Συναγερμός έχει σημάνει στα Ιωάννινα, καθώς σχεδόν όλοι οι ηλικιωμένοι – κατά άλλες πληροφορίες το σύνολο των φιλοξενούμενων που διέμεναν στο ιδιωτικό Κέντρο Φροντίδας, βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό.

Η ιδιοκτησία κάνει λόγο για απελπιστική κατάσταση, δηλώνοντας πως επικρατεί απόγνωση. Υπενθυμίζεται πως στο συγκεκριμένο γηροκομείο φιλοξενούνται 56 ηλικιωμένοι και οι θετικοί σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι τουλάχιστον 46. Θετικοί βρέθηκαν και πολλοί εργαζόμενοι. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει είναι υπερήλικες με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου, μιλώντας στην τοπική ιστοσελίδα epiruspost.gr, απηύθυνε έκκληση, επισημαίνοντας ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί τρόπος για τη μεταφορά των ηλικιωμένων σε νοσοκομείο, την ώρα που παραμένουν χωρίς περίθαλψη και φροντίδα, εξαιτίας του ότι σημαντικός αριθμός εργαζομένων έχει βρεθεί θετικό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες για σίτιση. Υπενθυμίζεται πως για τα κρούσματα στη μονάδα βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα.

«Έχουμε πλήρη αδυναμία προστασίας των ηλικιωμένων. Είναι βαριά περιστατικά, άνθρωποι που υποστηρίζονται με οξυγόνο. Μέσα σε τρεις μέρες καταρρεύσαμε. Αυτή την στιγμή είμαστε σε απόγνωση. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Είμαστε σε τραγική κατάσταση. Κάποιοι θα πρέπει να μεριμνήσουμε και να βοηθήσουν», ανέφερε ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου στο epiruspost.gr.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 21 ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο, ενώ άλλοι 35 παραμένουν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Φροντίδας με μόλις τέσσερα άτομα προσωπικό που εργάζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες για να καλύψει μέρος των αναγκών τους. Υπενθυμίζεται ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, και οι 55 κλίνες για περιστατικά κορονοϊού είναι καλυμμένες, ενώ στην ΜΕΘ Covid-19 έχουν μείνει μόνο 3 από τις 8 κλίνες κενές. Αναγκαστικά, μεταφέρονται περιστατικά στα νοσοκομεία των Φιλιατών, της Άρτας και της Πρέβεζας, τα οποία όμως δεν διαθέτουν ΜΕΘ για κορονοϊό.

«Εγκληματική αμέλεια για τα γηροκομεία – Στα Γιάννενα έκαναν τεστ έξι μέρες μετά την πρώτη διάγνωση!» 

«Η εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης για τα γηροκομεία και τους χώρους υψηλής ευαλωτότητας συνεχίζεται με σπασμένα τα φρένα», σχολιάζει ο αναπληρωτής εκπροσώπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης και προσθέτει: «Στην πλέον επιβαρυμένη περιοχή των Ιωαννίνων, βρέθηκε σε γηροκομείο θετικό το σύνολο των φιλοξενούμενων και εργαζομένων! Το γεγονός ότι ο γενικός υγειονομικός έλεγχος της δομής ξεκίνησε έξι ημέρες μετά την πρώτη διάγνωση, αλλά και ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει μεταφερθεί η πλειοψηφία των ασθενών σε νοσοκομεία επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά την πρωτοφανή ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για ουσιαστική πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας.
Οι εξαγγελίες του Αυγούστου για αυξημένους και διαρκείς ελέγχους στα γηροκομεία έμειναν στα χαρτιά, με αποτέλεσμα οι πιο ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας να μένουν στο έλεος της πανδημίας».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × one =