Ελληνική Παιδεία

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» όπως είπε ο Κώστας Γαβρόγλου σε συνάντηση που είχε προχθές με την ηγεσία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας ΔΟΕ μέχρι τον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί ο αριθμός των διορισμών οι οποίοι στόχος είναι να ξεκινήσουν από το σχολικό έτος 2019-20 αν και αυτό εξαρτάται από το πότε θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα προσλήψεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν πως από τα σχολεία λείπουν σήμερα περίπου 23.000 – 24.000 δάσκαλοι και καθηγητές ενώ οι τελευταίοι υπουργοί Παιδείας μιλούσαν για 20.000 διορισμούς σε βάθος τριετίας.
Το πρόβλημα που πρέπει προηγουμένως να επιλυθεί όμως είναι το σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι διορισμοί αυτοί, καθώς το προηγούμενο σύστημα με ποσόστωση 60-40 ανάμεσα σε επιτυχόντες προηγούμενων διαγωνισμών ΑΣΕΠ και αναπληρωτές έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ.

Το νέο ενιαίο σύστημα προσλήψεων με βάση την απόφαση του ΣτΕ οφείλει να εναρμονιστεί με τις διαδικασίες έλεγχου του ΑΣΕΠ δηλαδή οι διορισμοί να γίνονται υπό την αιγίδα του οργάνου αυτού. Το αν θα γίνονται βάσει μορίων όπως είναι και το πιθανότερο ή θα διεξαχθεί νέος διαγωνισμός ΑΣΕΠ λιγότερο πιθανό λόγω υψηλού κόστους είναι κάτι που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.

Ο Κώστας Γαβρόγλου πάντως είπε στους εκπαιδευτικούς ότι βούληση του υπουργείου είναι η διαμόρφωση
της πρότασης του συστήματος με τη συμμετοχή των συλλογικών οργάνων τους που καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους στη λογική του συστήματος ΑΣΕΠ με κριτήρια πέραν του πτυχίου και της προϋπηρεσίας ενώ την πραγματοποίηση ή όχι γραπτού διαγωνισμού θα την αποφασίσει εν καιρώ η κυβέρνηση. Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει και πρόσφατες προτάσεις του ΟΟΣΑ όπως οι πενταετείς συμβάσεις αναπληρωτών ο υπουργός Παιδείας απάντησε ότι αυτό το έχει αποκλείσει ήδη.

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ, ο Κ. Γαβρόγλου τους ενημέρωσε ότι φέτος έγιναν 123.000 αιτήσεις για αναπληρωτές-ωρομίσθιους και ότι το υπουργείο έχει καταγράψει 35.000 εκπαιδευτικούς που έχουν διαχρονικά έστω και 1 χρόνο προϋπηρεσία.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two + eighteen =