ekpaideftikoi-apergia

Τελικά είχε σχεδόν …2 εκατομμύρια λόγους η Νίκη Κεραμέως για να αρνείται επί έναν σχεδόν χρόνο να κοινοποιήσει στην Βουλή τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με την εταιρία CISCO για την τηλε-εκπαίδευση. Αφού αυτός ο αριθμός εκφράζει το κόστος που εφεξής θα έχουν οι συμβάσεις αυτές για το ελληνικό δημόσιο, μετά την δημοσιοποίησή τους. Επίσης, το κόστος μοιάζει να δικαιολογεί την -πρωτόγνωρη για τα κοινοβουλευτικά ήθη- επιμονή που επέδειξε η υπουργός Παιδείας, προκειμένου να αποκρύπτει από την Βουλή των περιεχόμενο των συγκεκριμένων εγγράφων.

Το περιεχόμενο των συμβάσεων ανάμεσα στο δημόσιο και την CISCO, έχει ζητηθεί να κατατεθεί στην Βουλή από όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και με όλους τους δυνατούς τρόπους. Σε κάθε περίπτωση όμως, συνάντησε την στιβαρή άρνηση της Νίκης Κεραμέως. Παρά το γεγονός ότι η κατάθεση δημοσίων εγγράφων στην Βουλή αποτελεί υποχρέωση κάθε υπουργού εκτός αν είναι διαβαθμισμένα ή απόρρητα.

Επιπρόσθετα η υπουργός Παιδείας διαβεβαίωνε – όπως έχει καταγραφεί – ότι δεν υφίσταται θέμα ελέγχου της σύμβασης μια και δεν κοστίζει«ούτε ένα ευρώ στο δημόσιο». Έφθασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει στην εθνική αντιπροσωπεία, ότι οι βουλευτές μπορούν να …προσέλθουν στο γραφείο της αν θέλουν να δουν την συγκεκριμένη σύμβαση.

Ας δούμε ορισμένα από τα πλέον χαρακτηριστικά «στιγμιότυπα» από την πολύμηνη προσπάθεια της Νίκης Κεραμέως να αποκρύψει το περιεχόμενο της σύμβασης.

Στις 8 Απριλίου του 2020: Έντονη κόντρα καταγράφεται στην Βουλή με τον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, να καλεί την υπουργό Παιδείας να δώσει σαφείς απαντήσεις για την τηλε-εκπαίδευση όπως και την σύμβαση με την Cisco. Η Νίκη Κεραμέως κατηγορεί τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι αρνείται μία δωρεάν παραδοχή του ιδιωτικού τομέα. Χαρκατηριστικός είναι ο διάλογος που ακολουθεί και καταγράφεται στα πρακτικά της Βουλής:

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Κύριε Φίλη, βλέπετε εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν.Θα σας ρωτήσω ευθέως. Σας ενοχλεί που τρεις πάροχοι, ιδιωτικοί πάροχοι, έδωσαν δωρεάν δεδομένα;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Να δώσετε απάντηση!

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Σας ενοχλεί που ήλθε μια εταιρεία και δίνει δωρεάν τη δυνατότητα σε όλη τη χώρα, στο ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες μαθητές της χώρας να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν ζωντανά τους εκπαιδευτικούς τους;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Κακώς τη διαφημίζετε!

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Τόσο πολύ σας ενοχλεί; Τόσο πολύ ποινικοποιείτε τον ιδιωτικό τομέα; Κύριε Φίλη, η «CISCO» παρέχει δωρεάν αυτή την υπηρεσία! Δωρεάν για όλες τις εκπαιδευτικές δομές της χώρας.

Στις 27 Νοεμβρίου 2020: Η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου προκαλεί την υπουργό Παιδείας να καταθέσει στην Βουλή την σύμβαση με την CISCO. Η Νίκη Κεραμέως δηλώνει ότι δεν κατανοεί γιατί κατατίθεται το αίτημα αφού «δεν ξοδεύει ούτε ένα ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος» ενώ καταγράφεται ένας επίσης έντονος διάλογος.

Σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά της Βουλής αναφέρονται τα εξής:

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: «Έρχομαι στο ζήτημα της σύμβασης με τη CISCO. Κυρία Κεφαλίδου, όπως σας έχω πει και όπως έχω πει δημοσίως, έγινε μία δημόσια πρόσκληση το καλοκαίρι προκειμένου να έρθουν όλοι οι πάροχοι τηλεδιασκέψεων. Συνεχίστηκε το πλαίσιο συνεργασίας με τη CISCO. Καταρτίστηκε η σύμβαση, κατατέθηκε εκεί που ζητήθηκε αρμοδίως στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και κυρίως όμως, πρόκειται για μια αποδοχή δωρεάς.Και εδώ και δύο εβδομάδες, κυρία Κεφαλίδου, έχω πει ότι είναι στη διάθεση των εκπροσώπων των κομμάτων. Τόσος ντόρος, λοιπόν, για τη σύμβαση και ξέρετε πόσοι εκπρόσωποι κομμάτων ήρθαν να δουν τη σύμβαση; Ουδείς, κανένας δεν ήρθε. Δεν ήρθε ούτε ένας.

