anisorropia

Επιταχύνθηκαν οι εργοστασιακές τιμές στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, γεγονός που εξηγεί και τη μεγάλη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Οι τιμές των βιομηχανικών επιχειρήσεων για την εγχώρια αγορά αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 43,3% έναντι ρυθμού αύξησης 38% τον Ιούλιο, ενώ στην Ελλάδα η αύξηση ήταν 37,9% από 31,9%, αντίστοιχα.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν 5% στην Ευρωζώνη και 4,7% στην Ελλάδα.

xondrikes-times22

Μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές ενέργειας

Τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ σημείωσαν οι τιμές ενέργειας, οι οποίες υπερδιπλασιάσθηκαν σε σχέση με ένα χρόνο πριν (115,4%), ενώ οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκαν 20,1%, των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 15,6%, των διαρκών καταναλωτικών αγαθών 10,2% και 8,1% των κεφαλαιαουχικών αγαθών.

Στην Ελλάδα, οι εργοστασιακές τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 65,2%, δηλαδή πολύ λιγότερο σε σχέση με την ΕΕ, όπως χαμηλότερες ήταν και οι αυξήσεις στις τιμές των ενδιάμεσων αγαθών (11,1%), των κεφαλαιουχικών (4,2%), των μη διαρκών καταναλωτικών (5,2%) και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών (4,2%).

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε στο 10% από 9,1% τον Αύγουστο και στην Ελλάδα στο 12,1% από 11,2%, αντίστοιχα.

Η χαμηλότερη αύξηση των τιμών χονδρικής στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ και, αντίθετα, η ταχύτερη αύξηση των τιμών καταναλωτή στη χώρα μας πιθανόν να εξηγείται από τη διατήρηση υψηλότερων περιθωρίων κέρδους σε σχέση με την Ευρώπη.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

10 − 9 =