chytra

Ξέρω πως έχετε απείρως καλύτερα πράγματα να κάνετε αυγουστιάτικα (ειδικά με όλα όσα έχουν συμβεί) από το να διαβάσετε τα όσα έχω να πω αλλά η Επιτροπή της Εγχωρίου αποφάσισε αυτή τη χρονική στιγμή να κρεσεντάρει τον παραλογισμό που έχει αρχίσει εδώ και καιρό. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τα γεγονότα.

  • Μες στο χειμώνα προκήρυξαν δημοπρασία για την Χύτρα με λεπτομέρειες που ήδη γνωρίζετε. Ο κόσμος αντέδρασε στο παράλογο του πράγματος και (υποθέτω γι’ αυτό το λόγο) το θέμα πάγωσε. 
  • Είπαν να γίνει συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Μαντέψτε ποια συζήτηση δεν έγινε ποτέ κι αντ’ αυτού μας πήραν μια μέρα να μας ενημερώσουν για το τι αποφάσισαν (θα τα δείτε παρακάτω).
  • Παράλληλα, ενημέρωσαν τους κατόχους τρέιλερ/σκαφών στον Πίσω Γυαλό (από όλο το νησί μόνο εκεί) ότι από δω και πέρα θα πρέπει να πληρώνουμε ενοίκιο γιατί υπήρξαν, λέει, καταγγελίες. Προσωπικά μου ζητάνε 2.500 ευρώ (!) το χρόνο,  που δεν ανταποκρίνονται σε καμιά πραγματικότητα, όταν αντίστοιχα στην Αθήνα, για παράδειγμα, το ποσό θα ήταν σχεδόν το ένα τρίτο και με παροχές.
  • Σε επίσημο έγγραφο μας προτείνουν το εξής και το παραθέτω αυτολεξεί: «Εναλλακτικά, προτείνεται η μεταφορά και τοποθέτηση των σκαφών και τρέιλερ από τους ιδιοκτήτες τους στην περιοχή πέριξ της εγκατάστασης του βιολογικού στο Καψάλι άνευ ανταλλάγματος». Για να το κάνω λιανά. Η Εγχώριος προτείνει επίσημα να πάμε να παρκάρουμε σε ξένη περιουσία. 
  • Μετά μας είπαν να τα παρκάρουμε στον δρόμο του βιολογικού. Τα τρέιλερ. Στον δρόμο.
  • Έδωσαν πρόστιμα σε υπερήλικες συνανθρώπους μας 650 ευρώ για τον ίδιο λόγο. Σε ανθρώπους που έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή κι έχουν προσφέρει στον τόπο τους. 
  • Όταν ρωτήθηκαν για τα άλλα, παρκαρισμένα αυτή τη στιγμή, τρέιλερ η απάντηση ήταν τύπου «Ε, αυτοί είναι ξένοι, τους εξυπηρετούμε». Αν, εγώ δηλαδή, μεταβιβάσω τρέιλερ και σκάφος σε άλλον, είμαι οκ; Ξένος για σένανε κι εχθρός θα ‘μαι από σήμερα και μπρος;
  • Υπέβαλλα ένσταση εξηγώντας με επιχειρήματα την θέση μου (όπως πχ ότι για λόγους ασφαλείας όλων είναι απαραίτητο το τρέιλερ να βρίσκεται εκεί) και η απάντηση, χωρίς καμία αιτιολόγηση, ήταν αρνητική.
  • Σα να μην έφτανε αυτό, μου ήρθε ειδοποίηση ότι επειδή δεν πλήρωσα εγκαίρως το (αναδρομικά ισχύον) ενοίκιο, με χρεώνουν επιπλέον πρόστιμο 2.100 ευρώ!

Κι όπως συνηθίζω να λέω «Προσδεθείτε, έχουμε απογείωση». Διότι, έχει και συνέχεια (οι αποφάσεις που λέγαμε).