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Δεν σας κάνει εντύπωση ότι…

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Εγώ λοιπόν, το επαναλαμβάνω, είναι μία αποδοχή δωρεάς που δεν έχει υποχρεώσεις.

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Η σύμβαση της CISCO οφείλει να συζητηθεί στη Βουλή. Προσβάλλετε την κοινοβουλευτική διαδικασία, όταν λέτε «ελάτε με ραντεβού στο γραφείο μου» να ρίξετε κλεφτές ματιές.

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Κυρία Κεφαλίδου, δεν ξέρω γιατί τόση αναστάτωση, δεν καταλαβαίνω.

ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Τι περιλαμβάνει που δεν αντέχει τη δημόσια συζήτηση;

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Ελάτε, κυρία Κεφαλίδου, να δείτε τη σύμβαση. Η σύμβαση είναι αποδοχή δωρεάς. Δεν ξοδεύει ούτε ένα ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος. Έχει τεχνικά χαρακτηριστικά. Ελάτε να δείτε τη σύμβαση. Αν είναι να κάνετε μόνο φασαρία στα κανάλια για το θεαθήναι, ελάτε να δείτε τη σύμβαση.

Η Χαρά Κεφαλίδου έχει ήδη καταθέσει αίτημα για την δημοσιοποίηση της σύμβασης από τις 10 Νοεμβρίου σχολιάζοντας στο κείμενο πως «η «κατάρρευση» της ψηφιακής πλατφόρμας τηλε-εκπαίδευσης της εταιρείας CISCO, μόλις μέσα στις δύο πρώτες ώρες λειτουργίας της, στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλης της χώρας, συνιστά την πλέον πανηγυρική διάψευση των δηλώσεων «ετοιμότητας» της Κυβέρνησης. Προκύπτει ότι η συμφωνία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων με την εταιρεία «CISCO HELLAS Α.Ε.» δεν φέρει τα εχέγγυα της απαιτούμενης αξιοπιστίας, ενώ το σύστημα φαίνεται ότι δεν διαθέτει τις αναγκαίες τεχνικές δυνατότητες και αντοχές».

Στις 11 Δεκεμβρίου του 2020: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, Χριστόφορος Βερναρδάκης και Μερόπη Τζούφη, καταθέτουν μια ακόμη αίτηση για να δημοσιοποιηθούν οι συμβάσεις με την CISCO. Τονίζουν πως «καμία από τις τρεις (3) ως άνω συμβάσεις, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, καθώς δεν έχουν αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αλλά ούτε έχουν κατατεθεί από την Υπουργό Παιδείας στη Βουλή, παρά την επανειλημμένη κατάθεση Α.Κ.Ε. από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, εγείρονται εύλογα ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενο των εν λόγω συμβάσεων και σχετικά με τον τρόπο και τους όρους αποδοχής της δωρεάς υπηρεσιών από συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία για την εισαγωγή της τηλεκπαίδευσης στην εκπαιδευτική διαδικασία κατ’ εντολή του ΥΠΑΙΘ ανά την Επικράτεια. Συνακόλουθα τίθεται ζήτημα διαφάνειας ως προς τη δράση του ΥΠΑΙΘ, αλλά και λογοδοσίας σε ό,τι αφορά τον τρόπο που το Υπουργείο αντιμετωπίζει τον έλεγχο».

Στις 18 Νοεμβρίου του 2020: Η Νίκη Κεραμέως διαπληκτίζεται στην Βουλή με τον βουλευτή του Μέρα 25 Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος θέτει ζητήματα για την λειτουργία της τηλε-εκπαίδευσης και ζητά αναλυτικές εξηγήσεις. Η υπουργός Παιδείας αρκείται στο να «επαινέσει» τις επιδόσεις του υπουργείου, λέγοντας πως «περισσότερα από 40.000 τμήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετέχουν στην τηλεκπαίδευση, ενώ καταγράφεται υψηλή τηλεθέαση της τάξης του 51,6% στις ηλικίες 4-14 ετών» χαρακτηρίζοντας «μεγάλο άλμα το εγχείρημα της ψηφιοποίησης της εκπαίδευσης».

