spatali-trofimon

Η ποσότητα τροφής που πετάει η μέση οικογένεια είναι πολύ μεγάλη. Καταλήγει σε χωματερές, όπου διαλύεται πολύ αργά, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα επιβλαβή αέρια. Εκτός από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, η σπατάλη υπολογίζεται τεράστια, αν αναλογιστούμε πόσο αυξάνουν οι τιμές των τροφίμων.

Τις περισσότερες φορές πετάμε πολύ συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως μπανάνες, σαλάτες και γάλα, τα οποία χαλάνε προτού προλάβουμε να τα καταναλώσουμε. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να τα αξιοποιήσουμε εγκαίρως, χρησιμοποιώντας τα μάλιστα με πρωτότυπους και γευστικούς τρόπους.

Περιόρισε τη σπατάλη τροφίμων με πρωτότυπους τρόπους

Μην πετάς τις μπανάνες: Φτιάξε με αυτές γλυκό

Οι πολύ ώριμες μπανάνες δεν αρέσουν σχεδόν σε κανέναν, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να πεταχτούν. Κόψε τις σε κομμάτια και παγώσέ τις στην κατάψυξη για 1 μέρα. Την επομένη, χτύπησέ τις στο μπλέντερ, μαζί με κακάο, ελάχιστο γάλα και λίγο μέλι (προαιρετικά) και φτιάξε ένα δροσιστικό επιδόρπιο, στο οποίο αν θες μπορείς να προσθέσεις και κομμάτια σοκολάτας. Επίσης, αναζήτησε συνταγές για μάφιν, τηγανίτες και banana bread. Είναι πανεύκολες, υγιεινές και τις λατρεύουν τα παιδιά.

Ιδέες για να αξιοποιήσεις το ψωμί

Το ψωμί συνήθως μπαγιατεύει προτού το τελειώσεις. Εάν αγοράζεις ψωμί φόρμας ή καρβέλι, κόψ’ το αμέσως σε φέτες και φυλάξε μερικές στην κατάψυξη, σε σακουλάκι τροφίμων. Όταν θα σου τελειώσει το ψωμί, μπορείς απλώς να «πατήσεις» στην τοστιέρα τις παγωμένες φέτες ή να τις ξεπαγώσεις στα μικροκύματα. Μπορείς επίσης να καταψύξεις ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού για την ώρα που θα θελήσεις να πλάσεις μπιφτέκια.

Το γάλα γίνεται μπεσαμέλ

Όταν βλέπεις πως το γάλα δεν πρόκειται να καταναλωθεί όλο, αλλά βρίσκεται στην τελευταία ή την προτελευταία μέρα που λήγει, τότε είναι η ευκαιρία να το ρίξεις στην κατσαρόλα. Άφησέ το να πάρει μία βράση μαζί με λίγο τσένταρ και φύλαξέ το στην κατάψυξη. Την επόμενη φορά που θα φτιάξεις λαζάνια, θα ταιριάξει υπέροχα!

Σαλατικά: Από τη σακούλα στην πετσέτα

Πολλοί προτιμάμε τις συσκευασμένες σαλάτες, προκειμένου να μην πλένουμε και καθαρίζουμε ένα-ένα τα φρέσκα φύλλα των λαχανικών. Πλην όμως τα σαλατικά στη σακούλα έχουν ένα μειονέκτημα: είναι συνήθως πολλά για να καταναλωθούν σε ένα γεύμα και αν πάρουμε μια μικρή ποσότητα και ξανακλείσουμε τη σακούλα, σύντομα κιτρινίζουν, μυρίζουν και χαλάνε. Εδώ, λοιπόν, γίνεται μεγάλη σπατάλη τροφίμων. Για να διαρκέσουν περισσότερο, τοποθέτησέ τα σε ένα σουρωτήρι, πλύνε καλά με κρύο νερό και άφησέ τα να στραγγίξουν. Τύλιξέ τα με μια καθαρή και ελαφρώς υγρή πετσέτα και άφησέ τα στον χώρο της υψηλής συντήρησης του ψυγείου. Θα παραμείνουν φρέσκα για περίπου 1 εβδομάδα.

Περισσεύματα τυριών

Μην πετάς το τυρί που περίσσεψε από το γεύμα. Συγκέντρωσε τα υπολείμματα και τα τρίμματα σε μια σακούλα και φύλαξέ τα στην κατάψυξη, όλα μαζί, ακόμη κι αν είναι διαφορετικών ειδών. Όταν θα θελήσεις να φτιάξεις σπιτική πίτσα ή κάποια μπεσαμέλ για τα μακαρόνια ή τα λαχανικά σου, θα έχεις έτοιμο ένα από τα πιο βασικά συστατικά.

Πότε λήγουν τα γιαούρτια;

Μερικές φορές τα γιαούρτια χαλάνε πριν από την αναγραφόμενη ημερομηνία και άλλες κρατάνε πολύ περισσότερο. Δεν είναι απαραίτητο να φας ένα γιαούρτι σκέτο ή με μέλι, για πρωινό ή απογευματινό. Μπορείς να το αναμείξεις με λίγη μαγιονέζα και να φτιάξεις μία σος για τη σαλάτα σου ή να το χρησιμοποιήσεις σε κέικ και ζύμες. Μπορείς επίσης να το βάλεις σε smoothies ή ακόμη να το αναμείξεις με μαρμελάδα και να το φυλάξεις στην κατάψυξη, ώστε να έχεις ένα αλλιώτικο nice cream.

Το θέμα βασίζεται στο βιβλίο της Τζεν Τσίλινγκσγουρθ “Live Green”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

20 − 2 =