  •  Προ ολίγων ημερών, πήραν εμένα και τον Παναγιώτη Δρακάκη να μας καλέσουν για ενημέρωση ότι θα πληρώνουμε ένα ποσό κάθε χρόνο για χρήση της Χύτρας. Όταν ρωτήθηκαν αν θα ενημερωθούν και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι, είπαν κάτι τύπου «Α, είναι κι άλλοι; Καλά, κλείστε και θα σας ξαναπάρουμε».
  • Μας κάλεσαν μετά από μια βδομάδα (να έχει μπει κι ο Αύγουστος που κανείς δεν έχει χρόνο ν’ ασχοληθεί) πάλι μόνο εμάς τους δύο. Θέλουν να μας πείσουν, δηλαδή, ότι ολόκληρη Εγχώριος δεν ξέρει πόσοι χρησιμοποιούν την Χύτρα. Δεν ξέρουν τον Γιώργο Λάμπογλου με τις καταδύσεις, τον συνάδελφο με το ξύλινο σκάφος (Άγιος Νικόλαος) και δυο τρεις άλλους επαγγελματίες που πάνε στη σπηλιά;
  • Ζητάνε από εμένα 1500 ευρώ και από τον Παναγιώτη Δρακάκη 500 ευρώ το χρόνο. Δύο ποσά αυθαίρετα και παράλογα. 
  • Εμένα και τον Παναγιώτη Δρακάκη μας κάλεσαν σε διαφορετική ώρα κι όταν ο δικηγόρος μου (γιατί αυτός με εκπροσώπησε μιας και με κάλεσαν σε ώρα που είχα δρομολόγιο) έκανε εύλογες ερωτήσεις (όπως πχ από πού προκύπτει το ποσό), η απάντηση ήταν απαξιωτική και τύπου «Άσε μας, μωρέ, που νομίζει ότι η Χύτρα είναι δική του, λέγε, θα πληρώσει ή όχι».
  • Προβάλλουν ως δικαιολογία για την «ενοικίαση» από εμάς την ιδιοκτησιακή κατοχύρωση της Χύτρας ενώ αυτό ήδη έχει λυθεί με την εκμίσθωση για τη σεμπρεβίβα. 

Και η σούμα που θέλει η Εγχώριος να πληρώσω; 6.100 ευρώ. Προς το παρόν…

Θλίβομαι. Και θλίβομαι βαθιά. Αν το σκεφτόμουν μια φορά το να είναι αυτή η τελευταία μου χρονιά, τώρα το σκέφτομαι εκατό. Καλούμαι να αντιμετωπίσω εμμονικές και με εκδικητική χροιά συμπεριφορές. Κι επειδή, εγώ πίσω από το δάχτυλό μου δεν κρύβομαι, θα πω τις απορίες μου όπως τις σκέφτομαι.

Χαλάστηκε η Εγχώριος που δεν της βγήκε η δημοπρασία κι αποφάσισαν και διέταξαν ότι τόσο θα πληρώνει ο Σπύρος, τόσο ο Παναγιώτης, από αυτούς θέλουμε να τα παίρνουμε κι αν τους αρέσει;

Αν υποθέσουμε ότι έχει θιχτεί ο εγωισμός τους και τους έχει κυριεύσει η εξουσιολαγνεία (γιατί με γνώμονα αυτά λειτουργούν οι φορείς, όλοι το ξέρουμε) ποιος εγγυάται ότι θα σταματήσουν στη Χύτρα; 

Γιατί όχι τα μονοπάτια ή κάθε σπιθαμή Κυθήριας και Αντικυθήριας γης που δυνητικά πατάει ένας τουρίστας; 

Σε ποιο σημείο σταματάει ο παραλογισμός και ξεκινάμε ως άνθρωποι να συνεννοούμαστε;

Το θέμα και οι συμπεριφορές της Επιτροπής της Εγχωρίου μας αφορούν όλους. Λυπάμαι πάρα πολύ που ένας τέτοιος σπουδαίος θεσμός αποδομείται και ντροπιάζεται μπροστά σε όλους μας. Που ενώ θα έπρεπε να είναι μπροστάρης στα σημαντικότατα θέματα του νησιού και να υπερασπίζεται τη γη των Κυθηρίων και Αντικυθηρίων, αναλώνεται σε μικροσυμφέροντα και θιγμένες αξιοπρέπειες.

Δεν ξέρω τι άλλο να σκεφτώ, δεν ξέρω πια τι να υποθέσω. Θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος ότι, ακόμη και τώρα, θα πρυτανεύσει η λογική και το κοινό συμφέρον. Θα ήθελα. Να είμαι; Μα, κάτι μέσα μου φωνάζει «Δε νομίζω, Τάκη».

Σπύρος Κασιμάτης

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seventeen + 4 =