olive-tree-in-croatia-europeinstagram-at-nazarhrbv-stockpack-unsplash, Olive tree in Croatia, Europe.Instagram: @nazarhrbv

Μετά από αρκετά χρόνια, στα οποία η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου κυμάνθηκε στα 4 ευρώ τι κιλό για τους παραγωγούς, με πολλούς καταναλωτές να αγοράζουν κατευθείαν από το ελαιοτριβείο σε αυτή την τιμή, φέτος η τιμή βρίσκεται σε ράλι ανόδου.

Ήδη έκλεισαν οι πρώτες συμφωνίες στη Λακωνία στην τιμή των 4,5 ευρώ το κιλό για τους παραγωγούς, ενώ παράγοντες της Αγοράς εκτιμούν ότι φέτος η τιμή του παρθένου ελαιόλαδου θα φτάσει τα 5 ευρώ και ίσως τα ξεπεράσει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το εμπόριο και οι μεγάλες βιομηχανίες της Ευρώπης προσπαθούν να συγκρατήσουν με νύχια και με δόντια την ανοδική τάση στην αγορά, αλλά δύσκολα θα τα καταφέρουν.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων την κρίσιμη χρονική περίοδο, για την ανάπτυξη της ελιάς, οδηγεί σε μείωση της παραγωγής, σε μια περίοδο, που υπάρχει αυξημένη ζήτηση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, οι πολλοί καμένοι ελαιώνες, από τις φετινές φωτιές, οδηγούν σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής λαδιού, με την Βόρεια Εύβοια να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού χιλιάδες ελαιόδενδρα έγιναν στάχτη.

Το θέμα είναι ότι σε μία εποχή, που όλα τα προϊόντα ακρίβυναν, η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου αναμένεται να επηρεάσει τα νοικοκυριά, αφού πρόκειται για παραδοσιακό προϊόν, με το οποίο τρέφεται διαχρονικά η ελληνική οικογένεια.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × five =