Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Ο θερμότερος Ιούλιος στην Αθήνα από το 1860

Το ιστορικό κλιματικό αρχείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι το μοναδικό στη χώρα που περιλαμβάνει αδιάλειπτες καταγραφές της θερμοκρασίας στην Αθήνα, από τα μέσα του 19ου αιώνα (1860) μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το ιστορικό αρχείο, ο Ιούλιος 2023 ήταν ο θερμότερος Ιούλιος (και ο θερμότερος μήνας γενικά) που έχει καταγραφεί ποτέ τουλάχιστον τα τελευταία 160 χρόνια στην Αθήνα. Συγκεκριμένα:

Η μέση θερμοκρασία (24ώρου) του Ιουλίου 2023 ήταν 31.3 oC, και ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στον ιστορικό σταθμό του ΕΑΑ στο Θησείο, με τον Ιούλιο του 2012 (31.1 oC) στη δεύτερη θέση και τον Ιούλιο του 2007 (30.6 oC) στην τρίτη θέση.

Η μέση μέγιστη θερμοκρασία της ημέρας του Ιουλίου 2023 ήταν 37.1 oC, και ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ, με τον Ιούλιο του 2012 (36.9 oC) στη δεύτερη θέση και τον Ιούλιο του 2007 (36.5 oC) στην τρίτη θέση. Επί 16 συνολικά ημέρες η μέγιστη θερμοκρασία της ημέρας ξεπέρασε του 37 oC.

Η μέση ελάχιστη (νυχτερινή) θερμοκρασία της ημέρας του Ιουλίου 2023 ήταν 27.1 oC, και ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ, με τον Ιούλιο του 2012 (26.5 oC) στη δεύτερη θέση και τον Ιούλιο του 2021 (26.4 oC) στην τρίτη θέση. Επί 19 συνολικά ημέρες η ελάχιστη θερμοκρασία της ημέρας ήταν μεγαλύτερη των 26 oC.

Η απόλυτα μέγιστη θερμοκρασία του Ιουλίου 2023 ήταν 42.8 oC και δεν κατέρριψε το ρεκόρ των 44.8 oC που είχε καταγραφεί στις 26/06/2007, αλλά βρίσκεται στην 4η θέση. Επίσης, η μεγαλύτερη τιμή της ελάχιστης (νυχτερινής θερμοκρασίας) ήταν 30.8 oC και δεν κατέρριψε το ρεκόρ των 31.6 oC που είχε καταγραφεί στις 03/08/2021, αλλά βρίσκεται στην 5η θέση.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Copernicus και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), ο Ιούλιος του 2023 υπολογίζεται ότι ήταν ο θερμότερος Ιούλιος (και ο θερμότερος μήνας γενικά) που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα.
(Κείμενο, πληροφορίες, Δρ. Δ. Φουντά, Διευθύντρια Ερευνών στο ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ , founda@noa.gr)

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Νίκος Χαρδαλιάς από το Delphi Economic Forum ΧΙ: «Ισχυρές Περιφέρειες με ξεκάθαρο ρόλο

Ο κ. Χαρδαλιάς, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αρχηγών...

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος εργάτης της τέχνης, Στέφανος Ληναίος

Ο Στέφανος Ληναίος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του...

Δήμος Κυθήρων: Καταβάλλει τα επιδόματα στέγασης και σίτισης στους γιατρούς

Με στόχο την ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας και...

Βουλή: Απολογούνται οι «11+2» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η κρίσιμη...
00:05:46

Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε 8 νέα μέτρα στήριξης

Τη νέα δέσμη οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, με στόχο...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img