farmakeio

Συνέχεια στη σφοδρή κριτική του στην κυβέρνηση αναφορικά με τη διάθεση δωρεάν rapid από τα φαρμακεία αλλά και την προσπάθεια να μεταθέσει για άλλη μια φορά την ευθύνη στους πολίτες δίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθήνας.

Σε σημερινή τους ανακοίνωση, και σε συνέχεια των επισημάνσεων του προέδρου του Συλλόγου, Κώστα Λουράντου, οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους και θέτουν μια σειρά ζητημάτων ασφάλειας για τη διενέργεια των . Μεταξύ άλλων, προειδοποιούν ότι «η διαδικασία αυτή, όντας πλήρως αντιεπιστημονική, μπορεί να αποβεί από άχρηστη έως δυνάμει επικίνδυνη».

Επίσης, σχολιάζουν χαρακτηριστικά ότι «είναι σαφής η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει την ευθύνη στους πολίτες ακόμη και για την καταγραφή των αποτελεσμάτων των τεστ» και κάνουν λόγο για προσπάθεια συκοφάντησης των φαρμακοποιών με φθηνά επιχειρήματα δήθεν περί αιτημάτων αμοιβής, προσπαθώντας να πετύχει έναν κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος τους, απαντάμε με τις πράξεις μας».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου Αθήνας έχει ως εξής:

«Οι φαρμακοποιοί της Αττικής δηλώνουν την πλήρη διαφωνία τους, στην εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση διαδικασία χορήγησης στους πολίτες μέσω φαρμακείων. Η διαδικασία αυτή, όντας πλήρως αντιεπιστημονική, μπορεί να αποβεί από άχρηστη έως δυνάμει επικίνδυνη. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός καταγραφής των αποτελεσμάτων των τεστ σε βάση δεδομένων.

Αν δεν υπάρχει ιχνηλασία και καταγραφή σε πραγματικό χρόνο είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο να γίνουν αυτά τα . Όλα αυτά τα 40 εκ. χρησιμοποιημένα μηνιαίως τέστ, τα οποία θα είναι με βιολογικό φορτίο που θα αποβάλλονται; Σε κοινούς κάδους σκουπιδιών; Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Έχουν σκεφτεί οι αρμόδιοι τον κίνδυνο διασποράς του ιού και το ενδεχόμενο να νοσήσουν οι φαρμακοποιοί και οι εργαζόμενοι μέσα στα φαρμακεία στο βαθμό που δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για τέτοιου είδους διαδικασίες;

Είναι σαφής η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει την ευθύνη στους πολίτες ακόμη και για την καταγραφή των αποτελεσμάτων των τεστ τώρα που πια η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι τραγική, λόγω της δικής της αποτυχημένης πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας. Στην προσπάθεια συκοφάντησης των φαρμακοποιών με φθηνά επιχειρήματα δήθεν περί αιτημάτων αμοιβής προσπαθώντας να πετύχει έναν κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος τους, απαντάμε με τις πράξεις μας.

Ένα παράδειγμα μόνο : Χρόνια τώρα συμμετέχουμε στον αντιγριπικό εμβολιασμό χωρίς καμία υποχρέωση, καλύπτοντας τα κενά της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης της χώρας με μόνη αμοιβή το χαμόγελο και τις ευχαριστίες των εμβολιασμένων συμπολιτών μας. Μόνο τη φετινή περίοδο τα φαρμακεία της χώρας πραγματοποίησαν περί τα 4 εκ εμβολιασμούς με ότι κινδύνους συνεπαγόταν αυτό για την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους.

Ας αφήσει λοιπόν η Κυβέρνηση τα άστοχα πυροτεχνήματα περί διενέργειας self tests κατ οίκον ή στα φαρμακεία. Ας σταματήσει την υπερ-προβολή άστοχων δηλώσεων και την εκστρατεία συκοφάντησης του κλάδου από τα ΜΜΕ και ας προσπαθήσει να οργανώσει αυτό που έπρεπε να κάνει εδώ και πολύ καιρό : την διενέργεια τεστ στον πληθυσμό με ορθό και επιστημονικό τρόπο σχεδιασμένο και όχι για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Με ότι μας δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, η μέχρι τώρα πολιτική της στην εξέλιξη της πανδημίας, είναι αυτή που μας έχει φέρει σε αυτό το εφιαλτικό αποτέλεσμα».

Σύγχυση με την καταγραφή των self test

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αφού πρώτα είχε ανατρέψει τις ανακοινώσεις του Άκη Σκέρτσου, ο οποίος δήλωνε πως το αποτέλεσμα του self testing δεν θα δηλώνεται σε κανένα μητρώο και καμία πλατφόρμα, λέγοντας πως θα δημιουργηθεί πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνονται τα θετικά τεστ, σήμερα προκάλεσε νέα ερωτήματα και ενίσχυσε τον προβληματισμό σχετικά με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και την επιδημιολογική επιτήρηση.

Μιλώντας στο , ο κ. Πιερρακάκης είπε πως η δήλωση των αποτελεσμάτων των self tests θα είναι εθελοντική. «Δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση να το δηλώσει κάποιος. Πιστεύουμε στην ατομική ευθύνη. Ο κάθε συμπολίτης μας καλό θα είναι να το δηλώσει», είπε και πρόσθεσε πως τα self tests θα αρχίσουν να χορηγούνται στις αρχές Απριλίου.

ΠΗΓΗtvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