ΚΕΔΕ νησιά περιβάλλον δίκτυο μπλε δήμων

Κριτική και επιφυλάξεις για την τροπολογία Βορίδη που υποτίθεται ότι συμμορφώνεται με την απόφαση του ΣτΕ.

Να απαλλάξει άμεσα η κυβέρνηση την Τοπική Αυτοδιοίκηση από υπαρκτά και επί μακρόν άλυτα προβλήματα πριν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, γιατί προς το παρόν οι υποσχέσεις παραμένουν υποσχέσεις και οι ρυθμίσεις του υπουργού Εσωτερικών προμηνύουν για τον αυτοδιοικητικό θεσμό… νέα προβλήματα! Συνοπτικά, έτσι μπορεί να περιγραφεί το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, όπου επανήλθαν αιτήματα οικονομικών ενισχύσεων των δήμων και σχολιάστηκε -δεχόμενη την κριτική της αντιπολίτευσης και τις επιφυλάξεις της συμπολίτευσης- η πρόσφατη τροπολογία του Μ. Βορίδη με την οποία επιχείρησε να (μη) συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις επιτροπές των δήμων.

Η -ψηφισμένη πλέον- τροπολογία, υπενθυμίζεται, ναι μεν επιστρέφει στα δημοτικά συμβούλια αρμοδιότητες των Οικονομικών Επιτροπών, αλλά δεν αποκαθιστά τη σύνθεση των επιτροπών αυτών, διατηρώντας (πλασματικές) πλειοψηφίες υπέρ των δημοτικών αρχών. Και αυτό παρότι το ΣτΕ έκρινε αμφότερες τις πτυχές των «νόμων Θεοδωρικάκου» αντισυνταγματικές, τονίζοντας στο σκεπτικό της απόφασης ότι καθώς «συνέχονται μεταξύ τους ως ενιαίο σύνολο και δεν μπορούν να εφαρμοσθούν αυτοτελώς, πρέπει να παραμερισθούν στο σύνολό τους». Καταλογίζοντας στον υπουργό Εσωτερικών «αστείες νομικές ακροβασίες», ο Δ. Μπίρμπας, μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με την «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία», προειδοποίησε για προσφυγές από πλευράς εργολάβων και προμηθευτών ενάντια σε δήμους, οι οποίοι θα επικαλεστούν την αντισυνταγματική σύνθεση των επιτροπών. Αλλωστε, η τροπολογία του κ. Βορίδη διατηρεί στις Οικονομικές Επιτροπές την αρμοδιότητα της άσκησης καθηκόντων αναθέτουσας αρχής για συμβάσεις έργων, προμηθειών κ.ά. σε προσυμβατικό στάδιο.

«Βάζουνε την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια περιπέτεια», πρόσθεσε ο κ. Μπίρμπας, τονίζοντας ότι «όλα τα ελεγκτικά δικαστήρια εμμένουν στη νομιμότητα της σύνθεσης», εν προκειμένω των Οικονομικών Επιτροπών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης», Γ. Ιωακειμίδης: «Εχω την αίσθηση ότι θα ανοίξει νέος κύκλος προσφυγών και όσοι προσφύγουν θα δικαιωθούν. Διότι η σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών θα έπρεπε να είναι αυτή που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος», δηλαδή ο «Κλεισθένης», εξήγησε.

Η τροπολογία του κ. Βορίδη δεν τυγχάνει θετικής υποδοχής ούτε από τους προσκείμενους στη Ν.Δ. δημάρχους. Υπό άλλη οπτική γωνία, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λ. Κυρίζογλου, προέβλεψε «προβλήματα συγκέντρωσης πλειοψηφίας και κυβερνησιμότητας». «Ο υπουργός είπε θα φέρει και νέα ρύθμιση. Πότε; Προ δημοτικών εκλογών;» αναρωτήθηκε. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, επέρριψε ευθύνες για την όλη κατάσταση «στον άθλιο νόμο που κατέβασε με κομματική σκοπιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ». «Φτάσαμε εδώ από έναν κακό εκλογικό νόμο του 2019. Αλλά και ο κ. Θεοδωρικάκος το “τράβηξε” πολύ, είναι η αλήθεια», παρατήρησε ο Γ. Παπαναστασίου, μέλος της πλειοψηφίας.

