Euro in front of European Central Bank in Frankfurt
Photo by bruno neurath-wilson on Unsplash

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Eurostat, το 2022, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) εκφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης  κυμαινόταν μεταξύ 59% του μέσου όρου της ΕΕ στη Βουλγαρία και 261% στο Λουξεμβούργο. Η Ελλάδα εμφανίζει την 3η χειρότερη επίδοση, μετά τη Βουλγαρία, αλλά και τη Σλοβακία.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις έκτακτες εκτιμήσεις για την αγοραστική δύναμη των πολιτών σε όρους ΑΕΠ  που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών

Τα στοιχεία δείχνουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των μελών της ΕΕ ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της οικονομικής δραστηριότητας. Το 2022, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδα κατά κεφαλήν ΑΕΠ (161% και 134% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αντίστοιχα).

Ακολούθησαν σε απόσταση η Δανία (36% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), η Ολλανδία (30%), η Αυστρία (25%), το Βέλγιο (21%), η Σουηδία (19%) και η Γερμανία (17%).

Αντίθετα, η Βουλγαρία (41% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ), η Σλοβακία (33%) και η Ελλάδα (32%) κατέγραψαν το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nine − eight =