσι να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο για τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μίγμα.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ΑΠΕ στην Ελλάδα, σημείωσε ότι σήμερα έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ αιτήσεις για 100 GW, δηλαδή 10πλάσιες από όσα τελικά θα κατασκευαστούν μέχρι το 2030, αφού με βάση το σχεδιασμό χρειάζονται επιπλέον 10 GW στο σύστημα. Από το μεγάλο ενδιαφέρον έχει δημιουργηθεί υπερθέρμανση στην αγορά που έχει φέρει ένα bottleneck (φράξιμο) και ο ενεργειακός χώρος έχει μπλοκάρει.

Η Ελλάδα στο επίκεντρο ηλεκτρικών διασυνδέσεων και δρόμων φυσικού αερίου

«Η Ελλάδα είναι μέρος ενός ευρύτερου ενεργειακού πεδίου», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας. Αναφέρθηκε στην πρόοδο των διασυνδέσεων και τις συνεχείς αναβαθμίσεις τους. Όπως είπε, «έχουμε συζευχθεί πλήρως με τη Βουλγαρία προχωράμε να συζευχθούμε πλήρως και με την ιταλική αγορά και προχωρούμε σε αναβαθμίσεις των ηλεκτρικών συνδέσεων της χώρας μας με άλλες χώρες, όπως η αναβάθμιση που πραγματοποιούμε με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία. Προωθούμε και ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο και Ισραήλ και με την Αίγυπτο».

Η ανάγκη για φυσικό αέριο θα διπλασιαστεί λόγω της ηλεκτροπαραγωγής και η ανάγκη ενίσχυσης των δρόμων αερίου και πολλαπλασιασμού των πηγών εφοδιασμού είναι μεγάλη. «Γι’ αυτό προωθείται το FSRU στην Αλεξανδρούπολη και νέες διασυνδέσεις μέσω του East Med με το Ισραήλ και με την Κύπρο ώστε να έχουμε πολλές πηγές εφοδιασμού», όπως είπε ο κ. Σκρέκας.

Σχέδια για τη δημιουργία μιας πράσινης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, διαθέτει το υπουργείο Ενέργειας, καθώς η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι χαμηλού κόστους στην Αίγυπτο και με τη διασύνδεση αυτή θα μπορούσε η πράσινη ενέργεια μέσω της Ελλάδας να φτάνει μέχρι την Κεντρική Ευρώπη.

Πράσινη διασύνδεση με Αίγυπτο

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διασυνδέσεων, τόνισε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου, και να υπογραφεί το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας.

Όπως είπε αναμένει τον ομόλογό του υπουργό Ενέργειας της Αιγύπτου στην Αθήνα, με τον οποίο θα υπογράψει ένα Μνημόνιο Συνεργασίας, για να συνδεθεί η Ελλάδα ηλεκτρικά με την Αίγυπτο, μέσα από μια ηλεκτρική διασύνδεση που θα μεταφέρει μόνο πράσινη ενέργεια. Η διασύνδεση αυτή θα μπορεί να παρέχει πράσινη ενέργεια από την Ελλάδα στην Κεντρική Ευρώπη μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων αξιοποιώντας το γεγονός ότι το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην Αίγυπτο είναι αρκετά χαμηλότερο.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

16 − eight =