katastimata

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν αναφορικά με τα νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην Παρασκευή, 29/01, την ώρα που η εκτόξευση των επιδημιολογικών δεικτών, «βάφει κόκκινη» την Αττική.

Οι μετρήσεις στα αστικά λύματα φτάνουν με ανησυχητικά αυξητικούς ρυθμούς στις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ και επιτείνουν την κατάσταση συναγερμού στην οποία έχει περιέλθει το Λεκανοπέδιο.

Επιπλέον, η αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία αναφοράς αλλά και η εμφάνιση της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού εσχάτως και στην χώρα μας, δεν δίνουν και πολλά περιθώρια ελιγμών στους επιστήμονες, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την Αττική.

Το ζοφερό σκηνικό, συμπληρώνουν οι εικόνες μεγάλου συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας αλλά και η αθρόα προσέλευση στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, 28/01.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι, σύμφωνα με εισήγηση της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων, πρέπει να θεωρείται δεδομένος ο χαρακτηρισμός της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας σε «κόκκινη ζώνη» και μένει απλά να δούμε το είδος και εύρος των περιοριστικών μέτρων που θα επιβληθούν.

Τι θα γίνει με Γυμνάσια – Λύκεια

Παρά τις περί του αντιθέτου, πρόσφατες εξαγγελίες της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή στην κρατική τηλεόραση, θεωρείται πλέον εξαιρετικά αμφίβολο το προγραμματισμένο για την 1η Φεβρουαρίου άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων.

Αναφορικά με τα σχολεία, τα σενάρια είναι τα εξής:

  • Καθυστέρηση του ανοίγματός τους κατά μία (τουλάχιστον εβδομάδα), όπως, μεταξύ άλλων, πρότεινε σήμερα, Παρασκευή, 29/01, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
  • Άνοιγμα με μαζικά τεστ ανά εβδομάδα, όπως προτείνει η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών και μέλος της επιτροπής Ματίνα Παγώνη, μιλώντας την Παρασκευή επίσης στον ΣΚΑΪ.
  • Άνοιγμα των σχολείων μόνο στις μη κόκκινες περιοχές αλλά και επιμέρους αξιολόγησης της ασφάλειά τους, όπως προτείνει, μιλώντας στο CNN Greece, η καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού .
  • Άνοιγμα των σχολείων, όπως έχει αποφασιστεί, με αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως προτείνει, μεταξύ άλλων, η πνευμονολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα.

Ο δύσκολος γρίφος της αγοράς

Καυτό όμως, παρουσιάζεται και το ζήτημα λειτουργίας της αγοράς. Σε μια «κόκκινη Αττική», το click away αποκτά αυτομάτως προβάδισμα, ενώ η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων λιανεμπορίου με φυσική παρουσία στον χώρο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Από την πλευρά του, ο εμπορικός κόσμος εμφανίζεται κάθετα αντίθετος με την λογική του «ακορντεόν» στην λειτουργία της αγοράς, στάση που φαίνεται να συμμερίζονται και κυβερνητικά στελέχη, προεξέχοντος του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

«Η αγορά δεν μπορεί να κλείσει αλλά θα λειτουργήσει με μέτρα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ τάχθηκε εμφανώς στο πλευρό των καταστηματαρχών. «Είμαστε όλοι στο πλευρό τους, καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούν να κλείσουν πάλι και να χάσουν την εκπτωτική περίοδο», ανέφερε ο υπουργός.

Στο τραπέζι και η απαγόρευση κυκλοφορίας

Κι ενώ πριν μια βδομάδα, είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων η ιδέα του ανοίγματος δραστηριοτήτων όπως το κυνήγι, το ψάρεμα και τα χιονοδρομικά κέντρα – κάτι που θα επέφερε και την άρση απαγόρευσης μετακίνησης μεταξύ των νομών -, πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά.

Σήμερα, το σενάριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα παίζει πολύ δυνατά, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο κ. Σύψας δήλωσε πως «σήμερα η επιτροπή των ειδικών για τον κορονοϊό θα συνεδριάσει εξ ολοκλήρου για τις «κόκκινες» περιοχές», διευκρινίζοντας πως «τα όποια μέτρα θα διαρκέσουν αρχικά για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα επανεξεταστούν».

Σημείωσε, πως στην Αττική δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα, ωστόσο θέλουν να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι’ αυτό συζητούν από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα. Διευκρίνισε, δε, πως οι δύο δείκτες που ανησυχούν τους ειδικούς, είναι η αύξηση των νοσηλειών και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, η οποία και έχει ξεπεράσει το 60% και πως «κανείς δεν θέλει μια Αττική στο έλεος της πανδημίας».

Σχολιάζοντας την πρόταση αυτή, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, είπε την Παρασκευή μιλώντας στον Σκάι: είτε στις 6 είτε στις 8, οι εργαζόμενοι είναι στο δρόμο. Πρέπει να αυξηθεί η τηλεργασία. Το 50% και πάνω που λέει η ΚΥΑ δεν τηρείται από τους εργοδότες».

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nine − four =