emvolio-covid 19
Φωτογραφία Αρχείου

Αγωνία για την κατάσταση της υγείας τους και θυμός για την ώς τώρα απουσία κυβερνητικού σχεδίου που θα τους εντάσσει με τρόπο δεσμευτικό στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού για την covid-19 «Ελευθερία», προκύπτει από τις φωνές διαμαρτυρίας ανθρώπων που ανήκουν σε ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες. Μέχρι να υλοποιηθεί το σχέδιο προτεραιοποίησης που ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας, οι κ.κ. Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους, οι άνθρωποι αυτοί συνεχίζουν να βλέπουν το εμβόλιο σε θολό μέλλοντα χρόνο.

Η μαρτυρία που ακολουθεί, είναι ενδεικτική του προβλήματος.

«Είμαι τετραπληγικός 31 ετών, που ζω με μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Πιστεύω ότι έπρεπε να είχα εμβολιαστεί από τους πρώτους. Τουλάχιστον, από τα υπόλοιπα των εμβολίων με τα οποια εμβολιάζονται τα σώματα ασφαλείας και ο στρατός. Σημειώνω, ότι έρχομαι αναγκαστικά σε επαφή με 2-3 επαγγελματίες υγείας πέραν των μελών της οικογένειας καθημερινά», γράφει ο 31χρονος, κάτοικος Βόλου.

«Είναι αδιανόητο και ανόητο, εμβόλιο για πάθηση που χτυπάει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα, να μην χορηγείται σε ανθρώπους με τελευταίο στάδιο αναπνευστικής ανεπάρκειας, τραχειοστομία και μόνιμη μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Παρακαλούμε τον κύριο Κικίλια, να μην υπεκφεύγει με απαντήσεις περί συστάσεως κινητών μονάδων που έχουν εξαγγελθεί προ μηνών. Τέλος πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι πολλοί σαν εμένα μπορούμε να μεταβούμε μόνοι μας στα εμβολιαστικά κέντρα», καταλήγει.

Όπως εξήγησε στο tvxs.gr ο πατέρας του, η κυβέρνηση οφείλει να εντοπίσει τους ανθρώπους που ζουν με μηχανική υποστήριξη και να τους βάλει ψηλά στην προτεραιοποίηση του εμβολιασμού. «Η ανάγκη δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα που πάσχουν από κάποια συγκεκριμένη ασθένεια. Με μηχανική υποστήριξη ζουν ασθενείς με διαφορετικές ασθένειες. Η κυβέρνηση οφείλει να τους αναζητήσει, έστω και μέσω των αντίστοιχων συλλόγων», μας λέει. Επισημαίνει, πως πολλοί ασθενείς μπορούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα με δικά τους μέσα κι άρα δεν απαιτούνται κινητές μονάδες, σαν κι αυτές που έχει εξαγγείλει ο κ. Κικίλιας.

Η μαρτυρία του 31χρονου, έφτασε πριν τη συνέντευξη Τύπου των κυβερνητικών αξιωματούχων, στην οποία ανακοινώθηκε η ένταξη όσων πάσχουν από χρόνια και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα στην ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου. Η ομάδα αυτή, ναι μεν θα εμβολιαστεί ανεξαρτήτως ηλικίας των ασθενών, αλλά σίγουρα μετά τους πολίτες με ηλικία 75+ που ακόμα αναμένουν τη διαθεσιμότητα σε εμβόλια των Pfizer και Moderna.

Τον άμεσο εμβολιασμό τους, είχαν ζητήσει και οι καρκινοπαθείς της χώρας μέσω της σχετικής ανακοίνωσης της Αντικαρκινικής Εταιρείας: «Μετά από επανειλημμένες κλήσεις επιζήσαντων από καρκίνο στο κέντρο επικοινωνίας μας, αλλά και δημοσιογραφικών ερωτήσεων, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία δηλώνει πως είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ογκολογικών ασθενών, αφού ήδη ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός της ομάδας πρώτης προτεραιότητας (πολύ μεγάλης ηλικίας ατόμων, υγειονομικών κ.α). Η κυβέρνηση ενέταξε τελικά τους καρκινοπαθείς που είναι σε αγωγή στην ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου, αλλά όπως και οι πάσχοντες από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, ο εμβολιασμός τους θα αργήσει ακόμα.

