xarxalakis

Για «δήμους και δημάρχους δύο και τριών ταχυτήτων» και για «χάσμα που διευρύνεται ανάμεσα στους νησιωτικούς και τους μεγάλους δήμους της χώρας», έκανε λόγο ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, σε ανάρτηση στο facebook που συνοψίζει την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε.

Ακολουθεί η ανάρτηση του δημάρχου Κυθήρων και προέδρου της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ:

«Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Για ακόμα μία φορά βρισκόμαστε στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ και δυστυχώς συζητάμε τα αυτονόητα. Έχοντας την εμπειρία πολλών αντίστοιχων συνεδρίων, καθώς υπό διάφορες αυτοδιοικητικές ιδιότητες έχω συμμετάσχει σε όλα τα συνέδρια και συνελεύσεις των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών, παρατηρώ με λύπη ότι οι νησιωτικοί Δήμοι – συνολικά 71, δηλαδή το 21% των Δήμων της Χώρας – παραμένουν ουραγοί των εξελίξεων με αποτέλεσμα να διευρύνεται το χάσμα με τους μεγάλους Δήμους και δυστυχώς να μιλάμε εν έτει 2022 για Δήμους και Δημάρχους δύο και τριών ταχυτήτων.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ, σε άριστη και διαρκή συνεργασία με τους συναδέλφους μου από όλα τα νησιά της Πατρίδας μας, σταχυολογώ τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους μας, τα οποία εξάλλου έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και ομόφωνων αποφάσεων από την Επιτροπή μας:

  1. Δομές υγείας στα νησιά. Τεράστια τα προβλήματα υποστελέχωσης των νησιωτικών Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων. Η τηλεϊατρική δεν αποτελεί λύση.
  2. Αντισυνταγματικός ο τρόπος κατανομής των ΚΑΠ. Δεν λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα όπως ορίζει ρητά το άρθρο 101 παρ. 4 του Συντάγματος. Το Κράτος ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ και το κάνει ανερυθρίαστα.
  3. Απαιτείται αλλαγή της κατηγοριοποίησης των νησιωτικών Δήμων, προκειμένου να υπάρχει αντιστοιχία με την κατηγοριοποίηση των ορεινών.
  4. Παγίωση της δυνατότητας ορισμού το λιγότερο 3 Αντιδημάρχων σε κάθε Δήμο και προσμέτρηση των θέσεων των άμισθων Αντιδημάρχων στις δικαιούμενες θέσεις επιστημονικών συνεργατών.
  5. Ταύτιση των συμβάσεων προσωπικού πυρασφάλειας ορισμένου χρόνου (σήμερα είναι 4 μήνες/έτος) με την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (6 μήνες).
  6. Απλούστευση των διαδικασιών έγκρισης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.
  7. Εκπόνηση μελετών φέρουσας ικανότητας των νησιών, με κεντρική διαδικασία από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό το πρίσμα και της απόφασης του ΣτΕ με αρ. 1037/2022 (Τμ. Ε΄).
  8. Νέο απλουστευμένο πλαίσιο αδειοδότησης των δημοτικών έργων και άρση των αδιανόητων υπερεξουσιών συγκεκριμένων κρατικών υπηρεσιών που συστηματικά και κατ΄ επάγγελμα καθυστερούν μεγάλης σημασίας έργα και εμποδίζουν την τοπική ανάπτυξη και την απορρόφηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.
  9. Να σταματήσει η αιμορραγία των μετατάξεων υπαλλήλων από τους μικρούς Δήμους.
  10. Εθνική Πολιτική για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού. Η επαρχία και τα νησιά μας ερημώνουν και πρέπει να ληφθούν μέτρα ΧΤΕΣ!
  11. «Αποϊεροποίηση» των χρήσεων και επεμβάσεων στον αιγιαλό και την παραλία.
  12. Ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των αδικιών εις βάρος των αιρετών, βελτίωση καταστατικής θέσης και άρση όλων των αδιανόητων νομοθετικών προβλέψεων που καθιστούν τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης «πολιτικό προσωπικό ενός κατώτερου Θεού».
    Ως πότε θα λέμε τα ίδια και τα ίδια αγαπητοί συνάδελφοι;»

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

four × 4 =