plimmires-mandra

Να κηρυχθεί ένοχη η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου για τρία από τα τέσσερα πλημμελήματα που αντιμετωπίζει στην υπόθεση της «φονικής πλημμύρας» στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 που στοίχισε τη ζωή σε 25 συνανθρώπους μας, ζήτησε η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή της ζήτησε να κηρυχθεί ένοχη η Ρένα Δούρου για πρόκληση πλημμύρας δια παραλείψεωςανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως.

Αντίθετα ζήτησε να αθωωθεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Επιπλέον από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους στην υπόθεση η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι οι 20 -κατά περίπτωση- για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και σωματικής βλάβης από αμέλεια τελούμενα δια παραλείψεως, καθώς και της πλημμύρας από αμέλεια.

Αντίθετα, η εισαγγελέας στην αγόρευσή της πρότεινε αθώωση για 17 άτομα από το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος», με το οποίο βαρύνονται, πλην του προϊσταμένου Πολεοδομίας Ελευσίνας και δυο υφισταμένων του. Επίσης, πρότεινε την πλήρη απαλλαγή από κάθε κατηγορία μιας υπαλλήλου της επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων, καθώς απουσίαζε με άδεια την επίμαχη ημέρα.

Μεταξύ των κατηγορούμενων βρίσκονται ο τέως αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής και οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων.

Δούρου: Οι συνήγοροί μου θα αποδομήσουν την πρόταση της Εισαγγελέως

Σε δήλωσή της η κα Δούρου αναφορικά με την πρόταση της Εισαγγελέως στην υπόθεση της Μάνδρας, ανέφερε:

«Η Εισαγγελέας σήμερα πρότεινε την ενοχή όλων των ​κατηγορουμένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις Δήμαρχοι της περιοχής. Δέχθηκε δηλαδή αυτούσιο το κατηγορητήριο, πλην της δίωξης για παράβαση καθήκοντος, για την οποία ζήτησε την απαλλαγή μου».

«Σύμφωνα με τη Δικονομία, οι συνήγοροί μου θα απαντήσουν μία προς μία στις αιτιάσεις της Εισαγγελέως, τεκμηριώνοντας την αντίκρουση της πρότασή της και αποδομώντας την νομικά. Και τελικά το Δικαστήριο θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και θα αποφασίσει».

«Προς το παρόν, σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας δεν πρόκειται να εισέλθω σε κανενός είδους σχολιασμό επί της ουσίας ή να ασκήσω κριτική προσωπικά στην πρόταση».

«Έτσι όπως επιβάλλει η υποχρέωση σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων και στην προσωπικότητα όλων των θιγέντων. Σε αυτόν τον σκοπό ήμουν, είμαι και παραμένω ταγμένη».

Να σημειωθεί ότι απολογούμενη η κα Δούρου, τον περασμένο Ιανουάριο, αρνήθηκε όλες τις εις βάρος της κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι «η απόδοση ποινικών ευθυνών σε πρόσωπα, όταν δεν υπάρχουν, δεν δικαιώνει τα θύματα…».

Η κατηγορουμένη στην πολύωρη απολογία της και λίγο πριν την υποβολή ερωτήσεων από έδρας, είχε επίσης τονίσει: «Αυτές οι τραγωδίες δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση. Ουδέποτε ήθελα να αντιλέξω για όσους θεώρησαν ότι η Δούρου φταίει για την απώλεια τόσων ζωών. Ακόμα και όταν ο προκάτοχος μου έβγαινε και έλεγε “έτοιμη ήταν η μελέτη, στο συρτάρι της την άφησα”. Μου έλεγαν τότε “βγες και πες πως η μελέτη ήταν έτοιμη στα τέλη 2016”. Εγώ έλεγα τότε πως δεν μπορώ να βγω να το πω όσο υπάρχουν αγνοούμενοι. Σεβάστηκα τη διαδικασία».

Ερωτηθείσα από την έδρα εάν ισχύει ότι τον Οκτώβριο του 2014 είχε δηλώσει πως η Μάνδρα μέσα σε έξι μήνες θα έχει αντιπλημμυρικά έργα η κατηγορουμένη απάντησε πως αυτό βασίζεται σε ένα δημοσίευμα της «Ομάδας Αλήθειας» που είναι «κομμένο και ραμμένο».

«Δεν υπάρχει αυτό. Είχα πει προεκλογικά ότι σε έξι μήνες θα έχουμε αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, ο οποίος εν πολλοίς υλοποιήθηκε» τόνισε στο δικαστήριο η κ. Δούρου.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eight − three =