Οικονομικός μαρασμός

Σύσσωμη, πάντως, η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της πριν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές «και σταματήσει ο κρατικός μηχανισμός να δουλεύει», όπως σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου. Ειδικότερα:

Παρότι με άλλη πρόσφατη τροπολογία έχει προβλεφθεί η δυνατότητα επιχορήγησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), προς το παρόν δεν έχει δοθεί ούτε ευρώ για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Προ τριμήνου η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί 20 εκατ. ευρώ στις ΔΕΥΑ. Πρόκειται για χρήματα που «δεν φτάνουν ούτε για “ζήτω”. Ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ για το 2022. Πρέπει άμεσα να δοθούν χρήματα», επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Αμεση συνάντηση ζητείται με το υπουργείο Οικονομικών και για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους του 2023. Απαιτείται να δοθεί «τουλάχιστον μία δόση ΚΑΠ», δηλαδή περίπου 100-120 εκατ. ευρώ, πριν από τις εθνικές εκλογές, «για να βγάλουμε τα κόστη μέχρι Μάιο-Ιούνιο», εκτίμησε ο κ. Παπαστεργίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, Γ. Μουράτογλου, οι δήμοι θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους για όλη την τρέχουσα χρονιά επιπλέον 2-3 δόσεις ΚΑΠ.
Απαιτούνται επιπλέον πόροι για την ενίσχυση των Σχολικών Επιτροπών και την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους των σχολείων. Τα χρήματα που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση προσώρας «κατά τα φαινόμενα δεν έφτασαν», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Χθες βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, ανακοίνωσε την κατανομή 42 εκατ. ευρώ (ποσό αυξημένο κατά 14 εκατ. ευρώ) για την θέρμανση των σχολείων.

Διάφορα αιτήματα της ΚΕΔΕ αναμένεται να ικανοποιηθούν με επικείμενο πολυνομοσχέδιο («ερανιστικό», όπως έχει επικρατήσει να λέγονται επί υπουργικής θητείας Μ. Βορίδη τα νομοσχέδια-σκούπες), που θα συνταχθεί από το υπουργείο Εσωτερικών αλλά θα περιλαμβάνει διατάξεις από όλα τα υπουργεία. Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να αναρτηθεί προς διαβούλευση ώς τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ανάμεσα σε άλλες, εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει ακόμη μία διάταξη ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών προς τους δήμους, για λιγότερες όμως κατηγορίες χρεών. Για παράδειγμα, θεωρείται δεδομένο ότι θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις οφειλών από κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ και για οφειλές του τέλους παρεπιδημούντων (αφορά ξενοδοχειακές επιχειρήσεις). Από πλευράς ΚΕΔΕ τονίστηκε η ανάγκη να συμπεριληφθούν και άλλες οφειλές στην προωθούμενη ρύθμιση, π.χ. για ανταποδοτικού χαρακτήρα τέλη. Αλλη διάταξη που πιθανότατα θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο θα προβλέπει τη διαγραφή χρεών από κλήσεις του ΚΟΚ σε βάθος 5ετίας – αντί 20ετίας που ισχύει σήμερα.

Ο κ. Μπίρμπας (πρώην δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω) τόνισε την ανάγκη να προβεί η κυβέρνηση σε αναστολή εξώσεων σχολείων από σχολικά κτίρια, φαινόμενο που κατά τον ίδιο εμφανίζεται πλέον «σε όλη τη χώρα», όχι δηλαδή μόνο στην περίπτωση του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω. «Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιτάξεις. Δεν είναι κάτι κομμουνιστικό. Μην καλύπτεστε πίσω από το “ιερό” της ατομικής ιδιοκτησίας. Θυμηθείτε τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό του Καραμανλή, όχι τον νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα που έχετε σήμερα», κάλεσε κυβέρνηση και προσκείμενους σε αυτήν δημάρχους.

Στέργιος Ζιαμπάκας

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

10 + 3 =