Το ενδεχόμενο να ανοίξουν – ίσως και την Δευτέρα, 07/12/20, – κάποιοι κλάδοι του λιανεμπορίου, εξετάζει η κυβέρνηση, σε συννενόηση με τους λοιμωξιολόγους. Ειδικότερα για τα καταστήματα εποχικών ειδών που κινδυνεύουν με μηδενικό τζίρο για ολόκληρη την σεζόν, η σκέψη δείχνει να αποτελεί προτεραιότητα.

Με δεδομένο ότι τα εν λόγω καταστήματα δεν είναι πολλά στον αριθμό, απομακρύνει το ενδεχόμενο αυτά να επιβαρύνουν το επιδημιολογικό φορτίο, λόγω συνάθροισης πελατολογίου. Από την άλλη, ακριβώς αυτό το μικρό τους εκτόπισμα δεν αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα στο δοκιμαζόμενο εμπόριο.

Επιχειρήσεις προσωπικής φροντίδας (κομμωτήρια, ιστιτούτα αισθητικής κλπ) καθώς και το μικρό λιανεμπόριο, βρίσκονται επίσης στο μικροσκόπιο των ειδικών, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε μια προσεκτική και σταδιακή επαναφορά στην εμπορική «ζωτικότητα», με δεδομένη την μη επιθυμητή – έως τώρα – επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Την ίδια στιγμή παρά τις δηλώσεις που έχουν προηγηθεί, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα ούτε ως προς το εάν θα εφαρμοστεί τελικά η μέθοδος αγορών click away. Στο υπουργείο Ανάπτυξης επανεκτιμούν την κατάσταση σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει αθέμιτο ανταγωνισμό στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν ηλεκτρονικό σύστημα πωλήσεων. Το θέμα μάλιστα δε φαίνεται να θεωρούν ότι λύνεται αποτελεσματικά ούτε μέσω τηλεφωνικών παραγγελιών και παραλαβή από το κατάστημα δεδομένου ότι -όπως λένε- δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν υπαίθρια σημεία πωλήσεων στους εμπορικούς δρόμους των πόλεων.

Απογειώνεται το ηλεκτρονικό εμπόριο

Οσο η υπόλοιπη αγορά παραμένει «νεκρή», το ηλεκτρονικό εμπόριο απογειώνεται μέρα με την μέρα. Lockdown και Black Friday δημιούργησαν έναν εκρηκτικό συνδυασμό που οδήγησε σε ιστορικό υψηλό τις ηλεκτρονικές αγορές προϊόντων από Έλληνες καταναλωτές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A) για την εβδομάδα που μας πέρασε. Η κίνηση κορυφώθηκε την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου και σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου από το Σάββατο 21 έως και την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, καταγράφηκε εντυπωσιακή άνοδος κατά 154,9% στην αξία των online αγορών σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 8 εβδομάδων του 2020 (μέσα Σεπτεμβρίου – μέσα Νοεμβρίου 2020).

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε έντονη αγοραστική τάση των καταναλωτών, η οποία οδήγησε στο να καταγραφεί 43,6% μεγαλύτερος τζίρος στην φετινή Black Friday σε σχέση με την περσινή και 73,5% μεγαλύτερος τζίρος σε επίπεδο εβδομάδας, γεγονός που δικαιολογείται απόλυτα με το ότι τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά τον Νοέμβριο λόγω του lockdown.

Ταυτόχρονα, φέτος καταγράφηκε και ιδιαίτερα υψηλή αύξηση επισκεψιμότητας κατά 78,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή εβδομάδα σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων των μηχανών σύγκρισης τιμών, καθότι οι καταναλωτές αναζητούσαν σε αυτές τις καλύτερες εκπτώσεις, οι οποίες ακούμπησαν και το 79% σε κατηγορίες τεχνολογίας, ειδών σπιτιού, μόδας, ψυχαγωγίας και αθλητισμού, υγείας και ομορφιάς, παιδικών και βρεφικών ειδών, αυτοκίνησης και μοτοκίνησης και επαγγελματικών ειδών.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8 − 4 =