dimos-peristeriou

Την ευκαιρία να ξαναβρούν οι άστεγοι της πόλης τον ρυθμό της ζωής, αλλά και να στηριχθούν με στέγαση και εργασία οι οικογένειες εκείνες που ασφυκτιούν οικονομικά και δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν ούτε στα βασικά της διαβίωσής τους, δίνει ο δήμος Περιστερίου. Η δημοτική Αρχή έχει δώσει μεγάλο βάρος και υλοποιεί το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Στέγαση και Εργασία για τους άστεγους» και στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη στεγαστεί στο Περιστέρι 32 οικογένειες και συνολικά 47 άτομα, τα οποία διαβιούσαν σε συνθήκες έλλειψης στέγης.

Μέσω του προγράμματος, πραγματοποιείται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για επανένταξη ατόμων και οικογενειών που διαμένουν σε ξενώνες αστέγων, στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα (π.χ. τροχόσπιτα, αυτοκίνητα, αυτοσχέδιες κατασκευές, παραπήγματα, παράγκες, ακατάλληλα για κατοίκηση κτίρια με βάση την κείμενη νομοθεσία). Προβλέπεται η επιδότηση ενοικίου για διάστημα έως και 18 μηνών, η κάλυψη λογαριασμών (ρεύματος, νερού, κοινοχρήστων), αλλά και των βασικών δαπανών για οικοσκευή και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, καθώς και η επιδότηση εργασίας για διάστημα έως και 12 μήνες. Παράλληλα, παρέχεται ψυχοκοινωνική στήριξη στους ωφελούμενους με στόχο την ενδυνάμωση και κινητοποίησή τους, ώστε να αναλάβουν σταδιακά την ευθύνη της καθημερινότητας και να επανενταχθούν ομαλά στον κοινωνικό ιστό.

Την επέκταση του προγράμματος και τη μέριμνα του δήμου Περιστερίου για τη στέγαση περισσοτέρων πολιτών που έχουν ανάγκη, έχει αναλάβει ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Μέριμνας Αναστάσιος Θεοδωράκος. «Σημείο αναφοράς είναι η στέγαση και η διαβίωση των αστέγων και των οικογενειών που το έχουν ανάγκη, όμως δεν σταματάμε μόνο σε αυτό. Προσπαθούμε να βρεθεί και εργασία γι’ αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να καταφέρουν να επανενταχθούν πλήρως στην κοινωνία και να ξαναβρούν την κανονικότητα της ζωής τους. Αυτό επιδιώκουμε», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Θεοδωράκος και συνεχίζει:

«Το πρόγραμμα είναι του υπουργείου, η χρησιμότητά του είναι δεδομένη και έχουμε δώσει μεγάλο βάρος σε αυτό. Μάλιστα ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης έχει υποβάλλει και συγκεκριμένες προτάσεις για την περεταίρω ανάπτυξη του προγράμματος. Όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα, πέρα από την κάλυψη των εξόδων για τη μίσθωση και τους λογαριασμούς, έχουν και τη στήριξη των κοινωνικών δομών μας, του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου.

Από εκεί και πέρα, ως δήμος βγαίνουμε από τη λογική του ξενώνα, δηλαδή δεν σταματάμε μόνο στο θέμα της στέγασης, αλλά θέλουμε να προσφέρουμε μια καινούργια κανονικότητα σε αυτούς τους ανθρώπους, με την επανένταξή τους στην εργασία, αν και δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει και ο εθελοντισμός και η προσφορά τους σε αυτό τον τομέα είναι σημαντική, καθώς κατά το παρελθόν πολλοί από όσους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, πρόσφεραν στη συνέχεια σημαντικές υπηρεσίες και βοήθεια σε διάφορες δράσεις του δήμου μας».

Για το πώς εντάσσονται στο πρόγραμμα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του Περιστερίου λέει: «Πέρα από τους διαπιστωμένα άστεγους, υπάρχει κοινωνική λειτουργός που πιστοποιεί ότι μια οικογένεια για παράδειγμα, διαβιεί σε συνθήκες εξαθλίωσης, οπότε γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να τους βοηθήσουμε. Όμως, πρέπει να επιθυμούν και οι ίδιοι να δεχθούν αυτή τη βοήθεια, γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν ένα παγκάκι για παράδειγμα. Πάντως στον δήμο μας υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Έχουμε τοποθετήσει σε σπίτια πολλές οικογένειες και ανθρώπους μεμονωμένα».

Και ο κ. Θεοδωράκος καταλήγει: «Στόχος μας κάθε φορά είναι να μην έχουν πλέον ανάγκη το πρόγραμμα αυτοί οι άνθρωποι, να μπορέσουν να σταθούν μόνοι τους στα πόδια τους. Κι εμείς από τη μεριά μας έχουμε την ικανοποίηση πως βρισκόμαστε στο πλευρό ανθρώπων της διπλανής μας πόρτας. Γιατί αυτά τα προβλήματα δεν είναι κάπου μακριά, αλλά βρίσκονται δίπλα μας».

Δημ. Βασιλόπουλος

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

sixteen − 6 =