kede-xarxalakis

Τις εργασίες του άνοιξε στον Βόλο τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με κεντρικό μήνυμα: Ισχυρή Αυτοδιοίκηση – Καλύτερη Ελλάδα.

Σήμερα, Τρίτη, 22 Νοεμβρίου, θα βρεθεί στο βήμα του συνεδρίου ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, από όπου θα τοποθετηθεί για τα προβλήματα των νησιωτικών δήμων που αποτελούν το 21% των δήμων της χώρας.

Στις εργασίες του συνεδρίου που θα διαρκέσουν για 3 ημέρες, αναμένεται να δώσουν το παρών πάνω από 1000 αιρετοί.

Παπαστεργίου: Αυξήθηκαν οι πόροι για τις ανάγκες των δήμων

Στην εισήγησή του κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της διοίκησής του, μιλώντας για «δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση όλων των δήμων». Ο κ. Παπαστεργίου έκανε λόγο για «χρηστή διοίκηση», η οποία, λειτουργώντας «με διαφάνεια και μέτρο», κατόρθωσε να αυξήσει κατά 31% τους πόρους των δήμων κατά την τριετία 20220-22.

Τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ παρέθεσε στη συνέχεια όλα τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά και περιμένουν επίλυση. Συγκεκριμένα ανέφερε:

  • Η χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ έμεινε στα αζήτητα. Με ένα επιπλέον ενεργειακό κόστος κοντά στα 100 εκ., δεν πήραμε ακόμα κάτι. Δεν θα αντέξουμε άλλο. Σήμερα περιμένουμε καλά νέα. Γιατί πέρα από τις καλές προθέσεις, τελικά ΟΛΟΙ ΜΑΣ κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητα.
  • Ναυαγοσωστική κάλυψη. Επιπλέον 20 εκ. ευρώ ψάχνουν να βρουν τον εμπνευστή αλλά και τον «πληρωτή» αυτής της «ανορθογραφίας», που συνεχίζεται για 2η συνεχόμενη χρονιά και πρέπει να τελειώσει.
  • Κόστος καθαριότητας και θέρμανσης στα σχολεία. Κάποιες δεκάδες εκ. ευρώ κυκλοφορούν στους διαδρόμους των Υπουργείων αλλά σε εμάς ακόμη δεν έχουν φτάσει, όπως εκκρεμεί και η  πλατφόρμα που πρέπει να δημιουργηθεί για να δηλώσουμε το επιπλέον κόστος θέρμανσης.
  • Δάνεια του ΤΠΔ. Με την ενέργεια ακόμη πολύ ψηλά και με την ακρίβεια να χτυπά όλους μας, περιμένουμε τουλάχιστον κάτι χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Το πάγωμα και για το 2023 των δόσεων για τα δάνεια των Δήμων στο παρακαταθηκών.
  • Φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία: Σε όλο τον κόσμο, υπάρχει ένας φόρος που πληρώνουμε στα ξενοδοχεία και λέγεται city tax. Πώς αντί για φόρος της πόλης έγινε φόρος που πάει στο κράτος… δεν το έχω καταλάβει!!! Ζητάμε ξεκάθαρα τον φόρο διαμονής από ξενοδοχεία και AirBnb στους Δήμους!
  • Παρακρατηθέντες πόροι: Η ΚΕΔΕ εξακολουθεί να θέτει θέμα επιστροφής των παρακρατηθέντων θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε “είναι χρήματα των δήμων, δεν τα απεμπολούμε, θα τα διεκδικήσουμε».

 

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ten − 2 =