Χαρχαλάκης

Διαβάστε την ανακοίνωση της παράταξης του Δημάρχου Κυθήρων Ευστράτιου Χαρχαλάκη μετά την ανακοίνωση της πολιτικής ομάδας «Ελεύθερα Κύθηρα»:

ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER Ο κ. ΣΟΦΙΟΣ;

ΟΙ 55 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ;

Δεν είχαμε σκοπό να απαντήσουμε στις κολλεκτιβικές απόψεις του κ. Σοφίου, καθώς σε γενικές γραμμές ένα κείμενο αρχών ενός εκκολαπτόμενου συνδυασμού, πρέπει να γίνεται σεβαστό, ασχέτως αν διαφωνούμε σε πολλά από όσα γράφει. Ωστόσο, μια συγκεκριμένη θέση του κειμένου αυτού μας προβληματίζει πολύ και δυστυχώς όχι μόνο εμάς, αφού δεχθήκαμε όχληση από αρκετούς δημότες που απορούν με την συγκεκριμένη άποψη.
Αναφέρει ο συντάκτης του κειμένου: «κατάργηση επιχειρησιακής εξάρτησης από το Δίκτυο Νήσων». Τι ακριβώς εννοεί ο συντάκτης;
Ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι η μοναδική «επιχειρησιακή εξάρτηση» του Δήμου μας από το Δίκτυο Νήσων Αττικής είναι η υλοποίηση στα Κύθηρα του προγράμματος LEADER και ΑΛΙΕΙΑ, μέσω του οποίου πραγματοποιούνται στο νησί μας 10 δημόσια και 55 ιδιωτικά έργα, συνολικής επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 6.000.000€, πολλά εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί και πληρωθεί μέσω του Δικτύου.
Το Δίκτυο Νήσων Αττικής είναι Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) και ιδρύθηκε το 2016 από τους 8 Δήμους της Π.Ε. Νήσων, 1 Αναπτυξιακή Εταιρεία και 11 Κοινωνικούς Φορείς με στόχο την υλοποίηση του Προγράμματος LEADER, το οποίο σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ΕΕ υλοποιείται ΜΟΝΟ μέσω Ομάδων Τοπικής Δράσης. Με λίγα λόγια, ακριβώς επειδή δεν υπήρχε ΟΤΔ στο Νομό μας, δημιουργήσαμε το Δίκτυο Νήσων και έτσι φέραμε χρηματοδοτήσεις 6.000.000€ στον πρωτογενή τομέα, την εστίαση, τον τουρισμό και τη μεταποίηση στο νησί μας, χρηματοδοτήσεις που έχουν μεγάλη υπεραξία καθώς στήριξαν δεκάδες επαγγελματίες μέσα σε συνθήκες οικονομικής και πανδημικής κρίσης.
Μέσα από το Τοπικό Πρόγραμμα LEADER και με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας» και το «Ε.Π Αλιεία», στα Κύθηρα εγκρίθηκαν περισσότερα από 6.000.000€ για την υλοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών έργων, στους τομείς του τουρισμού, της εστίασης, του πολιτισμού, της μεταποίησης, του πρωτογενούς τομέα και των υπηρεσιών. Χρηματοδοτήθηκαν 10 δημόσια και 55 ιδιωτικά έργα μέσω των οποίων διατηρούνται 193 θέσεις εργασίας και δημιουργούνται 102 νέες (επίσημα στοιχεία των Τεχνικών Δελτίων Υλοποίησης Πράξης)! Ενδεικτικά:
 Αστικό Σχολείο Ποταμού (υπό έναρξη κατασκευής)
 Μουσείο Μηχανισμού των Αντικυθήρων στον Ποταμό (ολοκληρωμένο)
 Εξοπλισμός αίθουσας αναμονής επιβατών στο Διακόφτι (ολοκληρωμένο)
 Βελτίωση λιμενικών υποδομών (pillars κ.λπ.) (ολοκληρωμένο)
 Ενίσχυση Φιλαρμονικής Ποταμού (ολοκληρωμένο)
 Υλοποίηση δράσεων περιπατητικού και ποδηλατικού τουρισμού (ολοκληρωμένο)
 Μεγάλη οικονομική ενίσχυση των ελαιουργικών συνεταιρισμών με την προμήθεια νέων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού
 Ενίσχυση του Μελισσοκομικού συνεταιρισμού
 Ενίσχυση επιχειρήσεων των κλάδων εμπορίου, τουρισμού και εστίασης
 Ενίσχυση επιχειρήσεων μεταποίησης
 Υποστήριξη των τοπικών οινοποιείων
Όλα τα παραπάνω, αλλά και τα νέα έργα του LEADER που θα υπάρξουν στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο, υλοποιούνται μέσω του Δικτύου Νήσων, που συνιστά ενδιάμεσο Διαχειριστικό Φορέα μεταξύ των δικαιούχων, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μέσω του Δικτύου υποβάλλονται οι προτάσεις, μέσω του Δικτύου αξιολογούνται και εγκρίνονται, μέσω του Δικτύου γίνονται οι πληρωμές των δικαιούχων.
