koronoios

Ένα βαρύ πέπλο ανησυχίας πλανάται πάνω από τα Κύθηρα τις τελευταίες μέρες, καθώς η πανδημία βρίσκεται σε πρωτοφανή έξαρση και πλήττει με κάθε τρόπο τους ανθρώπους και τις αντοχές του υγειονομικού συστήματος.

Το μέτρημα που «χάθηκε» και οι δραματικές εκκλήσεις

Κανείς δεν μπορεί, πλέον, να πει με σιγουριά πόσα είναι τα κρούσματα που εισρέουν, σε καθημερινή βάση, στο νησί. Ρεπορτάζ του ραδιοφωνικού σταθμού, Adelin, για το διάστημα μεταξύ 31/12 με 05/01, κάνει λόγο για έξι νέα κρούσματα στο νησί, στα οποία θα πρέπει να προσθέσουμε άλλα δύο θετικά, σύμφωνα με την ενημέρωση που μας παρείχε ο δημοτικός σύμβουλος και φαρμακοποιός, Μάνος Τριφύλλης, σε επικοινωνία που είχαμε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, 05/01. Πρόκειται για κρούσματα που δεν έχουν σχέση με τις προηγούμενες εστίες μετάδοσης, κάτι που δυσχεραίνει το έργο της ιχνηλάτησης.

Πέραν τούτου, όμως, η παραλλαγή Όμικρον αποδεικνύεται πανούργα, μιας και έχει την ικανότητα να «καμουφλάρει» το ιικό της φορτίο στα πρώτα τεστ αντιγόνου (rapid και self test), κάτι που σημαίνει πως απαιτείται μοριακό τεστ για να διαπιστώσει κάποιος αν είναι φορέας του ιού. Κι αυτό, φυσικά, είναι πρόβλημα στην περίπτωση του «ασυμπτωματικού φορέα», μιας και δύσκολα κάποιος ο ο οποίος δεν εμφανίζει την παραμικρή ένδειξη ότι ο ιός τον «επισκέφθηκε», θα θελήσει να περάσει από την κοστοβόρο διαδικασία υποβολής σε μοριακό τεστ (PCR) έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 47 ευρώ (μετά το νέο  πλαφόν που μπαίνει από την Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου από το υπουργείο Ανάπτυξης).

Τί απομένει; Μα φυσικά η πρόληψη και η ατομική ευθύνη, τις οποίες επικαλέστηκε πρόσφατα και ο ίδιος ο Δήμαρχος του νησιού, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, αναφερόμενος, ειδικά, στους εκδρομείς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που επιστρέφουν στα Κύθηρα, σε έκκλησή του για ευλαβική τήρηση των υγειονομικών μέτρων, με έμφαση στον περιορισμό των κοινωνικών επαφών άμα τη επιστροφή και για λίγες μέρες.

Το μετέωρο βήμα των σχολείων και οι ειδικές συνθήκες των Θεοφανείων

Την ίδια ώρα, τα σχολεία ετοιμάζονται να ανοίξουν την Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, με ένα κύμα αμηχανίας να πλανάται πέριξ των σχολικών αιθουσών. Είναι αλήθεια πως το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων φρόντισε να ενισχύσει τον προσυμπτωματικό έλεγχο μαθητών και εκπαιδευτικών.

Από την άλλη, όμως, πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που κρίνουν κακή την χρονική συγκυρία της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων μέσα στην κορύφωση του επιδημικού κύματος, άποψη την οποία συμμερίζεται ένα μεγάλο ποσοστό των γονιών που ανησυχούν, όχι μόνο από την καλπάζουσα πορεία της «Όμικρον», όσο, κυρίως, από η μη ολοκληρωμένη, ακόμα, κατανόηση της συμπεριφοράς (και άρα και της σοβαρότητάς) της, δεδομένου του μικρού χρονικού διαστήματος που αυτή αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας.

Το βέβαιο είναι, πως το τοπίο παραμένει συγκεχυμένο και η επικαιροποίηση, σχεδόν επί καθημερινής βάσης, του εκπαιδευτικού πρωτοκόλλου, μάλλον φέρνει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, προσθέτοντας σε μια αίσθηση γενικότερης ανασφάλειας.

Πιο ξεκάθαρα, φαίνεται, πως είναι τα πράγματα στον χώρο της Εκκλησίας, η οποία, είχε να επικεντρωθεί, τον τελευταίο καιρό, κυρίως στις λατρευτικές εκδηλώσεις για την ημέρα των Θεοφανείων. Έτσι, στην ποιμαντορική εγκύκλιο που εξέδωσε για τα Θεοφάνεια, η «Ιερά Μητρόπολις Κυθήρων και Αντικυθήρων» ανακοίνωσε πως από το φετινό τελετουργικό θα απουσιάσει η δέηση και δοξολογία στην πλατεία των Μητάτων, όπως και η καθιερωμένη εκκλησιαστική πομπή μετά τον αγιασμό των υδάτων.

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

sixteen − 12 =