«Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των Χριστουγέννων», μια πρωτότυπη απόδοση του αγαπημένου παραμυθιού μικρών και μεγάλων, έκανε πρεμιέρα στην παιδική σκηνή Γιούλης Ηλιοπούλου στο Ιντεάλ, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου (Πανεπιστημίου 46, Αθήνα).

Ένας σύγχρονος, μαγικός και παραμυθένιος κόσμος έρχεται να παρασύρει όλη την οικογένεια σε ένα ταξίδι γεμάτο χιούμορ και συγκίνηση, που θα ανατρέψει όλα τα στερεότυπα της πασίγνωστης ιστορίας.

Τέσσερις ηθοποιοί επί σκηνής –οι Δήμητρα Κούζα, Βασίλης Κουλακιώτης, Γιάννης Κατσιμίχας, Γιάννης Σίμος- ενσαρκώνουν όλους τους ήρωες του παραμυθιού, ενώ όλοι μαζί σαν κουκλοπαίχτες ερμηνεύουν την Κοκκινοσκουφίτσα, καθώς χειρίζονται μια μεγάλη κούκλα τύπου Bunraku.

Μέσα από τη ζωντανή αφήγηση, η παράσταση έρχεται να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους. Τα μικρά παιδιά θα δουν πώς ξεπερνιούνται οι φόβοι και θα έρθουν σε επαφή με τις αξίες της ελπίδας, της αυτογνωσίας,  της πίστης και της αγάπης.

Για την πρωτότυπη απόδοση του αγαπημένου παραμυθιού μίλησε η ηθοποιός Δήμητρα Κούζα.

Λίγα λόγια σας για την παράσταση;

«“Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των Χριστουγέννων” είναι η δική μας εκδοχή της γνωστής ιστορίας. Η Κοκκινοσκουφίτσα χάνεται μέσα στο δάσος. Βρίσκεται αντιμέτωπη με τους φόβους της και το άγνωστο μονοπάτι που πρέπει να βαδίσει για να φτάσει στο σπίτι τής γιαγιά της. Πρόκειται για ένα μαγικό δάσος. Για να τα καταφέρει μεταμορφώνεται σε ψάρι, ταξιδεύει παρέα με τα πολύχρωμα λουλούδια, πετάει πάνω από χιονισμένα έλατα. Τα πλάσματα που συναντάει την βοηθάνε να βρει το δρόμο της. Παρέα με τον κυνηγό καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τον κακό λύκο. Μέσα σε αυτό το ταξίδι,  συνειδητοποιεί ότι πάνω απ’ όλα χρειάζεται να βρει τη δική της εσωτερική δύναμη για να αντιμετωπίσει τους φόβους της. Και ότι ο “κακός” λύκος, ίσως,  να μην είναι τόσο κακός τελικά».

Ποια είναι η αγαπημένη σας σκηνή;

«Η σκηνή στην οποία η Κοκκινοσκουφίτσα εκπαιδεύεται από τον κυνηγό,  προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κακό λύκο. Καλείται να διδαχθεί μέχρι και πολεμικές τέχνες και παρέα με τον κυνηγό προχωρούν μέσα στο δάσος, για να βρουν που έχει κρύψει ο λύκος τη γιαγιά της».

Τί το ξεχωριστό έχει αυτή η Κοκκινοσκουφίτσα;

«Η παράσταση έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να αφορά όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες. Μέσα από έντονα κωμικά στοιχεία ανατρέπει τα στερεότυπα της γνωστής ιστορίας. Παρουσιάζει μια μικρογραφία της ζωής ενός ανθρώπου, ενθαρρύνοντας τον να μην χάνει την ελπίδα και την πίστη στην εσωτερική του δύναμη».

Ποια είναι η ανάγκη για το παραμύθι στη ζωή μας;

«Όταν ο γονιός αφηγείται ένα παραμύθι στο παιδί, η σχέση τους ενισχύεται. Είναι μία στιγμή ζεστασιάς και συναισθηματικής εγγύτητας και μιας ανάμνησης που χαράσσεται στην παιδική ψυχή.

Είναι οι πρώτες ιστορίες που ακούμε και διαβάζουμε με συμβολικά στοιχεία. Όλοι αυτοί οι συμβολισμοί και οι μεταφορές, συμβάλλουν στην κατανόηση σύνθετων και πολύπλοκων θεμάτων -όπως είναι η φιλία, η οικογένεια, ο αποχωρισμός και ο θάνατος, που σε μικρή ηλικία δεν είμαστε έτοιμοι να καταλάβουμε.

Μέσα, δηλαδή, από έναν μαγικό κόσμο, μπορούμε να κατανοήσουμε κάτι πραγματικό. Αυτό δημιουργεί μια κουλτούρα που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά και είναι δομικό στοιχείο της κοινωνίας· ένας τρόπος, η μια γενιά να επικοινωνήσει και να μεταφέρει μηνύματα και νοήματα στην επόμενη».

Τί μήνυμα θα θέλατε να φτάνει στα παιδιά και τους γονείς που βλέπουν την παράσταση;

«Η παράσταση θέλει να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους, βοηθώντας τους να αναγνωρίσουν και να ξεπεράσουν τους φόβους τους. Να τους ενθαρρύνει να ανακαλύπτουν διαρκώς τον εαυτό τους και να πορεύονται με αγάπη και πίστη».

Τί σας εμπνέει;

«Οι άνθρωποι που δεν χάνουν το χαμόγελο και την ευγένειά τους».

Μελλοντικά σας σχέδια;

«Φέτος,  στο θέατρο Χώρος κάναμε έναν σχεδιασμό με κάποιες καινούριες παραγωγές και κάποιες που δεν κατάφεραν να ολοκληρωθούν λόγω της καραντίνας.

Αυτήν την περίοδο παίζεται “Ο Λάμπρος” του Δ. Σολωμού. Πρόκειται για μεταφορά του ποιήματος μέσα από την τεχνική της αφήγησης, του θεάτρου σκιών και των μουσικών συνθέσεων του Γιώργου Μαυρίδη. Είναι μια παράσταση στα όρια του θεάτρου και του installation. Στις 28 Νοεμβρίου,  θα ξεκινήσει “Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των Χριστουγέννων”, στα πλαίσια του 5ου Φεστιβάλ Παραμυθιού της Γιούλης Ηλιοπούλου στον Πολυχώρο Πολιτισμού IDEAL. Από αρχές Γενάρη θα επαναλάβουμε την “Πτέρυγα”, μια παράσταση για την εγκυμοσύνη και τα όνειρα των ανθρώπων για δημιουργία. Είναι μια εικονοπλαστική παράσταση με έντονα στοιχεία psysical theatre. Ταυτόχρονα, είμαστε σε πρόβες για τις “Βάκχες”,  που θα κάνουν πρεμιέρα το Φεβρουάριο του 2022».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

20 − fifteen =