girokomio-chania

Ως κολαστήριο ψυχών παρομοιάζουν μάρτυρες το ιδιωτικό γηροκομείο στην Τσικαλαριά Χανίων, όπου δεκάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους μέσα σε ελάχιστο χρόνο και με γνωμοδοτημένο τον ίδιο λόγο από τον γιατρό της δομής, δηλαδή την ανακοπή καρδιάς, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Για το χρονικό διάστημα αυστηρά του ενός έτους, είναι 65 οι περιπτώσεις, στον ενάμιση χρόνο 68 και σε μεγαλύτερο διάστημα υπερβαίνουν τις 70, για μία δομή που είχε μόλις 47 κλίνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα που έχουν οι Αρχές από τις έως τώρα καταθέσεις και τα έως τώρα συλλεχθέντα στοιχεία από τα Ληξιαρχεία, είναι πως ειδικά το τελευταίο έτος με την πανδημία του κορονοϊού, εμφανίζεται μία έκρηξη θανάτων στο συγκεκριμένο γηροκομείο, όχι από την πανδημία αλλά από …μυστηριώδεις ανακοπές, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Η αίσθηση που έχουν αποκομίσει οι ερευνητές είναι, πως αν οι καταγγελίες και οι καταθέσεις που έχουν συλλέξει αποδειχθούν βάσιμες, σημαίνει πως οι υπεύθυνοι του γηροκομείου ουσιαστικά εκμεταλλεύτηκαν την απαγόρευση των επισκεπτηρίων για να συμβούν όσα καταγγέλλονται, ειδικά αν συμπεριληφθεί στο σκεπτικό αυτό, η απότομη πτώση του προσωπικού και του λειτουργικού κόστους της δομής την περίοδο αυτή και η ταυτόχρονη προπληρωμή των μηνών στέγασης των ηλικιωμένων, που ούτως ή άλλως ίσχυε.

Συγγενείς ηλικιωμένων, με αφορμή την πρώτη καταγγέλλουσα για τον πατέρα της, έκαναν λόγο για ηλικιωμένους οικείους τους, που τους πήγαιναν στο ιδιωτικό γηροκομείο στην ουσία όρθιους και σε ελάχιστα 24ωρα κατέληγαν ζωντανοί-νεκροί, δεμένοι σε καρέκλες και σε άθλια κατάσταση, μέχρι που κατέληγαν. Οι μαρτυρίες που έδωσαν στις Αρχές πρώην εργαζόμενοι και απολυμένοι υπάλληλοι, είναι ανατριχιαστικές. Κάνουν λόγο για βίαιο σιτισμό, βαριές φαρμακευτικές αγωγές ακόμα και ψεκασμό με εντομοκτόνα στα κεφάλια των ηλικιωμένων για τις ψείρες και όχι κατάλληλη θεραπεία.

Για την περίπτωση της ηλικιωμένης για την οποία έγινε εκταφή και εκ πρώτης όψεως δεν φάνηκαν εξωτερικές κακώσεις, αναμένονται και τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, επί του παρόντος δεν αναμένεται να ζητηθούν άλλες εκταφές, εκτός και αν η πορεία των ερευνών το επιβάλει.

Υπάρχουν όμως και οικονομικής φύσης περιπτώσεις και συγκεκριμένα μία έως δύο περιπτώσεις που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών, όπως ύποπτες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων από ηλικιωμένους τροφίμους, για τις οποίες έχει ζητηθεί άρση τραπεζικού απορρήτου. Βεβαίως, μόνο αυτό το σκέλος της έρευνας θα κρατήσει πολύ καιρό, αφού οι απαντήσεις από τις τράπεζες χρειάζεται να περάσουν μήνες για να δοθούν, ενώ ενδέχεται να ζητηθεί και άρση τηλεφωνικού απορρήτου για τα πλέον ύποπτα χρονικά διαστήματα και τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης.

Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή, συνελήφθη και ένας εργαζόμενος της δομής, σε βάρος του οποίου υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση μέσω των social media, μία γυναίκα η οποία έχει ζητήσει από τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του πατέρα της που φιλοξενείτο στη δομή.

Οι δικηγόροι της δομής αρνούνται όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προειδοποιούν με μηνύσεις και κάνουν λόγο για στοχευμένες επιθέσεις από απολυμένους πρώην εργαζομένους του γηροκομείου, ενώ ζητούν να κρατηθεί άκρως μυστική η διαδικασία της προανάκρισης και να μην διαρρέουν στον Τύπο στοιχεία που αφορούν την πορεία της έρευνας.

Ενδεικτικό πάντως της σοβαρότητας της υπόθεσης στα Χανιά, είναι ότι με παρέμβαση του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, την εποπτεία της προκαταρκτικής έρευνας για ενδεχόμενη συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, έκθεση, σωματικές βλάβες και ανθρωποκτονία με δόλο, δια παραλείψεως και κατά συρροή, την έχει αναλάβει πλέον εισαγγελέας Εφετών.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × four =