Επιπλέον, τα Δίκτυα Δήμων συνιστούν Φορείς Αυτοδιοίκησης του Ν.4674/2020 και συνδράμουν τους Δήμους-μέλη τους στην ωρίμανση έργων και μελετών μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων του άρθρου 100 του Ν.3852/2010. Με τον τρόπο αυτό, με ελάχιστο κόστος και σε συντομότατο χρόνο, ο Δήμος μας ωρίμασε 5 μεγάλα έργα, τα 2 εκ των οποίων έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί και δημοπρατηθεί από το Πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ.
Συγκεκριμένα, με την τεχνική συνδρομή του Δικτύου, μελετήθηκαν και ωρίμασαν τα εξής έργα:
1. Συντήρηση και αποκατάσταση κτηρίων ΤΚ Μητάτων (Κοινοτικό Γραφείο, Σχολείο, περιβάλλων χώρος): το έργο χρηματοδοτήθηκε με 850.000€ από το Πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ και ξεκινάει σύντομα.
2. Συντήρηση και αποκατάσταση Βιτζαμανείου Σχολής και κτιρίου Α/Τ (δημιουργία λαογραφικού μουσείου, Βυζαντινού Μουσείου κ.λπ.): το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ με 514.000€ και ξεκινάει σύντομα.
3. Μελέτες ανάπλασης Ποταμού Κυθήρων: το έργο έχει π/υ 5.500.000,00€ και ευρίσκεται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων.
4. Μελέτες Δημοτικών Σφαγείων. Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Αττικής και με δικαιούχο το Δίκτυο Νήσων, αδειοδοτήθηκαν και αναμένεται η χρηματοδότηση του έργου με 3.000.000,00€. Με το έργο αυτό αλλάζει οριστικά η μοίρα του πρωτογενούς τομέα στο νησί μας, με την αύξηση της ποσότητας και τη βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
5. Αποκατάσταση Παρθεναγωγείου Καραβά. Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Αττικής και με δικαιούχο το Δίκτυο Νήσων, αδειοδοτήθηκαν και το έργο θα υποβληθεί στο νέο πρόγραμμα LEADER.
Όλα τα ανωτέρω θέτει σε κίνδυνο ο συντάκτης του κειμένου, διακηρύσσοντας την απεξάρτηση του Δήμου μας από το Δίκτυο Νήσων Αττικής, παρά το γεγονός ότι 8 Δήμοι και δεκάδες κοινωνικοί φορείς περιβάλλουν το Δίκτυο με αμέριστη εμπιστοσύνη, αλλά και τον Δήμαρχό μας ως Πρόεδρο αυτού, που ομόφωνα τον εξέλεξαν ως επικεφαλής αυτής της σημαντικής κοινής προσπάθειας.
Άξιο απορίας είναι το γεγονός ότι ενώ τα Κύθηρα έχουν ωφεληθεί σημαντικά από το Δίκτυο Νήσων (σχεδόν το μισό συνολικό πρόγραμμα LEADER έχει εισρεύσει στο νησί μας!), εντούτοις ΜΟΝΟ στα Κύθηρα διατυπώνονται αρνητικές (ιδεοληπτικές) απόψεις για το Δίκτυο και σε ΚΑΝΕΝΑΝ από τους υπολοίπους 7 Δήμους της Π.Ε. Νήσων. Εκτός αν υπάρχουν ειδικότεροι, προσωπικοί λόγοι.
Στις υπόλοιπες θεωρίες του κ. Σοφίου δεν απαντάμε. Ας συγκροτήσει συνδυασμό, ας βγάλει συγκεκριμένες προτάσεις με σαφή αιτιολόγηση και κοστολόγηση, και τότε θα υπάρξει δημόσιος διάλογος στον οποίο είμαστε πάντα ανοικτοί, όταν ο διάλογος γίνεται με επιχειρήματα και όχι με ατέρμονες θεωρίες που δεν προσφέρουν τίποτε απολύτως και μάλλον μπερδεύουν τους δημότες.
Μέχρι τότε, και επειδή κάποιος που εκθέτει τον εαυτό του στα κοινά οφείλει αν δεν γνωρίζει, τουλάχιστον να επιδιώκει να μάθει, ενημερώνουμε ότι τόσο ο Δήμαρχος όσο και όλα τα μέλη της Δημοτικής μας Αρχής, ήταν και παραμένουν διαθέσιμοι για κάθε είδους ενημέρωση επί παντός ζητήματος, ώστε να μην αναφέρονται δημοσίως απόψεις που είτε είναι αναληθείς, είτε εύλογα δημιουργούν τεράστια ανησυχία στους πολίτες.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nine − 1 =