frontistirio

Άγχος και προβληματισμός διακατέχει τους μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου, σχετικά με το επόμενο διάστημα, και κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την προετοιμασία από μέρους τους των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες καθηγητών, η επάνοδος στις σχολικές αίθουσες τους έφερε μπροστά σε παιδιά «κατά πολύ αλλαγμένα». Μελαγχολία, απογοήτευση και φόβος δίνουν τον τόνο, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις μαθητών των οποίων η ψυχολογία είναι στο ναδίρ, εξαιτίας του ότι έχασαν οικείους από τον κορονοϊό. Κι όλα αυτά, την στιγμή που όλοι πλέον αντιλαμβάνονται πως, πέραν της δοκιμασίας των εξετάσεων, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και το νέο σύστημα Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, το οποίο φαντάζει «καρμανιόλα», ειδικά για τους μαθητές χαμηλών επιδόσεων, σε ότι έχει να κάνει με την είσοδό τους σε ΑΕΙ.

Εξίσου σημαντικό θέμα για τα παιδιά, παραμένει και το άνοιγμα των φροντιστηρίων, τα οποία την συγκεκριμένη περίοδο αποτελούν ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα της προετοιμασίας των εξετάσεων και το οποίο, κρίνεται απολύτως αναγκαίο να ενσωματωθεί εκ νέου στην δια ζώσης παρακολούθηση, προκειμένου οι μαθητές να αποφορτιστούν ψυχολογικά.

Να μην εφαρμοστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στις φετινές Πανελλήνιες

Την αναστολή της Ελάχιστης Βάσης για την φετινή χρονιά, κρίνουν πως πρέπει να δει κατά προτεραιότητα η κυβέρνηση, τόσο οι καθηγητές του Λυκείου, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα, ο οποίος είχε συνάντηση με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, κρίνει πως το εν λόγω σύστημα εισαγωγής, θα αφήσει εκτός ΑΕΙ, 25 με 30 χιλιάδες υποψηφίους.

«Όσοι έχουν παιδιά, βλέπουν πόσο ασφυκτικές είναι πια οι συνθήκες στο ψυχολογικό πεδίο για τα παιδιά μετά από σχεδόν δύο σχολικές χρονιές με τηλεκπαίδευση και χωρίς τη δυνατότητα επαφής με τους συμμαθητές τους και δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Τα παιδιά που πέρασαν τη μισή περυσινή χρονιά με τηλεκπαίδευση και φέτος σχεδόν όλη τη χρονιά, τα βάζουμε σε λίγες μέρες να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, με ένα εκδικητικό γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους σύστημα. Πάντως, επί τους αιτήματος αυτού, η Νίκη Κεραμέως δεν έχει δώσει απάντηση και όπως φαίνεται είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί για την εφαρμογή της ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής).

Τι ισχύει με το άνοιγμα των φροντιστηρίων

Την απουσία εισήγησης από πλευράς των ειδικών σχετικά με το άνοιγμα των φροντιστηρίων, επικαλείται η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και σε αυτόν τον άξονα κινείται μέχρι σήμερα. Όπως μάλιστα έχει δηλώσει, οι ομάδες στα σχολεία καταγράφουν μια ομοιογένεια, κάτι που δεν ισχύει στα φροντιστήρια, όπου μαζεύονται μαθητές από διάφορες περιοχές, κάτι που κρίνεται μη ασφαλές. Πάντως, από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι θα εισηγηθεί την επαναλειτουργία των φροντιστηρίων.

Αισιόδοξη η Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων με self test

Όσον αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων μέσω του αυτοδιαγνωστικού τεστ, η κα Κεραμέως παρουσιάστηκε αισιόδοξη. «Eίναι μια μέρα αισιοδοξίας, τα παιδιά μας επιστρέφουν στα Λύκεια με αυξημένα μέτρα προστασίας. Το selftest είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που ξεκινά να χρησιμοποιείται τώρα. Είμαστε εδώ να παρακολουθούμε βήμα-βήμα τη διαδικασία, να διορθώνουμε ό,τι τυχόν χρειαστεί, είμαστε δίπλα στα παιδιά μας, στους εκπαιδευτικούς μας.

Όλο αυτό το διάστημα που παρέμειναν κλειστά τα σχολεία μας, η εκπαιδευτική διαδικασία μπόρεσε και συνεχίστηκε χάρη στην τεράστια προσπάθεια που κατέβαλλαν οι μαθητές μας, οι οικογένειές τους, οι εκπαιδευτικοί, τα στελέχη εκπαίδευσης. Αν σήμερα βρισκόμαστε εδώ, είναι επειδή συνέβαλαν επίσης πολλοί παράγοντες, όπως τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, τα φαρμακεία και τα κανάλια προμήθειάς τους, η τοπική αυτοδιοίκηση. Έγινε πολύ μεγάλη, συντονισμένη προσπάθεια για να διανεμηθούν άμεσα τα τεστ σε όλη την επικράτεια και να διατεθούν κατά προτεραιότητα στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η όλη διαδικασία αυτή είχε και μία άλλη πτυχή: την καλλιέργεια της ατομικής ευθύνης στα παιδιά μας», κατέληξε η υπουργός Παιδείας.

Η κα Κεραμέως εστίασε στον «σύμμαχο καιρό», ο οποίος επιτρέπει πλέον την ευελιξία στην σχεδίαση και εφαρμογή των μαθημάτων, είτε στον προαύλιο χώρο, είτε στην τάξη, με τα παράθυρα ανοιχτά. Υπογράμμισε πως η εμβολιαστική διαδικασία για τους εκπαιδευτικούς βαίνει καλώς και πως όλα αυτά «βοηθούν στην επιστροφή στο σχολείο με πολύ μικρά, αργά και προσεκτικά βήματα».

Οι τελικές αποφάσεις για τις προαγωγικές εξετάσεις θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Όσο για τις πανελλαδικές δρομολογούνται για εντός Ιουνίου, αλλά πάλι οι ανακοινώσεις θα γίνουν τον προσεχή χρόνο.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × 2 =