charchalakis

Με μία εκτενή αναφορά στις διαδικασίες λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής και τις συγκυρίες λόγω της πανδημίας ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης απαντά στην παράταξη «Μένουμε Εδώ» και τον Δημοτικό Σύμβουλο Μάνο Τριφύλλη σχετικά με την παράκληση του τελευταίου να αποστέλλονται εγκαίρως στα μέλη τα θέματα προς συνεδρίαση. Επικαλείται δε ότι η όλη διαδικασία γίνεται με το γράμμα του νόμου και χαρακτηρίζει αβάσιμη την διαμαρτυρία του. Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση με τη δήλωση του Δημάρχου.

Ανακοίνωση (Ευστράτιου Χαρχαλάκη)

Λόγω της μεγάλης διασποράς των κρουσμάτων κορωνοϊού στο νησί μας, η Οικονομική Επιτροπή θα συνεδριάζει διά περιφοράς, μέχρι την μείωση των κρουσμάτων. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται στη νομοθεσία ως ένας από τους τρόπους σύγκλησης των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης και αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου του οργάνου. Για την επαναφορά των διά περιφοράς συνεδριάσεων της Ο.Ε. (για μικρό χρονικό διάστημα) ενημερώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και οι δύο παρατάξεις της Αντιπολίτευσης.

Ο τρόπος και ο χρόνος ενημέρωσης των δημοτικών συμβούλων για τις εισηγήσεις των θεμάτων, δεν ορίζεται στη νομοθεσία περιοριστικά, ούτε προβλέπεται ότι οι εισηγήσεις πρέπει να αποστέλλονται ταυτόχρονα με την πρόσκληση της συνεδρίασης. Εξάλλου, μέχρι σήμερα ο κ. Τριφύλλης, έχει υπερψηφίσει δεκάδες – αν όχι εκατοντάδες – θέματα, οι εισηγήσεις των οποίων αποστέλλονται συνήθως 1 ημέρα πριν την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Είναι, επιπλέον, σαφές ότι ο Δήμος Κυθήρων καλείται με ελάχιστο προσωπικό να διαχειριστεί έργα πρωτοφανή στην ιστορία του, το ύψος του προϋπολογισμού των οποίων (περίπου 40 εκατομμύρια), απαιτεί πολλαπλάσιους υπαλλήλους από όσους διαθέτουμε. Συνεπώς, οι εισηγήσεις καταρτίζονται στη βάση του εφικτού, ΠΑΝΤΟΤΕ όμως αποστέλλονται στους δημοτικούς συμβούλους εμπρόθεσμα και έγκαιρα, όπως απαιτεί ο Νόμος.

Για τη Δημοτική Αρχή το προέχον όλων είναι να δημοπρατούνται και να εκτελούνται τα έργα, όπως το Αστικό Σχολείο και τα Γήπεδα στον Ποταμό και τα Φριλιγκιάνικα, που είναι θέματα της αυριανής συνεδρίασης της Ο.Ε. για την οποία διαμαρτύρεται η ελάσσων μειοψηφία. Τα έργα αυτά, έχουν συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό 1.250.000€ και η αξία και χρησιμότητά τους για την τοπική κοινωνία, δε νομίζουμε ότι χρειάζεται να αναλυθεί.
Στην σημερινή επιστολή του μέλους της Οικονομικής Επιτροπής κ. Μάνου Τριφύλλη, αναφορικά με την αποστολή των εισηγήσεων, ο Δήμαρχος Κυθήρων και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, απέστειλε την κάτωθι απάντηση:

«Αξιότιμε κ. Τριφύλλη,

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 3852/2010, που ορίζει τα σχετικά με τη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της επιτροπής καλεί τα μέλη της σε συνεδρίαση με γραπτή πρόσκληση, στην οποία αναφέρονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Η πρόσκληση αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δήμου (https://kythira.gr/oikonomiki-epitropi/) και κοινοποιείται στα μέλη της Επιτροπής τρεις (3) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα που ορίζεται για τη συνεδρίαση της (εκτός αν πρόκειται για έκταση συνεδρίαση, οπότε μπορεί να αποσταλεί και αυθημερόν).

Αντίστοιχη υποχρέωση για τις εισηγήσεις επί των θεμάτων που θα συζητηθούν, δεν ορίζεται στο Νόμο, πλην όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, σταθερά προσηλωμένοι στην ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση των θεμάτων, ώστε ως όργανο η Ο.Ε. να λαμβάνει τις ορθές αποφάσεις, φροντίζουμε τα μέλη της Επιτροπής, προς διευκόλυνσή τους, να λαμβάνουν εγκαίρως, τουλάχιστον μία (1) ημέρα ενωρίτερα, τις σχετικές εισηγήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Επισημαίνω ότι ειδικά για τις δια περιφοράς συνεδριάσεις του οργάνου, ορίζεται ότι ο πρόεδρος οφείλει να αποστέλλει έγκαιρα στα μέλη τις εισηγήσεις των θεμάτων, καθώς και την πρόταση επί της οποίας τα μέλη καλούνται να ψηφίσουν για κάθε θέμα.

Κατά συνέπεια, με βάση τα προαναφερόμενα, η παραλαβή των εισηγήσεων μία ημέρα ενωρίτερα της συνεδρίασης (κατά το σύνηθες, καθώς πολλές φορές οι εισηγήσεις έχουν αποσταλεί 2 ή 3 ημέρες πριν τη συνεδρίαση ή και ταυτόχρονα με την πρόσκληση), προφανώς ικανοποιεί τα κριτήρια του Νόμου, αλλά και την ανάγκη έγκαιρης ενημέρωσης και εξ αυτού του λόγου η διαμαρτυρία σας θεωρώ ότι παρίσταται ανεπέρειστη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σας ενημερώσαμε, οι διά περιφοράς συνεδριάσεις επανήλθαν εκτάκτως και για εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο (που ευελπιστούμε να μην επεκταθεί πέραν του τρέχοντος μηνός), λόγω της πολύ μεγάλης διασποράς κρουσμάτων στο νησί μας και προκειμένου να προστατευθούν τα μέλη της Ο.Ε. που ανήκουν σε ευπαθείς υγειονομικά ομάδες.

Η Ο.Ε. συνεδριάζει και θα συνεχίσει να συνεδριάζει τακτικότατα λόγω των πολλών εκ του Νόμου αρμοδιοτήτων της, αλλά και των συνεχών δημοπρατήσεων έργων που έχει επιτύχει ο Δήμος μας τα τελευταία χρόνια και ως εκ τούτου αναμένουμε τις ψήφους σας επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × 4 =