Η Κίνηση Πολιτών Κυθήρων-Dynamo Kythira εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής δελτίο τύπου με το οποίο ενημερώνει τους πολίτες για τις εξελίξεις σχετικά με τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα που θα εγκατασταθούν κοντά στους οικισμούς Μυλοποτάμου και Αρωνιαδίκων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά τις απορρίψεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στις ενδικοφανείς προσφυγές τόσο του Δήμου Κυθήρων και της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας όσο και πλήθους κατοίκων και συλλόγων-σωματείων του νησιού για τα αιολικά εργοστάσια στις περιοχές ΦΟΙΝΙΚΙΕΣ και ΜΕΡΜΗΓΚΑΡΗΣ συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου (εταιρεία PIRITIUM A.E), για τις οποίες ενημερώσαμε με δελτίο τύπου, ακολούθησαν ΔΥΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙΣ από την ίδια ανεξάρτητη αρχή.

Στις 9-3-2021 αναρτήθηκαν στη ΔΙΑΥΓΟΙΑ οι ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ της Ρ.Α.Ε για τις ενδικοφανείς προσφυγές αφενός του Δήμου Κυθήρων-Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας και αφετέρου κατοίκων και συλλόγων του νησιού, για τις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομηχανικούς αιολικούς σταθμούς στις περιοχές ΚΡΟΤΗΡΙ-ΚΕΦΑΛΑΚΙΑ (Πάνω από την Αγ. Πελαγία) και ΚΡΟΤΗΡΙA-ΚΕΦΑΛΟΒΟΥΝΙ-ΠΥΡΓΟΣ (ΜΕΤΑΞΥ ΑΡΩΝΙΑΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΧΩΡΑΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ) συμφερόντων του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. Η προχειρότητα των ενεργειακών αδειοδοτήσεων στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε για ακόμη μια φορά στα Κύθηρα ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΗΧΗΡΟ ΤΡΟΠΟ.

Σύμφωνα με το ΕΙΔΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε) η χωροθέτηση ανεμογεννητριών πρέπει να πληροί μεταξύ άλλων και τα κάτωθι κριτήρια:
1. Ελάχιστη απόσταση από μείζονος σημασίας μνημεία και ιστορικούς τόπους 3000 μέτρα
2. Ελάχιστη απόσταση από κηρυγμένα πολιτιστικά μνημεία 500 μέτρα και όχι λιγότερο από 7 φορές την διάμετρο πτερωτής που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι 90 μέτρα. Επομένως η ελάχιστη απόσταση ανεμογεννήτριας είναι 630 μέτρα.
3. Ελάχιστη απόσταση από παραδοσιακούς Οικισμούς 1500 μέτρα. Σε περιπτώσεις που δεν έχει οριοθετηθεί ο οικισμός (Όπως αυτός του Μυλοποτάμου και της κατω Χώρας) η απόσταση υπολογίζεται 500 μέτρα από την τελευταία κατοικία του οικισμού.

Στην περίπτωση του βιομηχανικού αιολικού σταθμού στην περιοχή ΚΡΟΤΗΡΙ-ΚΕΦΑΛΟΒΟΥΝΙ-ΠΥΡΓΟΣ (Δυτικά της Σκληρής, μεταξυ των παραδοσιακών οικισμών Μυλοποταμος-Αρωνιάδικα ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ οι διατάξεις αυτές καθώς:
1. O βυζαντινός οικισμός του Μυλοποτάμου έχει κηρυχθεί επανειλλημένως ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ και ΜΕΙΖΩΝ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΜΝΗΜΕΙΟ με σειρά Κυβερνητικών αποφάσεων μαζί με πασίγνωστα κάστρα όπως αυτά της Μεθώνης, της Κορώνης και της Μονεμβάσιας. Η απόσταση των πλησιέστερων ανεμογεννητριών του εν λόγω σταθμού είναι κατά πολύ μικρότερη των 3000 μέτρων που ο νόμος ορίζει. Το εν λόγω ενετικό κάστρο έχει παρόμοια αρχαιολογική αξία με το κάστρο της Χώρας Κυθήρων.
2. Το ύψωμα ΠΥΡΓΟΣ είναι επίσης χαρακτηρισμένο ως ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ. Οι ανεμογεννήτριες χωροθετούνται εντός ιστορικού τόπου!!
3. Ο Μυλοπόταμος είναι ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ και επίσης παραβιάζονται οι ελάχιστες αποστάσεις που αναφέρονται παραπάνω
4. Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου είναι κηρυγμένο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ μνημείο. Βρίσκεται στους πρόποδες του υψώματος ΚΡΟΤΗΡΙ και απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από τις πλησιέστερες ανεμογεννήτριες

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ Ρ.Α.Ε ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ. Η Ρ.Α.Ε ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΑΡΜΟΔΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ ΩΣ ΟΦΕΙΛΕΙ. ΚΑΙ ΕΤΣΙ Ο ΝΟΜΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ (δηλ. της άδειας παραγωγής)ΑΠΟ ΤΗΝ Ρ.Α.Ε ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ!

ΥΓ. Να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε) του δήμου Κυθήρων η μέση ημερήσια ανάγκη του νησιού σε ηλεκτρική ισχύ είναι 3,6 μεγκαβατ. Οι τέσσερις άδειες παραγωγής που έχουν δοθεί είναι για 150 μεγκαβάτ και συμπεριλαμβανομένων και των λοιπών αιτήσεων που ‘’έρχονται’’ ανέρχεται στα 253.5 μεγκαβάτ δηλαδή 70 φορές μεγαλύτερη των αναγκων του νησιού!!

Επισυνάπτονται σχετικές πληροφορίες:

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

five × one =