μεταναστευτικό προσφυγικό

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μαλακάσας βρίσκονται από την Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες,  οι πρόσφυγες – μετανάστες που αφίχθησαν παράτυπα στο νησί τα ξημερώματα της Κυριακής, 2 Οκτωβρίου 2022. Οι 11 οικογένειες των 47 συνολικά ατόμων, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά και 2 βρέφη, διέμειναν από τη νύχτα της Κυριακής έξω, στο υπόστεγο του μόλου Καψαλίου, έως ότου παρθεί απόφαση από τον Δήμο Κυθήρων να μεταφερθούν σε κλειστό χώρο στο Δημοτικό Σχολείο των Μητάτων, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι η μεταφορά τους σε Κ.Υ.Τ είναι στην ευθύνη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ ο Δήμος, το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει από το πρώτο εικοσιτετράωρο ήταν να τους μεταφέρει προσωρινά σε κάποιο σχολείο. Πράγμα το οποίο τελικά έγινε μετά από 4 νύχτες κι ενώ συνέβη το τραγικό ναυάγιο του Διακοφτίου.

Ανάλογη καθυστέρηση στην εύρεση προσωρινής στέγης είχε παρατηρηθεί και στα περιστατικά του Αυγούστου με τον Δήμαρχο να δηλώνει στην εφημερίδα Καθημερινή αδυναμία φιλοξενίας, ενώ το ίδιο είχε υποστηρίξει σε δήλωσή του στο IN.GR: «δεν έχει τη δυνατότητα να παράσχει κάποιον χώρο». Υπενθυμίζεται ότι τότε η λύση δόθηκε με πρωτοβουλία του Αντιδήμαρχου Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κατσανεβάκη και τη συνδρομή δεκάδων εθελοντών που οργάνωσαν την φιλοξενία στο Δημοτικό Κάμπινγκ Καψαλίου. Τελικά, με καλή θέληση πάντα βρίσκονται χώροι.

Όσο για τις διαδικασίες που προβλέπονται στην διαχείριση των περιστατικών με τους μετανάστες ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης περιέγραψε αναλυτικά την κατάσταση στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022.

Το Κ.Υ.Τ Μαλακάσας

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) εκκινεί τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2022 στην Μαλακάσα Αττικής.

Για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των εργαζομένων με τους προσωρινά διαμένοντες παρέχεται διερμηνεία.

Χορηγούνται ρούχα και υποδήματα στους διαμένοντες.

Είδη προσωπικής υγιεινής και κλινοσκεπάσματα παρέχονται και ανανεώνονται ανάλογα με τις ανάγκες των διαμενόντων.

Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν ανοιχτούς χώρους ψυχαγωγίας οι οποίοι είναι διαθέσιμοι να χρησιμοποιηθούν από τους διαμένοντες καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Καθημερινά γίνεται διανομή έτοιμου φαγητού τρεις (3) φορές την ημέρα.

Δίδεται η δυνατότητα χρήσης πλυντηρίων και στεγνωτηρίων για τον καθαρισμό των ατομικών τους ειδών.

Για την παρασκευή βρεφικών γευμάτων και ροφημάτων στην περίπτωση που οι διαμένοντες έχουν μικρά παιδιά δίδεται η δυνατότητα χρήσης του εξοπλισμού των αιθουσών εστίασης και ψυχαγωγίας.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twelve + one =