kythira-koryfi

Αλλαγές δύο ταχυτήτων όσον αφορά τα όρια αξίας αγοράς ακινήτων αλλά και την ελάχιστη επιφάνεια του ακινήτου από αλλοδαπούς επενδυτές για την απόκτηση της «χρυσής βίζας» θα περιλαμβάνει τελικά η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία επέρχονται αλλαγές στο ισχύον καθεστώς χορήγησης της βίζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαμορφωθούν τελικώς δύο ταχύτητες όσον αφορά τα όρια αξίας αγοράς ακινήτων ανά την Περιφέρεια για την χορήγηση της «χρυσής βίζας».

Η πρώτη ταχύτητα θα ορίζει ότι οι αγορές ακινήτων που θα γίνουν στο βόρειο και νότιο τομέα και τον κεντρικό τομέα της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και στα τουριστικά νησιά Σαντορίνη, Μύκονο, Πόρο, Μήλο, Ιθάκη, Κύθηρα, Σπέτσες, Σκόπελο, Κάρπαθο, Σκιάθο, Ικαρία, Λέρο, Τήνο, Αίγινα, Άνδρο, Πάρο, Κάλυμνο, Θάσο, Λήμνο, Νάξο, Σύρο, Λευκάδα, Κω, Σάμο, Κεφαλονιά, Χίο, Σαλαμίνα, Ζάκυνθο, Λέσβο, Ρόδο, Κέρκυρα και Εύβοια το ελάχιστο τίμημα αγοράς ακινήτων για την απόκτηση της «χρυσής βίζας» από 250.000-500.000 ευρώ που ισχύει σήμερα θα διαμορφωθεί στα 800.000 ευρώ με την πρόσθετη, όμως, προϋπόθεση η επιφάνεια του αποκτώμενου ακινήτου να είναι τουλάχιστον 120 τ.μ..

Η αναπροσαρμογή του τιμήματος αγοράς ακινήτων ειδικά για την Αττική στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ σήμερα θα αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα της Αττικής και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι.

Στο Νότιο Τομέα θα ισχύει αντίστοιχα, για τους Δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης Υμηττού.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας το κριτήριο θα είναι μόνον οικονομικό καθώς θα αναπροσαρμοστεί στα 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία η απόκτηση αγοράς ακινήτου από 250.000 ευρώ σήμερα. H «χρυσή βίζα» παρέχει, ως γνωστόν, σε όσους αλλοδαπούς τη λάβουν από το ελληνικό κράτος 5ετή περίοδο παραμονής στη χώρα μας και ελεύθερη πρόσβαση στις χώρες της Ζώνης του Σένγκεν.

Με τις παραπάνω αλλαγές επιδιώκεται από πλευράς κυβέρνησης να ισχύσουν αυστηροί περιορισμοί στο πρόγραμμα χορήγησης της «χρυσής βίζας» για αλλοδαπούς επενδυτές (μάλιστα σε κάποιες Eυρωπαϊκές χώρες, όπως στην Πορτογαλία, το αντίστοιχο πρόγραμμα έπαψε να εφαρμόζεται) μιας και εκτιμάται ότι επέτεινε σημαντικά στην έλλειψη στέγης που καταγράφεται κυρίως σε αστικά κέντρα και νησιά, ενώ από την άλλη οδήγησε, μαζί με άλλους κρίσιμους παράγοντες, στην αύξηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb και συνακόλουθα στην εκρηκτική άνοδο των ενοικίων ακόμη και για τα παραδοσιακά μακροχρόνια συμβόλαια μίσθωσης.

Μέσω του προγράμματος της «χρυσής βίζας» εισέρρευσαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια επενδύσεις ύψους 4,2 δισ. ευρώ και παράλληλα σημαντικά φορολογικά έσοδα στα ταμεία του κράτους. Έως σήμερα από το 2013 που εφαρμόζεται το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» έχουν χορηγηθεί «χρυσές βίζες» σε περίπου 15.000 αλλοδαπούς επενδυτές μαζί με τις οικογένειές τους. Περισσότεροι από τους μισούς επενδυτές (6.300 στον αριθμό) προέρχονται από την Κίνα και ένα σημαντικό μέρος τους έχει μετατρέψει τα ακίνητα που απέκτησε σε προσοδοφόρα επένδυση μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Εκτός των Κινέζων «χρυσές βίζες» έχουν αποκτήσει αρκετοί Τούρκοι, Ρώσοι, Λιβανέζοι κλπ.

Θάνος Πασχάλης

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × 5 =