Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Αθηνά» στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τα σημαντικότερα προβλήματα, ωστόσο, να εντοπίζονται στην πυρόπληκτη Εύβοια, το Πήλιο και την Δυτική Πελοπόννησο.

Ολοκληρωτική η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Πριν προλάβει να επουλώσει τις πληγές της από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, η Βόρεια Εύβοια δέχτηκε νέο πλήγμα, με τα νερά της πρόσφατης κακοκαιρίας να σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους, αφού δεν υπάρχει πια δάσος να τα συγκρατήσει. O δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας στο OPEN την Κυριακή, έκανε λόγο για μια βιβλική καταστροφή.

Στο μεταξύ, την έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 20 εκατ. ευρώ για τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις πλημμύρες ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές της Αγίας Άννας.

«Η Πολιτεία θα είναι δίπλα στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας και για την αποκατάσταση των ζημιών. Έχουμε ήδη εγκρίνει έκτακτη επιχορήγηση 20 εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος, ο οποίος, παράλληλα, τόνισε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα συνεχίζονται.

Νωρίτερα ο κ. Τριαντόπουλος από τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή, με εντολή Πρωθυπουργού, βρεθήκαμε στη Β. Εύβοια και στο πεδίο με το δήμαρχο, αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που άμεσα προχωρούν σε καθαρισμούς και τις πρώτες αποκαταστάσεις. Η στήριξη του κράτους -φυσικά- και θα συνεχιστεί για να καλυφθούν οι οποίες νέες ανάγκες, ενώ τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα συνεχίζονται».

Στη Βόρεια Εύβοια βρίσκεται και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου.

Για εικόνα που παραπέμπει σε «βιβλική καταστροφή», μετά τις πλημμύρες έκανε λόγο ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας στο OPEN. «Το ανατολικό μέτωπο του δήμου από Αγία Άννα έως Κουτσικιά έχει καταστραφεί ολοσχερώς και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να δώσουμε σε κυκλοφορία το οδικό δίκτυο, το οποίο έχει καταστραφεί σε πολλά σημεία. Οι παραλίες έχουν υποστεί συντριπτικές ζημιές. Ένα ρυάκι ενός μέτρου που υπήρχε στην περιοχή έγινε σε 12 μέτρα πλάτος οχετός. Η παραλία του Αχλαδίου έχει γίνει μία απέραντη κοίτη γύρω στα 120 μέτρα πλάτος».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «έχουν πλημμυρίσει πάρα πολλά σπίτια, σίγουρα είναι εκατοντάδες, ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά ήρθε και έδεσε και αυτή η καταστροφή» σημείωσε. Αναφορικά με τους 4 ηλικιωμένους που είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή της Αγίας Άννας σημείωσε ότι είναι ασφαλείς και μεταφέρθηκαν από τα σπίτια τους με μηχανήματα του δήμου. Παράλληλα τόνισε ότι όλο το βράδυ γίνονταν επιχειρήσεις με απεγκλωβισμούς κατοίκων από πλημμυρισμένα σπίτια.

Είχαν καθαρίσει τα ρέματα αλλά δεν είχαν ξεκινήσει οι αντιδιαβρωτικές εργασίες στο δάσος

Για τις μεγάλες καταστροφές μίλησε στο OPEN και ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, κ. Γιάννης Κοτζιάς, ο οποίος σημείωσε ότι οι υπηρεσίες του δήμου μετρούν τις ζημιές που έχουν σημειωθεί και προσπαθούν να δώσουν πρόσβαση σε κομμάτια του οδικού δικτύου απομακρύνοντας βράχια και λάσπες, αλλά και να διευθετήσουν τα ρέματα που ξεχείλισαν γιατί αναμένονται και άλλες βροχές.

«Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και στο Ψαροπούλι και στα Βασιλικά, όχι μόνο  σε σπίτια αλλά και σε εγκαταστάσεις δρόμους, δίκτυα ύδρευσης. Είναι ζημιές που έρχονται και συμπληρώνουν την καταστροφή των πυρκαγιών του Αυγούστου», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Τριαντόπουλος είναι στο σημείο για να μεταφέρει στον πρωθυπουργό τις καταστροφές.

Για τα αντιπλημμυρικά έργα σημείωσε ότι «είχαν καθαριστεί τα ποτάμια και τα ρέματα, αλλά δεν είχαν ξεκινήσει αντιδιαβρωτικές εργασίες στο δάσος. Μία λύση σωτηρίας είναι να δημιουργηθούν φράγματα σε σημεία της ορεινής κοίτης που θα μπορούν να κρατήσουν τα νερά και θα δώσουν τέλος στις πλημμύρες».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × three =