Εξάλλου, η διαπίστωση ότι έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ομάδων πρώτης προτεραιότητας, ελέγχεται. Διότι, οι καταγγελίες για κλήσεις ηλικιωμένων σε εμβολιαστικά κέντρα που βρίσκονται πολύ μακριά από τις οικίες τους πληθαίνουν, με τελευταία αυτή που δημοσίευσε το Documento, ενός 83χρονου από το δήμο Αιδηψού-Ιστιαίας στη βόρεια Εύβοια που κλήθηκε να εμβολιαστεί στην Αργαλαστή Πηλίου. Τα δύο αυτά σημεία είναι κοντά μόνο σε ευθεία γραμμή στο χάρτη, με τη συγκοινωνιακή τους σύνδεση να είναι μία ημέρα οδικής διαδρομής ή μισή ημέρα αν ο καιρός επιτρέπει την χρήση πλοίου…

Όμως, εκτός από τους ηλικιωμένους, μη εμβολιασμένοι παραμένουν και κατηγορίες ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας. Όπως διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι το προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης του Κέντρου Υγείας Ηλιούπολης. «Είναι εργολαβικοί και δεν τους βλέπει το σύστημα», είναι η ερμηνεία που έδωσε ο Αντώνης Καραβάς, γιατρός-παθολόγος.

Ο μηχανισμός «καμία δόση χαμένη», φοράει… στολή

Στις 16 Ιανουαρίου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε ανακοινώσει ότι για να μην απορρίπτονται οι δόσεις εμβολίων που προορίζονταν σε άτομα που δεν προσήλθαν στο ραντεβού τους, θα καλούνται στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Είχε μάλιστα δικαιολογήσει αυτή την απόφαση, προτάσσοντας το γεγονός ότι αυτοί μπορούν να εντοπιστούν εύκολα και να προσέλθουν γρήγορα. Μια τέτοια απόφαση όμως, ενέχει και περιθώρια αδιαφάνειας.

Πάνω σε αυτό ακριβώς το θέμα, είναι απολύτως κατατοπιστική η περιγραφή του κου. Καραβά στην Εφημερίδα των Συντακτών: Κάθε 3 ώρες στο Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης που πραγματοποιεί εμβολιασμούς από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενημερώνονται η Υγειονομική Περιφέρεια και το Συντονιστικό των Σωμάτων Ασφαλείας για τις αδιάθετες δόσεις και κατακλύζονται τα ιατρεία από ένστολους!

Νίκος Φίλης προς υπουργείο Υγείας: Δώστε τα στοιχεία

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μετέφερε τη μαρτυρία γιατρού από νοσοκομείο της περιφέρειας: «Ένα πρωί στα τέλη Ιανουαρίου, μου είχε τηλεφωνήσει γιατρός, προσωπικός φίλος, παθολόγος σε μεγάλο νοσοκομείο της περιφέρειας, να με ενημερώσει θυμωμένος, ότι μόνο την προηγούμενη μέρα είχαν εμβολιαστεί 35+ αστυνομικοί, νέα παιδιά οι περισσότεροι, ο μέσος όρος ηλικίας στα 30 έτη το πολύ, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, με τη δικαιολογία «μην πάει χαμένο το εμβόλιο από ραντεβού που δεν ήρθαν». Ήταν η οδηγία που είχαν πάρει από τη διοίκηση, μαζί με καθημερινή λίστα αστυνομικών με τηλέφωνο επικοινωνίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην υπουργός ζήτησε από το υπουργείο Υγείας τα ποσοστά των εμβολιασμένων εργαζομένων ανά επαγγελματική ομάδα: «Το υπουργείο Υγείας όμως το ρωτώ ευθέως: Ποιο ποσοστό αστυνομικών ή λιμενικών έχει εμβολιαστεί ως σήμερα με τη μέθοδο «μην πάει χαμένο…» και ποιο ποσοστό -για παράδειγμα- εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε ειδικά σχολεία, ανοιχτά όλο αυτό τον καιρό; Μήπως το δεύτερο κινείται κοντά στο… 0%; Δεν θα έπρεπε αυτοί οι εκπαιδευτικοί να καλούνται κατά προτεραιότητα στα ακυρωμένα ραντεβού;», είπε ο κ. Φίλης.

Στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, ούτε η κυρία Θεοδωρίδου, ούτε ο κύριος Θεμιστοκλέους απάντησαν στα ερωτήματα αυτά. Δεν αναφέρθηκαν καν στο μηχανισμό «καμία δόση χαμένη», τον οποίο περήφανα η κυβέρνηση είχε παρουσιάσει πριν ένα μήνα.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eleven − six =