Στις 19 Οκτωβρίου του 2020: Η Νίκη Κεραμέως πιστοποιεί ότι ζητήματα διαφάνειας δεν υπάρχουν μόνον για την υπόθεση της Cisco. Επίσης, αρνείται να καταθέσει στην Βουλή τα πρακτικά της επιτροπής λοιμοξιωλόγων για το σχεδιαζόμενο – τότε – άνοιγμα των σχολείων. Υποστηρίζει, πως «βεβαίως υπάρχουν πρακτικά και θα κατατεθούν όπως προβλέπει ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος», τα οποία όμως δεν κατατέθηκαν ποτέ. Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση της Βουλής, θα διαβάσει απόσπασμα από τα πρακτικά αυτά, που υποστηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης για επαναλειτουργία των σχολείων. Προκαλώντας την αντίδραση του προεδρεύοντα στο Κοινοβούλιο Δημήτρη Δρίτσα, που της ζητά να συμμορφωθεί με τον κανονισμό της Βουλής και να καταθέσει τα έγγραφα αφού τα έχει μαζί της.

Προσφυγή στην Επιτροπή Δεοντολογίας και τον ΠτΒ

Η συνολική συμπεριφορά της υπουργού Παιδείας, είχε ως αποτέλεσμα, στις 21 Ιανουαρίου του 2021, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης να καταθέσει αναφορά στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Σε αυτήν, επισήμαινε σειρά φαινομένων όπου η Νίκη Κεραμέως αρνήθηκε να ανταποκριθεί σε αιτήματα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «αποτελεί απαίτηση των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών να υφίσταται διαφάνεια και λογοδοσία εκ μέρους των Βουλευτών, καθώς ασκούν δημόσια εξουσία στη βάση της αντιπροσωπευτικής εντολής». Με βάση αυτό, ζήτησε την παρέμβαση της επιτροπής Δεοντολογίας η οποία όμως δεν ανταποκρίθηκε. Πιθανότατα επειδή όπως σε κάθε άλλη επιτροπή της Βουλής υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία.

Ανάμεσα στα θέματα που τεκμηρίωσαν την αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά της υπουργού, ήταν φυσικά και η απόκρυψη της σύμβασης με την Cisco. Σύμφωνα με την προσφυγή του Χριστόφορου Βερναρδάκη, «την 11η Δεκεμβρίου 2020 κατέθεσα την υπ’ αριθ. 401/2571 Ερώτηση σε συνδυασμό με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς την Υπουργό Παιδείας. Το εν λόγω κοινοβουλευτικό μέσο περιείχε το αίτημα να κατατεθούν στο Κοινοβουλευτικό Σώμα αντίγραφα των συμβάσεων που συνήψε το Υπουργείο Παιδείας με την εταιρεία «CISCO Hellas ΑΕ» για την παροχή τηλεκπαίδευσης, αλλά και τη διαχείριση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εκπαιδευτικών και των μαθητών που μετέχουν στη διαδικασία. Υπογραμμίζω ότι πρόκειται για συμβάσεις, η κατάθεση των οποίων είχε ήδη ζητηθεί από την Υπουργό Παιδείας άλλες δύο (2) φορές μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία με τα ακόλουθα κοινοβουλευτικά μέσα:

  1. Την αριθ. πρωτ. 5774/273/13-4-2020 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με θέμα «Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να υλοποιηθεί από το Υπουργείο Παιδείας χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικής εταιρείας – Κίνδυνοι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων».
  2. Την αριθ. πρωτ. 349/9-11-2020 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛ. με θέμα «Η κατάρρευση της ψηφιακής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης της εταιρείας CISCO».

Τα παραπάνω αιτήματα δεν απαντήθηκαν ποτέ από την Υπουργό Παιδείας. Οι διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής παραβιάστηκαν για πολλοστή φορά, οι αρχές της νομιμότητας και της διαφάνειας αγνοήθηκαν και η υποχρέωση για λογοδοσία έπεσε στο κενό».

Επίσης, ο ίδιος βουλευτής με την υπ’ αριθ. Πρωτ. 5769/07-12-2020 επιστολή τους στον Πρόεδρο της Βουλής γνωστοποίησε «τις παραβιάσεις του Κανονισμού της Βουλής, στις οποίες προβαίνει η Υπουργός Παιδείας, επισημαίνοντας ότι η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που επιδεικνύει η Υπουργός Παιδείας σε ό,τι αφορά τις κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις της, συνιστά κατάφωρη παραβίαση διατάξεων τόσο του Κανονισμού της Βουλής όσο και του Συντάγματος (άρθρο 69) που προβλέπουν, ότι η Κυβέρνηση υπόκειται στον έλεγχο της Βουλής και οι Υπουργοί υποχρεούνται να δίνουν διευκρινίσεις, όποτε τους ζητηθούν».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × five =