Δυστυχώς τα ακυβέρνητα και εγκαταλελειμμένα σκάφη βρίσκουν καθρέφτη σε ακυβέρνητες πολιτείες. Όπως είχαμε αναφέρει στις 20 Σεπτεμβρίου ένα από τα σκάφη των διακινητών βρισκόταν ακόμη εγκαταλελειμμένο στις βραχώδεις ακτές του Καψαλίου και συγκεκριμένα στον Πίσω Γιαλό. Οι αναγνώστες μας εξέφρασαν τότε την ανησυχία τους για την ρύπανση που θα μπορούσε να προκαλέσει το σκάφος, μόλις αρχίσουν οι δυνατοί άνεμοι να το χτυπούν.

Πράγματι από χθες, 27 Σεπτεμβρίου 2022, το σκάφος έχει ολοσχερώς καταστραφεί και κομμάτια του, μαζί με σκουπίδια (κόντρα πλακέ, στρώματα, φελιζόλ) και άλλους ρύπους έχουν διασκορπιστεί στην ακτή. Όπως μας αναφέρθηκε σήμερα, απλοί πολίτες περισυνέλεξαν ότι μπορούσαν, κυρίως στον κόλπο του Πίσω Γιαλού.

Την ίδια στιγμή, εγκαταλελειμμένο βρίσκεται στο Λιμνιώνα άλλο ένα σκάφος με ότι κίνδυνο μπορεί αυτό να εγκυμονεί.

Οι πολίτες που επικοινώνησαν μαζί μας κάνουν λόγο για αδιαφορία και εγκατάλειψη κι αναρωτιούνται που είναι η πολιτεία. Να σημειωθεί ότι πέρα από την ρύπανση, τα εγκαταλελειμμένα σκάφη εφόσον φυλάσσονταν σε ασφαλές μέρος θα μπορούσαν να επιφέρουν έσοδα στο κράτος μέσω της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (πρώην ΟΔΔΥ) του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία ως αρμόδια αρχή θα τα δημοπρατούσε.

Τι προβλέπεται με τα σκάφη που κατάσχονται

Όπως προβλέπει η νομοθεσία τα κατασχεμένα σκάφη αποθηκεύονται προσωρινά στις εγκαταστάσεις των μεσεγγυούχων οι οποίοι αργότερα λαμβάνουν για τις υπηρεσίες φύλαξης ποσοστό επί της συνολικής τιμής πώλησης. Δυστυχώς η Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (πρώην ΟΔΔΥ) του Υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιεί δημοπρασίες με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στα λιμάνια όπου φυλάσσονται τα σκάφη. Το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στις δημοπρασίες απασχολεί τις λιμενικές αρχές και τα λιμενικά ταμεία σε πολλές περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Καλαμάτας όπου το λιμάνι πέρσι έφτασε να μετατραπεί σε «νεκροταφείο» σκαφών.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × 1 =