giannis-oikonomou

«Αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός χθες και αυτό που κάνουμε σταθερά, όλο το τελευταίο διάστημα, είναι να παρακολουθούμε με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα, αλλά και με αποφασιστικότητα την ένταση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν εφησυχάζουμε και δεν θα μπορούσαμε να εφησυχάζουμε», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση καταγράφει την αυξανόμενη ένταση της τουρκικής πλευράς και η χώρα μας έχει σταθερή και καθαρή στρατηγική.  Έχουμε, είπε, μια πολυσχιδή διπλωματία με τις γειτονικές μας χώρες, με τους εταίρους, με τους συμμάχους μας, με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής και του κόσμου, που έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση της απήχησης των θέσεών μας. Σημείωσε ότι από τις αρχές της εβδομάδας όλες οι χώρες έχουν στη διάθεσή τους, τους χάρτες που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, που αποδομούν με στοιχεία,  το έωλο και το ανιστόρητο των τουρκικών ισχυρισμών.

«Και από την άλλη, στο κομμάτι της αποτρεπτικής μας πολιτικής, η χώρα έχει ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σταθερά το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζει στην κατεύθυνση αυτή. Έχει Συμφωνίες αμοιβαίας υποστήριξης με σημαντικές και σπουδαίες δυνάμεις. Έχει παρουσία σημαντικών δυνάμεων εδώ. Έχουμε μια αποφασιστική εξωτερική πολιτική, μια αμυντική πολιτική με αυτοπεποίθηση, που μας επιτρέπει να μην εγκλωβιζόμαστε σε εκβιαστικά διλήμματα της τελευταίας στιγμής και να εκπέμπουμε τα δικά μας μηνύματα. Η χώρα δεν πανικοβάλλεται, δεν ετεροπροσδιορίζεται, τίποτα και κανείς δεν μπορεί να πλήξει την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είμαστε εδώ ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου. Πρόσθεσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε εθνική ομοψυχία απέναντι στις προκλήσεις.

«Όλοι ξέρουν ότι η χώρα έχει δίκιο. Δεν έχουμε μόνο το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας,  και αυτό έχει πάρα πολλές φορές εκφραστεί συμβολικά, σημειολογικά, ουσιαστικά με δηλώσεις. Πρόσφατα το State Department, ο Γερμανός Καγκελάριος μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της έκτακτης Ευρωπαϊκής Συνόδου, ο Γάλλος Πρόεδρος. Θυμόμαστε όλοι την αποδοχή των απόψεων του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Biden. Υπάρχει μία ομόθυμη καταδίκη της Διεθνούς Κοινότητας απέναντι και στον δεσποτισμό και στον αναθεωρητισμό», συνέχισε.

Για της στάση του Ταγιπ Ερντογαν είπε ότι υπάρχουν πολλές ερμηνείες, και ανέφερε ότι διαχρονικά η Τουρκία διακατέχεται από τέτοιου είδους αντιλήψεις, σε ό,τι αφορά στο Διεθνές Δίκαιο και τον αναθεωρητισμό. Μίλησε επίσης για την άθλια οικονομική κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας καθώς και για την προεκλογική περίοδο στη γειτονική χώρα. Επιπλέον δήλωσε ότι η Τουρκία  αυτήν την ώρα βιώνει μια σειρά από απορρίψεις, σε ό,τι αφορά τη διεθνή της εκπροσώπηση.

«Η χώρα είναι σε θέση να υπερασπιστεί απόλυτα κάθε πρόκληση έναντι της εθνικής της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», επανέλαβε υπογραμμίζοντας πως από αυτή την ένταση  με την Τουρκία τώρα, αναδεικνύεται η ανάγκη μιας σοβαρής και σταθερής διακυβέρνησης. «Είναι δυνατόν πριν πάει κάποιος  στην κάλπη να ψηφίσει, σε οκτώ-δέκα μήνες από τώρα, το 2023, να μη λάβει υπόψη του ποιος πρέπει να είναι στο τιμόνι μέσα σε περιόδους που οι καταιγίδες έρχονται η μία μετά την άλλη;», συμπλήρωσε και τόνισε πως «επιδιώκουμε και ζητάμε από τους πολίτες να μας εμπιστευτούν, για να έχουμε μια αυτοδύναμη Ελλάδα».

Για όσα λέει ο Αλέξης Τσιπρας για το χρόνο των εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που τα ερμηνευτικά του εργαλεία πάσχουν και οι προβλέψεις του πέφτουν έξω». Επισήμανε επίσης μεταξύ άλλων ότι η χώρα έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα στήριξης για την ενέργεια σε όλη την Ευρώπη.

«Το πρόβλημα συνεχίζεται και πιο έντονο. Αντίστοιχη θα είναι και η απάντηση και η στήριξη της Κυβέρνησης, πάντοτε, μέσα στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών, για να μην τινάξουμε στον αέρα την οικονομία. Με δεδομένο ότι τέλος Ιουνίου τελειώνουν τα μέτρα, νομίζω ότι δεν απέχουμε πάρα πολύ από τις ανακοινώσεις. Δεν αφήνουμε ποτέ κανέναν μόνο του και δεν αγνοούμε τις ανάγκες και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες», ανέφερε.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × three =