oryxeia-afstralias

Συνάδελφοι που ψαχουλεύουν τα συρτάρια με τα εσώρουχά σου. Αφεντικά που απαιτούν σεξ για να σου δώσου την προαγωγή που παραδέχονται ότι αξίζεις. Διακίνηση γυμνών φωτογραφιών, υπονοούμενα, σεξουαλικές επιθέσεις.

Αυτές είναι εμπειρίες γυναικών που απασχολούνται στη βιομηχανία εξόρυξης της Δυτικής ς, όπως περιγράφονται σε έρευνα του πολιτειακού κοινοβουλίου.

Η έκθεσή του δόθηκε στην δημοσιότητα, αποκαλύπτει ότι η είναι διαδεδομένη σε χώρους που διαχειρίζονται μεγάλες εταιρείες εξόρυξης.

Σε αυτή, η παρενόχληση χαρακτηρίζεται ως ”αποκρουστική”, ”συστημική” και ”αποδεκτή” από τους υπεύθυνους αφού…κάνουν στα στραβά μάτια.

Οι πλουσιότερες εταιρείες εξόρυξης της ς – συμπεριλαμβανομένων των BHP και Rio Tinto – έχουν αναλάβει μεγάλα έργα στην απομακρυσμένη περιοχή Πιλπάρα και στόχος του είναι να εντοπίσουν σιδηρομετάλλευμα, χαλκό και άλλα ορυκτά.

Χιλιάδες εργάτες ταξιδεύουν κάθε σεζόν για να εργαστούν εκεί και στεγάζονται σε καταλύματα τύπου στρατοπέδου.

Εδώ και καιρό, όπως αναφέρει το BBC, έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με τις συνθήκες εργασίας σε αυτόν τον γενικά ανδροκρατούμενο χώρο που συνοδεύεται και από μια αντίστοιχη απαράδεκτη ”κουλτούρα” και από απεχθείς ως ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε βάθος ενός έτους, ήρθε μάλιστα κατόπιν καταγγελιών και υποθέσεων που έφτασαν στην δικαιοσύνη.

Οι αρμόδιοι έλαβαν σχεδόν 100 καταθέσεις και εξέτασαν τις συνθήκες εργασίας για λογαριασμό μερικών εκ των μεγαλύτερων εταιρειών.

«Το να ακούς τη βιωμένη πραγματικότητα των θυμάτων, τους χλευασμούς, τις επιθέσεις, την στοχευμένη βία, την απελπισία που βίωσαν, τις απειλές ή ακόμη και την απώλεια των προς το ζην τους…ήταν οδυνηρό και όλο αυτό είναι ασυγχώρητο», είπε η πρόεδρος της επιτροπής που διεξήγαγε την έρευνα, Λίμπι Μέτταμ μιλώντας στο πολιτειακό κοινοβούλιο.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση αναφέρεται η περίπτωση μιας γυναίκας που «τη χτύπησαν και την άφησαν αναίσθητη στο κατάλυμα της και όταν συνήλθε το τζιν που φορούσε και το εσώρουχό της ήταν κατεβασμένο μέχρι τους αστραγάλους της”.

Μια άλλη μαρτυρία αναφέρει: «Έχω πάει σε περίπου μισή ντουζίνα τοποθεσίες και μπορώ να δηλώσω ειλικρινά ότι έχω δεχτεί σε κάθε μια από αυτές. Ο βαθμός ποικίλλει, από ακατάλληλα σχόλια και υπονοούμενα, έως αγγίγματα χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Μια φορά με στρίμωξαν σε μια γωνία στο χώρο που ήτα τα πλυντήρια. Φοβόμουν για το τι θα ακολουθήσει. Πως θα μου επιτεθούν».

Άλλες γυναίκες ανέφεραν ”συμπεριφορές powerplay”, καψόνια και εκδικητικές συμπεριφορές με άνδρες να πετάνε στις καμπίνες των γυναικών οδηγών φορτηγών, σιδηρομεταλλεύματα. Ήταν η τιμωρία τους επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τις απαιτήσεις για σεξ.

Εταιρείες όπως η BHP και η Rio Tinto έχουν παραδεχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα και είχαν δεσμευτεί να λάβουν μέτρα.

Η BHP είπε ότι απέλυσε 48 υπαλλήλους για ανάρμοστη συμπεριφορά σε διάστημα δύο ετών, λέγοντας ότι είχε επενδύσει 300 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (206 εκατομμύρια δολάρια) από το 2019 για να κάνει τις τοποθεσίες πιο ασφαλείς.

Η Rio Tinto υποσχέθηκε να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις όπου διαμένουν οι εργαζόμενοι για να αποφεύγονται απαράδεκτες συμπεριφορές. Αυτό αφού σε μία εσωτερική έρευνα διαπιστώθηκε ότι περισσότερες από 20 γυναίκες κατήγγειλαν βιασμούς, ή απόπειρες βιασμού και σεξουαλικές επιθέσεις.

Η έκθεση διατυπώνει και 24 συστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των διαδικασιών υποβολής εκθέσεων και της κατάρτισης .

Αναφέρεται επίσης ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να διερευνήσουν εάν ένα ”μητρώο παραβατών” θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει τη ”μετακίνηση” των κατά συρροή και κατ′ εξακολούθηση παρενοχλητών από τοποθεσία σε τοποθεσία κάτι που γίνεται προκειμένου να μην κινηθούν πιο αυστηρές διαδικασίες σε βάρος τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × 2 =