O επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ζήτησε, πριν από λίγη ώρα, τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, μελών της οικογένειάς της και του συντρόφου της.

Η δέσμευση έχει ήδη κοινοποιηθεί στις ελληνικές τράπεζες. Στόχος του Ανώτατου Δικαστικού είναι να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, τα οποία μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες.

Σφραγίστηκαν τα γραφεία άλλων 4 συνεργατών ευρωβουλευτών

Μετά τη σύλληψη 4 ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της Εύας Καϊλής, οι αρχές σφράγισαν τα γραφεία άλλων 4 Ιταλών στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει η εφημερίδα La Repubblica. Οι 3 από τους 4 έχουν ως κοινό ότι υπήρξαν συνεργάτες του Antonio Panzeri.

Πιο συγκεκριμένα σφραγίστηκε το γραφείο της Federica Garbagnati, η οποία είναι βοηθός της ευρωβουλευτού του Δημοκρατικού κόμματος Alessandra Moretti. Η  Garbagnati παρά το γεγονός ότι ταξίδεψε στη Ντοχά για να συναντήσει τον υπουργό Εργασίαςτου Κατάρ, ξεκαθάρισε ότι πάντα ψήφιζε σύμφωνα με τις υποδείξεις της ομάδας της. Η Garbagnati στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον Antonio Panzeri.

Ο δεύτερος είναι ο Giuseppe Meroni, στο παρελθόν έχει διατελέσει βοηθός του Panzeri και τώρα είναι στην υπηρεσία της Λάρα Κόμι από το Forza Italia.

Η τρίτη είναι η Donatella Rostagno, η οποία ειδικεύεται στα θέματα της Μέσης Ανατολής και του αρραβικού κόσμου.  Υπήρξε συνεργάτης του Panzeri και τώρα της Βελγίδας ευρωβουλευτού, Maria Arena. Η Rostagno είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ «Fight Impunity» που ίδρυσε ο Panzeri και βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών.

Ο τέταρτος είναι ο Davide Zoggia, ένα σημαντικό όνομα της Ιταλικής Αριστεράς πριν από δεκαπέντε χρόνια. Πρώην Ιταλός βουλευτής, πιστός του Pierluigi Bersani (πρώην αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος) και οργανωτικός διευθυντής του Δημοκρατικού Κόμματος κατά τη διάρκεια της γραμματείας του κ. Epifani. Το κινητό του τηλέφωνο κατασχέθηκε, επειδή ζούσε στις Βρυξέλλες σε ένα σπίτι που ανήκε στον Giuseppe Meroni, με τον οποίο μοιραζόταν το ίδιο γραφείο μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες. Ο Zoggia ανήκει είναι συνεργάτης του Pietro Bartolo (πολιτικός πολύ γνωστός για τις τοποθετήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών) αλλά και του αρχηγού της ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, Brando Benifei. Οι βουλευτές έμειναν έξω από τις έρευνες.

Σε λίγο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, θα φτάσει στο ευρωκοινοβούλιο και η υπόθεση της Έυας Καϊλή. Σύμφωνα με το άρθρο 21 του Κανονισμού θα γίνει ψηφοφορία και στη συνέχεια θα της αφαιρεθεί η θέση της αντιπροέδρου.

Σε φυλακή των Βρυξελλών η ευρωβουλευτής

Όπως σημείωσε η Μαρία Αρώνη από τις Βρυξέλλες, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, αυτή τη στιγμή η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου βρίσκεται σε φυλακή, είτε στο Σεν Ζιλ , είτε στο Χάρεμ. Την Κυριακή (11/12) ο εισαγγελέας της απέδωσε ποινικές ευθύνες για κακουργηματικά αδικήματα και συγκεκριμένα, για οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος και κρίθηκε προφυλακιστέα. Από εδώ και πέρα, πρώτο και κύριο είναι η Εύα Καϊλή να δικαστεί στο Βέλγιο, όπου έχουν διαπραχθεί και τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται.

Σήμερα ξεκινούν οι ανακρίσεις για την υπόθεση. Μέσα σε 48 ώρες από την προφυλάκισή της, δηλαδή, αύριο, Τρίτη (13/12), η κατηγορούμενη θα πρέπει να περάσει από δικαστικό συμβούλιο για να επιβεβαιώσει ή όχι την απόφαση του εισαγγελέα. Στη συνέχεια θα έχει 24 ώρες προκειμένου να καταθέσει έφεση, σε περίπτωση που θέλει. Άρα, γύρω στο μεσημέρι της Τετάρτης θα γίνει γνωστή η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου. Από εκεί και πέρα, στην περίπτωση άσκησης έφεσης από μέρους της κατηγορούμενης, θα πρέπει να περάσει από άλλο δικαστικό συμβούλιο, μετά από μία εβδομάδα, δηλαδή, κοντά στα Χριστούγεννα. Από εκεί και πέρα, ξεκινάει μία άλλη διαδικασία κατά την οποία, ανά ένα μήνα, για τους επόμενους τρεις μήνες, να έχει το δικαίωμα άσκησης έφεσης.

«Περιμένουμε τον πατέρα της να γυρίσει»

Πρόσωπο του οικογενειακού περιβάλλοντος της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε στον ΑΝΤ1 μετά την είδηση της σύλληψής της: «Δε γνωρίζουμε τίποτα, περιμένουμε κι εμείς ενημέρωση από τις βελγικές Αρχές. Περιμένουμε τον πατέρα της να γυρίσει στην Ελλάδα. Αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας όταν έγινε γνωστό. Την υπόθεση χειρίζεται δικηγόρος».

