Ο Κώστας Ουράνης ανήκει στο λογοτεχνικό ρεύμα του νεορομαντισμού. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κώστας Νιάρχος. Γεννήθηκε το 1890 στην Κωνσταντινούπολη, ο πατέρας του Νικόλαος Νιάρχος είχε καταγωγή από την Κυνουρία και η μητέρα του, η Αγγελική Γιαννούση από το Λεωνίδιο στο οποίο μεγάλωσε ο ποιητής και πήγε δημοτικό σχολείο. Έπειτα τελείωσε το Γυμνάσιο στο Ναύπλιο και πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να σπουδάσει στη Ροβέρτειο Σχολή και στο ιδιωτικό Λύκειο Χατζηχρήστου από όπου και αποφοίτησε.

Το 1908 πήγε στην Αθήνα και λίγο αργότερα ταξίδεψε στο εξωτερικό. Τα ταξίδια ήταν η μεγάλη του αγάπη. Στο Παρίσι αρρώστησε από φυματίωση και οι γιατροί τον συμβούλεψαν να μείνει για δύο χρόνια στο Νταβός της Ελβετίας. Εκεί γνωρίστηκε με την Πορτογαλλίδα Μαμουέλα Σαντιάγκο την οποία και παντρεύτηκε. Ύστερα από μερικά χρόνια την χώρισε και παντρεύτηκε την Ελληνίδα συγγραφέα και κριτικό Ελένη Νεγρεπόντη (γνωστή ως Άλκης Θρύλος). Το 1920 διορίστηκε γενικός πρόξενος στη Λισσαβόνα όπου έζησε για τέσσερα χρόνια για να επιστρέψει εντέλει στην Αθήνα το 1924. Τότε άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος. Διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας «Ελεύθερος Λόγος» και τακτικός συνεργάτης των εφημερίδων «Ελεύθερος Τύπος», «Ελεύθερον Βήμα», «Ακρόπολις», «Καθημερινή», «Αθηναϊκά Νέα», ενώ παράλληλα αρθρογραφούσε και για την εφημερίδα της ομογένειας «Ελεύθερο Κήρυκα» στην Αμερική.

Η μεγάλη αγάπη του ποιητή για τα ταξίδια εκπληρωνόταν μέσω της εργασίας του, αφού ως ανταποκριτής και δημοσιογράφος μπόρεσε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Επόμενο ήταν να γράψει αρκετά ταξιδιωτικά βιβλία.

Ο Ουράνης έγραψε ποιήματα, δοκίμια, διηγήματα και μικρές πρόζες ενώ μετέφρασε αρκετά ξένα έργα στην ελληνική.

Η εύθραυστη υγεία του τον ανάγκασε ιδιαίτερα την περίοδο της κατοχής να νοσηλευτεί για αρκετά διαστήματα στο Σανατόριο Παπανικολάου στα Μελίσσια της Αττικής. Εκεί πέθανε στις 12 Ιουλίου του 1953 από καρδιακή ανακοπή.

Ένα από τα πιο γνωστά ποιήματα του Ουράνη είναι το «ταξίδι στα Κύθηρα». Το ποίημα αναφέρεται στον ιδεατό τόπο των Κυθήρων που τελικά έμεινε όνειρο απατηλό. Μπορούμε να πούμε ότι ο ποιητής ακολουθεί τη γενική αρχή για την ιδέα των Κυθήρων, που όπως και άλλοι δημιουργοί εξέφρασαν, δεν υπάρχει ή ποτέ δε θα μπορέσει κανείς να ζήσει. Εξάλλου ο ποιητής επηρεάστηκε από το έργο του Μπωντλαίρ και μία τέτοια αντιστοιχία με το πνεύμα του ομώνυμου ποιήματος του Γάλλου λογοτέχνη είναι λογική.

Κατεβάστε το αρχείο σε μορφή PDF.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × 1 =