Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στη Γαλλία, διαλύθηκε στο γαλλικό έδαφος η ακραία τουρκική εθνικιστική οργάνωση “Γκρίζοι Λύκοι”, μέλη της οποίας είχαν εμπλακεί το τελευταίο διάστημα σε επιθέσεις κατά Αρμενίων και σε βανδαλισμούς.

Την ανακοίνωση έκανε μέσω twitter ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όπως ανέφερε “το κίνημα των Γκρίζων Λύκων διαλύθηκε κατά το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τις εντολές του προέδρου της Δημοκρατίας”, διότι η οργάνωση “υποκινούσε τις διακρίσεις και το μίσος και είχε εμπλακεί σε βίαιες ενέργειες”.

Την απόφαση είχε προαναγγείλει τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών, έπειτα από δύο διαδηλώσεις κατά της Αρμενίας από ανθρώπους που κρατούσαν τουρκικές σημαίες στη Λιόν και στην Γκρενόμπλ, με αφορμή τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Βίντεο από τις διαδηλώσεις αυτές αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε λογαριασμούς που χρησιμοποιούν σύμβολα των Γκρίζων Λύκων.

Επίσης, η οργάνωση “Γκρίζοι Λύκοι”, που στις δεκαετίες του 1970 και 1980 στην Τουρκία είχε εμπλακεί σε επιθέσεις κατά αριστερών πολιτών και ακτιβιστών, υποδείχτηκε επίσης ως υπαίτια για τα περιστατικά που σημειώθηκαν μεταξύ της τουρκικής κοινότητας και της αρμενικής κοινότητας στο Ντεσίν-Σαρπιέ, κοντά στη Λιόν. Ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη Γαλλία.

Επίσης, το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, βεβηλώθηκαν το μνημείο για τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 και το Εθνικό Κέντρο αρμενικής Μνήμης κοντά στη Λιόν. Οι δράστες έγραψαν στα μνημεία το όνομα της οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι».

Οι “Γκρίζοι Λύκοι” είναι μια υπερεθνικιστική ομάδα που είναι γνωστό ότι πρόσκειται στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιτιθέμενος στον Γάλλο πρόεδρο, για τις αποφάσεις που έλαβε για το έλεγχο στον ισλαμιστικών οργανώσεων στη Γαλλία, διερωτήθηκε για την “ψυχική υγεία” του Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι “πρέπει να τον δει γιατρός”.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 + 5 =