Σήμερα η καθαίρεσή της από την αντιπροεδρία

Την ίδια ώρα ραγδαίες αναμένεται να είναι από σήμερα οι εξελίξεις, αφού ξεκινά η Ολομέλεια Δεκεμβρίου του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το «σκάνδαλο» διαφθοράς που αποκαλύφθηκε, συντάραξε συθέμελα τα πολυτελή γραφεία του στη βελγική πρωτεύουσα και τη γαλλική πόλη. Μουδιασμένοι αναμένεται να προσέλθουν ευρωβουλευτές και οι ανώτατοι αξιωματούχοι στην άλλοτε γιορτινή, συνεδρίαση (η τελευταία ολομέλεια του χρόνου παραδοσιακά ήταν σε χαλαρή ατμόσφαιρα). Η Ολομέλεια αναμένεται να αποβάλλει την κ. Καϊλή από όλες τις επιτροπές και να επισημοποιηθεί η καθαίρεσή της από την αντιπροεδρία, θέλοντας να αποτινάξει από πάνω του τα σημάδια διαφθοράς.

Έως την Πέμπτη οι αποφάσεις για την προφυλάκιση

Το αργότερο έως την ερχόμενη Πέμπτη το Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο των Βρυξελλών θα αποφασίσει για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή, η οποία μετά την πρώτη της κατάθεση, αλλά και την απαγγελία κατηγοριών μεταφέρθηκε στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Σεν-Ζιλ (σωφρονιστικό κατάστημα, στο οποίο είχε μεταχθεί και ο Έλληνας ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ιωάννης Λαγός, πριν την έκδοσή του στην Ελλάδα).

Μαζί με τον δικηγόρο της, ένα από τους σπουδαιότερους ποινικολόγους των Βρυξελλών, γνωστός ως ο «Μετρ Ριζό», θα προετοιμάσουν την υποστηρικτική της γραμμή, με πρωταρχικό στόχο να μην προφυλακιστεί έως τη δικάσιμο, αλλά να αφεθεί ελεύθερη ή με περιοριστικούς όρους. Η έναρξη της δίκης προσδιορίζεται σε 12 με 15 μήνες.

Προς το παρόν, η βασική κατηγορία που βαρύνει την Εύα Καϊλή, είναι για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και ερευνώνται επί του παρόντος τα αδικήματα της διαφθοράς και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Επιρρίπτει την ευθύνη στο σύντροφό της

Στο σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι επέρριψε της ευθύνες για τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της η Εύα Καϊλή. Η ίδια από τις πρώτες της καταθέσεις δήλωσε πως είχε αντιληφθεί τις συνεργασίες του συντρόφου της, με τον πρώην προϊστάμενό του, ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και τους Καταριανούς και του είχε επιστήσει την προσοχή. Αλλά, αρνήθηκε οποιαδήποτε περαιτέρω ανάμειξη της, στις δουλειές του συντρόφου της, καθώς όπως υποστήριξε δεν ελέγχει τα έγγραφά ή τον προσωπικό του υπολογιστή. Μάλιστα δήλωσε ξαφνιασμένη από αυτές τις αποκαλύψεις. Οι δικαστικές αρχές, λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων και των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί απέρριψαν το αίτημα της υπεράσπισης να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ακόμη και με βραχιολάκι.

Ελεύθερος ο πατέρας της

Ο πατέρας της Αλέξανδρος Καϊλής αφέθηκε χθες ελεύθερος, ώστε να φροντίσει την ενάμιση ετών κόρη της, Αριάδνη.Σημειώνεται ότι ο κ. Καϊλής βρέθηκε έξω από το ξενοδοχείο «Σοφιτέλ» με μια βαλίτσα με χρήματα, λίγο πριν την έφοδο των αρχών στην κατοικία της Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Στο διαμέρισμά της βρέθηκε σε σακούλες μεγάλο χρηματικό ποσό.

Η υπόθεση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος συνδέεται με την αγορά του διαμερίσματος στο οποίο διαμένουν και για το οποίο η Εύα είχε πάρει δάνειο, αλλά δεν κατάφερε με πειστικό τρόπο να αιτιολογήσει τον τρόπο αποπληρωμής του (οι ευρωβουλευτές δικαιούνται στο Βέλγιο άτοκα ή πολύ χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια).

Έως πέντε έτη φυλάκισης – Οι ποινές που προβλέπονται

Η Εύα Καϊλή κατηγορείται ότι έχει διαπράξει σοβαρά κακουργήματα τα οποία, σύμφωνα με τον δικηγόρο Νίκο Κορογιαννάκη, ο οποίος γνωρίζει το νομικό σύστημα του Βελγίου, προβλέπουν έως πέντε έτη φυλάκισης.

«Ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει τρία έως πέντε έτη φυλάκισης, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες αυτές, δηλαδή και η παθητική δωροδοκία-δωροληψία, όπως τη λέμε και η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση», είπε ο ίδιος στην ΕΡΤ ενώ, αναφορικά με το ενδεχόμενο κατ’ οίκον περιορισμού κράτησης τόνισε ότι, «Μπορεί αλλά για να διαταχθεί η προσωρινή κράτηση πρέπει να συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις και ο κατηγορούμενος είναι αυτός, ο οποίος πρέπει να εξηγήσει γιατί οι προϋποθέσεις αυτές δεν πληρούνται σε περίπτωση κράτησης στο σπίτι. Υποθέτω ότι το σημαντικότερο πρόβλημα για την κα Εύα Καϊλή και για την οποία δικαιολογείται η προσωρινή κράτηση είναι η δυνατότητά της και των συγκατηγορουμένων της να επηρεάσουν την έρευνα και να εμποδίσουν την έρευνα. Κατά συνέπεια, νιώθω ότι υπάρχει ένας πολύ ισχυρός λόγος να μην απελευθερωθεί αμέσως, εφόσον αληθεύουν αυτές οι κατηγορίες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

18 − sixteen =